Ελλάδα

Χολλυγουντιανές ταινίες που γυρίστηκαν στην Ελλάδα

Published

on

 

Το παιδί και το δελφίνι (Boy On A Dolphin), 1957

Το «παιδί και το δελφίνι» είναι μια ρομαντική ταινία παραγωγής 1957 που διαδραματίζεται στην Ελλάδα. Πρωταγωνιστούν η Σοφία Λόρεν, ο Άλαν Λαντ και Κλιφτον Γουέμπ.
Η Σοφία Λόρεν υποδύεται τη Φαίδρα, μια νεαρή Υδραία, η οποία μετά από μία κατάδυση στον βυθό της Ύδρας, ανακαλύπτει τυχαία ένα αρχαίο άγαλμα που απεικονίζει ένα παιδί πάνω σε ένα δελφίνι. Η ανακάλυψη θα της αλλάξει τη ζωή. H ταινία γυρίστηκε σχεδόν εξ’ολοκλήρου στην Ελλάδα, με το ιστορικό νησί του Αργοσαρωνικού να πρωτοστατεί. Γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν και στην Αθήνα, τη Ρόδο, την Επίδαυρο και τα Μετέωρα. Η Ύδρα έγινε παγκοσμίως γνωστή και το τοπίο της γοήτευσε όσους την επισκέφθηκαν.

 

Tα κανόνια του Ναβαρόνε (The Guns of Navarone), 1961

«Τα Κανόνια του Ναβαρόνε» είναι πολεμική περιπέτεια Αμερικανο-Βρετανικής παραγωγής του 1961 σε σκηνοθεσία Τζέι Λι Τόμσον. Βασίστηκε στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Άλιστερ Μακλήν πουείναι  εμπνευσμένο από τη Μάχη της Λέρου, κατά τον Β’  Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρωταγωνιστούν οι Γρέγκοροι Πεκ, Ντείβιντ Νίβεν και Άντονι Κουίν. Σύμφωνα με το σενάριο, το 1943, οι Γερμανοί ελέγχουν μια περιοχή στο Αιγαίο, όπου έχουν κρυμμένα κάτω από τη γη υπερσύγχρονα κανόνια. Μια ομάδα Άγγλων και Ελλήνων κομάντος, προσπαθούν να διεισδύσουν στο φρούριο, για να το καταστρέψουν. Το πολυπόθητο γερμανικό οχυρό βρίσκεται στο ελληνικό νησί Ναβαρόνε. Φυσικά, τέτοια νησί δεν υπάρχει, αλλά η Ρόδος ανταπεξήλθε άριστα στις ανάγκες του «ρόλου» της. Άλλωστε, μετά τη διανομή της ταινίας, ο τουρισμός στο νησί αυξήθηκε κατακόρυφα. Ο στρατός βοήθησε στην ολοκλήρωση της ταινίας με στρατιωτικά οχήματα και εξοπλισμό βοηθώντας το σκηνικό να είναι ρεαλιστικό και το κόστος ελεγχόμενο.

 

 

Tζέιμς Μποντ: Για τα μάτια σου μόνο, 1981

Στη 12η ταινία του, ο Πράκτορας 007, Ρότζερ Μουρ, αναλαμβάνει να εξιχνιάσει το μυστήριο της ανατίναξης ενός πλοίου στα ανοιχτά της Κέρκυρας, το οποίο μετέφερε υψηλό τεχνολογικό υλικό που αν έπεφτε στα χέρια των Σοβιετικών, οι συνέπειες θα ήταν ολέθριες για τη Δύση. Η ταινία γυρίστηκε εν μέσω του ψυχρού πολέμου. Ο Τζέιμς Μποντ γνωρίζει την πανέμορφη Μελίνα Χάβελοκ (Καρόλ Μπουκέ), η οποία εμπλέκεται για να εκδικηθεί τον θάνατο του πατέρα της, και γοητεύεται από τον πράκτορα. Κατά τη διάρκεια της ταινίας, ο Μποντ και η συμπρωταγωνίστριά του, εξερευνούν το νησί της Κέρκυρας και αρκετά από τα αξιοθέατά του, όπως την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, το βενετσιάνικο Παλαιό Φρούριο και το Παλάτι Αχίλλειον. Από τα γυρίσματα δεν έλειψαν και τα απρόβλεπτα, καθώς η ψιλή άμμος των παραλιών δυσκόλεψε την κίνηση τόσο των ανθρώπων, όσο και των μηχανημάτων, ειδικά όταν φυσούσε ο αέρας. Μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων στην Κέρκυρα, ο Μποντ και η ομάδα του μεταφέρθηκαν στα Μετέωρα.

 

Mediterraneo, 1991

Το «Μεντιτερανέο» είναι ιταλική κινηματογραφική ταινία του 1991 και κατέκτησε το χρυσό αγαλματίδιο ως η καλύτερη ξενόγλωσση ταινία στην τελετή των Όσκαρ της ίδιας χρονιάς. Η πλοκή εξελίσσεται κατά τον Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν μια ομάδα Ιταλών στρατιωτών βρίσκονται αποκλεισμένοι σε ένα νησί του Αιγαίου, ξεχασμένοι απ’ τον πόλεμο και αλληλεπιδρούν με τους ντόπιους. Ανάμεσα στους πρωταγωνιστές, ξεχωρίζει η συμμετοχή της ελληνίδας ηθοποιού, Βάνας Μπάρμπα. Η κινηματογράφηση έγινε στο Καστελόριζο και η ταινία σημείωσε εισπρακτική επιτυχία. Το άγνωστο μέχρι τότε ακριτικό νησάκι, έγινε γνωστό παγκοσμίως.

 

 

 

 

 

 

Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι, 2001

Πρόκειται για ρομαντικό δράμα που εκτυλίσσεται το 1942, κατά τη διάρκεια της ιταλικής κατοχής. Στην ταινία, ο πρωταγωνιστής Αντόνιο Κορέλι (Νίκολας Κέιτζ) ερωτεύεται την Πελαγία (Πενέλοπε Κρουζ) και την κατακτά παίζοντας μαντολίνο. Οι περισσότερες σκηνές γυρίστηκαν στην παραλία Χοργοτά της Κεφαλονιάς, η οποία βρίσκεται στο βόρειο μέρος του νησιού, και είναι ακόμα και σήμερα γνωστή ως «η παραλία του Λοχαγού Κορέλι». Η ταινία φαίνεται να είναι εμπνευσμένη από μια αληθινή ιστορία αγάπης: Ο Ιταλός τηλεγραφητής Βάλτερ Γκόρνο γνώρισε την Ελληνίδα μαθήτρια, Έλλη Φωκά και την κάλεσε να της μάθει να χορεύει στους ρυθμούς που έπαιζε με το ακορντεόν του. Παρά την εξόντωση των Ιταλών από τους Γερμανούς μετά τη συνθηκολόγηση της χώρας τους, κατάφεραν να μείνουν μαζί και το 1944 να φέρουν στον κόσμο το παιδί τους.

 

Λάρα Κροφτ: Το λίκνο της ζωής, 2003

Η Σαντορίνη φιλοξένησε μία από τις αποστολές της διάσημης Βρετανίδας αρχαιολόγου που ενσαρκώνει η Αντζελίνα Τζολί. Σύμφωνα με το σενάριο, ένας σεισμός στο νησί αποκάλυψε την ύπαρξη ενός αρχαίου ναού, όπου ο Μέγας Αλέξανδρος έκρυψε ένα ολόγραμμα – μυστικό χάρτη για το πού βρίσκεται κρυμμένο το κουτί της Πανδώρας. Τα γυρίσματα έγιναν στην Οία.

 

Mamma Mia!, 2008

To επιτυχημένο κινηματογραφικό μιούζικαλ αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες και διασημότερες χολιγουντιανές παραγωγές που φιλοξένησε η χώρα μας. Πρωταγωνιστούν οι Μεριλ Στριπ, Πιρς Μπρόσναν, Κόλιν Φερθ και Αμάντα Σέυφριντ, με τραγούδια του θρυλικού συγκροτήματος ABBA. Οι περισσότερες σκηνές της ταινίας γυρίστηκαν στη Σκόπελο. Αν και οι παραγωγοί είχαν στη λίστα τους 21 ελληνικά νησιά, τελικά τα κρυστάλλινα νερά και το καταπράσινο τοπίο του νησιού κέρδισαν στον «διαγωνισμό».

 

Πριν τα Μεσάνυχτα, 2013

Το 3ο και τελευταίο μέρος της ρομαντικής τριλογίας «Before» του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, με την Ζιλί Ντελπί και τον Ίθαν Χοκ, γυρίστηκε και στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το σενάριο, ο Τζέσι και η Σελίν, 18 χρόνια μετά την πρώτη τους συνάντηση, αποτελούν πλέον ζευγάρι με παιδιά και αποφασίζουν να κάνουν τις διακοπές τους στην Πελοπόννησο. Η ταινία γυρίστηκε σε διάφορα σημεία της Πελοποννήσου με πανέμορφα καταπράσινα τοπία, και ως κεντρικό σκηνικό το σπίτι όπου έμενε ο Άγγλος συγγραφέας Πάτρικ Λη Φέρμορ με τη συζυγό του.

Δημοφιλή