Διεθνή
Κορωνοϊός: Ανησυχία για τη μετάλλαξη Δέλτα
Η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού, που πρωτοεμφανίστηκε στην Ινδία, ενώ έχει εμφανιστεί και στην Ευρώπη, προβληματίζει έντονα τους ειδικούς, με τους επιστήμονες του Αμερικανικού CDC (Centers for Disease Control and Prevention) να προειδοποιούν πως μπορεί να γίνει το επικρατές στέλεχος του ιού στις ΗΠΑ αυτό το καλοκαίρι.
Όπως ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, «η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού με την αυξημένη μεταδοτικότητα δημιουργεί ανησυχία για μια ενδεχόμενη εμφάνιση ενός τέταρτου κύματος της πανδημίας».
Οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ) σκιαγραφούν τα νέα δεδομένα.
Αυτό το νέο στέλεχος είναι πιο μεταδοτικό από το στέλεχος Άλφα ή αλλιώς στέλεχος του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο είχε επικρατήσει τον τελευταίο καιρό σε ποσοστό από 30% έως 100%. Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμα βέβαιοι γιατί αυτό το στέλεχος είναι πιο μεταδοτικό και το αποδίδουν πιθανά σε αλλαγές στην πρωτεΐνη spike που διευκολύνει την είσοδο του ιού στα κύτταρα. Το στέλεχος Άλφα επικράτησε μέσα σε 1 με 2 μήνες ως πιο μολυσματικό από το αρχικό στέλεχος του ιού, και οι ειδικοί θεωρούν ότι το ίδιο θα ισχύσει και με το νεότερο στέλεχος Δέλτα. Αυτό το στέλεχος μπορεί να είναι πιο ανθεκτικό στην ανοσία που παρέχει ο εμβολιασμός, ιδίως εάν τα άτομα δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, δηλαδή εάν έχουν κάνει μόνο μία δόση. Ωστόσο, τα δεδομένα δείχνουν υψηλά ποσοστά αποτελεσματικότητας των εμβολίων ενάντια στο Δέλτα στέλεχος για όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και με τις δύο δόσεις ενός COVID-19 εμβολίου (79% μετά από δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer και 92% για την AstraZeneca).
ΣτοΗνωμένο Βασίλειο μελέτες δείχνουν ότι παιδιά και ενήλικες κάτω των 50 ετών είναι 2,5 φορές πιθανότερο να μολυνθούν με αυτό το νέο στέλεχος, και έχουν διπλάσιο κίνδυνο νοσηλείας σε σχέση με το στέλεχος Άλφα. Στην Κίνα η έως τώρα εμπειρία με το νέο στέλεχος δείχνει ότι τα συμπτώματα είναι βαρύτερα στους ασθενείς και η κλινική εικόνα τους επιδεινώνεται γρήγορα. Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι κεφαλαλγία, φαρυγγαλγία, καταρροή και εμπύρετο, ενώ σπανιότερα πλέον οι ασθενείς εμφανίζουν βήχα και απώλεια όσφρησης.
Συνοψίζοντας, όσο απειλητικό και αν φαίνεται αυτό το νέο στέλεχος, λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας του, τα εμβόλια έχουν αποδειχτεί αποτελεσματικά στην προστασία που παρέχουν εναντίον του στελέχους Δέλτα, και αυτό καταδεικνύει τηνανάγκη της ολοκλήρωσης του εμβολιασμού όλου του πληθυσμού, όσο το δυνατόν πιο άμεσα.
Υπενθυμίζεται ότι η μετάλλαξη «Δέλτα» οδήγησε το Ηνωμένο Βασίλειο στην αναβολή της δρομολογούμενης πλήρους άρσης του lockdown και καθίσταται πλέον κυρίαρχη στην Πορτογαλία, ενώ τοπικές εξάρσεις καταγράφονται την ίδια στιγμή σε Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία.