Ελλάδα

Παύλος Μπακογιάννης

Published

on

Ο Παύλος Μπακογιάννης ήταν Έλληνας δημοσιογράφος με αντιστασιακή δράση κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, πολιτικός και εκλεγμένος βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στην εκλογική περιφέρεια Ευρυτανίας, ο οποίος δολοφονήθηκε από την τρομοκρατική οργάνωση 17 Νοέμβρη. Πατέρας δύο ανήλικων -τότε- παιδιών, σύζυγος της Ντόρας Μπακογιάννη, γαμπρός του Κωνσταντίνου Κ. Μητσοτάκη, συνομιλητής όλων των πολιτικών αρχηγών. 

Γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 1935 στο χωριό Βελωτά της Ευρυτανίας. Ήταν ο μεγαλύτερος γιος του παπά-Κώστα και της Ειρήνης Μπακογιάννη. Γυμνάσιο πήγε στο Θέρμο Τριχωνίδας, για ένα χρόνο στο Καρπενήσι (1950) και το τελείωσε στην Πάτρα στο Β’ Γυμνάσιο Πατρών. Σπούδασε Πολιτικές και Κοινωνικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Συνέχισε τις σπουδές του στη Γερμανία, παίρνοντας πτυχίο Πολιτικής Οικονομίας και Πολιτικών Επιστημών των Πανεπιστημίων Μονάχου, Τύμπιγκεν, και Κωνσταντίας όπου ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ των Κοινωνικών Επιστημών. Δίδαξε Πολιτικές Επιστήμες και Δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου.

Ήταν διευθυντής του ελληνικού προγράμματος της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας, όταν έγινε το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967. Από τη θέση αυτή αντιτάχθηκε στο δικτατορικό καθεστώς και έκανε εκπομπές με σχόλια και ειδήσεις που αναμεταδίδονταν και από την Deutsche Welle. Πολύ γρήγορα έγιναν σημείο αναφοράς του αντιδικτατορικού αγώνα με αποτέλεσμα η Χούντα να του αφαιρέσει την ελληνική υπηκοότητα.

Το 1974, στο Μόναχο γνώρισε τη Ντόρα Μητσοτάκη, η οποία σπούδαζε στο Πανεπιστήμιο της ίδιας πόλης. Παντρεύτηκαν και απέκτησαν δύο παιδιά, την Αλεξία και τον Κώστα. Την ίδια χρονιά, με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, επέστρεψε στην Ελλάδα. Εργάσθηκε στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» και το 1982 ανέλαβε διευθυντής του περιοδικού «ΕΝΑ» ως το Φεβρουάριο του 1985. Από το Νοέμβριο του 1985 μέχρι το Σεπτέμβριο του 1989 διετέλεσε πολιτικός σύμβουλος σε θέματα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του τότε Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Μητσοτάκη. Τον Ιούνιο του 1989 εκλέχθηκε βουλευτής της μονοεδρικής περιφέρειας Ευρυτανίας. Ακολούθησε η Κυβέρνηση Τζαννετάκη, στο σχηματισμό της οποίας έλαβε ενεργό ρόλο, ως διαπραγματευτής μεταξύ του κόμματός του και του Συνασπισμού.

Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την ανάπτυξη πατρίδας του. Το πρώτο του βιβλίο είχε τίτλο: «Η Ευρυτανία και οι Οικονομικές της Δυνατότητες» (Αθήνα, 1960). Κατήρτησε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης της περιοχής, το οποίο υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως πολιτικός θεωρούνταν ήπιος και συναινετικός. Θεωρούσε επιβεβλημένη την υπέρβαση των διαχωριστικών γραμμών, την επούλωση των πληγών του Εμφυλίου και του Διχασμού και την Εθνική Συμφιλίωση. Στα πλαίσια αυτής του της πεποίθησης εργάστηκε για την επιτυχία του πρωτοποριακού, για την εποχή, εγχειρήματος συγκυβέρνησης Αριστεράς και Δεξιάς. Για τους ίδιους λόγους ήταν εισηγητής, εκ μέρους της Ν.Δ., του νομοσχεδίου για την απάλειψη των συνεπειών του εμφυλίου πολέμου που υπερψηφίστηκε και έγινε Νόμος το καλοκαίρι του 1989.

Το πρωί της Τρίτης 26ης Σεπτεμβρίου 1989 στην είσοδο της πολυκατοικίας της οδού Ομήρου στην Αθήνα, όπου στεγαζόταν το γραφείο του, καθώς ανέβαινε τα σκαλιά της εισόδου, του έριξαν 4 σφαίρες με την τελευταία να είναι η μοιραία. Η 17 Νοέμβρη εμφανίζεται ως θύτης και αναλαμβάνει την ευθύνη για το έγκλημα με μία δωδεκασέλιδη προκήρυξη. Άλλο ένα θύμα και στόχος της οργάνωσης είχε εξαλειφθεί. «Το στόμα αυτό πρέπει να μείνει κλειστό…» είχαν αναφέρει μεταξύ άλλων οι τρομοκράτες. Την ίδια στιγμή στη Βουλή, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης εύχεται «να είναι το τελευταίο αίμα -αυτό του Παύλου- που χύνεται σε αυτόν τον τόπο». Πολλά χρόνια μετά, ο Κουφοντίνας με κατάθεσή του «πήρε πάνω του» τη δολοφονία, δήλωσε μάλιστα ότι δεν μετανιώνει τίποτα από όσα έκανε.

Η δολοφονία του συγκλόνισε την πολιτική επικαιρότητα εκείνων των ημερών, η οποία μονοπωλούνταν από έναρξη της διαδικασίας για την παραπομπή των πολιτικών του σκανδάλου Κοσκωτά. Την ημέρα που δολοφονήθηκε συνέπεσε να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση η χρηματοδότηση του προγράμματος για την Ευρυτανία. Ο Μπακογιάννης κηδεύτηκε στο Καρπενήσι στις 29 Σεπτεμβρίου παρουσία πολύ κόσμου που φώναζαν συνθήματα κατά της τρομοκρατίας. Στο νησί τον τίμησαν δημιουργώντας το ομώνυμο πάρκο όπου έχει στηθεί ο ανδριάντας του, και δίνοντας το όνομά του σε κεντρικό δρόμο της πόλης.

Δημοφιλή