Ελλάδα

Τσιόδρας: με τον εμβολιασμό γλιτώσαμε 8.400 θανάτους

Published

on

Στις έκτακτες ανακοινώσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα του Εμβολιαστικού Προγράμματος στην Ελλάδα, ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Σωτήρης Τσιόδρας, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι “Χωρίς τον εμβολιασμό θα είχαμε 8.400 θανάτους παραπάνω. Με τον εμβολιασμό έχουμε αποφύγει 5.560 νοσηλείες ΜΕΘ και 5.530 περίπου διασωληνώσεις. Αν ειχαμε εμβολιάσει το 95% του πληθυσμούς έως τα μέσα Ιουλίου θα είχαμε 1.200 λιγότερους θανάτους”.

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε επίσης σε μελέτη που έχει εκπονηθεί σε μεγάλα νοσοκομεία της χώρας με επικεφαλής τον ίδιο για τα αντισώματα και την ανοσία των εμβολιασμένων και των ατόμων που έχουν νοσήσει και έγινε δεκτή για δημοσίευση. Όπως εξήγησε, η μελέτη έγινε από την ανάγκη να έχει η χώρα μας τα δικά της δεδομένα αποτελεσματικότητας των εμβολίων και κάποιες επιστημονικές παρατηρήσεις που οδηγούν σε παρερμενείες.

«Όσο αυξάνει η εμβολιαστική κάλυψη σε έναν πληθυσμό, αυξάνονται τα κρούσματα και σε εμβολιασμένους. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το εμβόλιο δεν είναι αποτελεσματικό και οδηγεί ορισμένους σε άρνηση για εμβολιασμό», τόνισε ο κ. Τσιόδρας στην αρχή της ενημέρωσης, ξεκαθαρίζοντας πως είναι λανθασμένη εντύπωση πως τα εμβόλια δεν λειτουργούν.

Επιπλέον, σημείωσε πως η αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε σχέση με τους θανάτους παραμένει υψηλή. Οι εμβολιασμένοι σύμφωνα με την ανάλυση έχουν 11 φορές μικρότερο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους από κορωνοϊό.

Στη συνέχεια, έκανε σύγκριση με την προ Δέλτα περίοδο, λέγοντας πως η αποτελεσματικότητα του εμβολίου διατηρείται και στη μετά-Δέλτα περίοδο. Συγκεκριμένα είπε πως προ-Δέλτα, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων ήταν από 92% έως 98%, ενώ μετά Δέλτα η αποτελεσματικότητα είναι από 71% έως 96%.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει υψηλή αποτελεσματικότητα και για νοσηλείες σε ΜΕΘ στη μετά Δέλτα περίοδο, από 91 έως 98%.

Επίσης, τα εμβόλια εμφανίζουν εξαιρετική αποτελεσματικότητα σε όλες τις ηλικίες για νόσηση. Υπάρχει μείωση κατά 91% ή στο ένα δέκατο από τον πλήρη εμβολιασμό έναντι θανάτου από Covid-19 για όλες τις ηλικίες, τόνισε.

«Υπολογίζεται πως με τον εμβολιασμό στη χώρα μας μέχρι τις 11 Οκτωβρίου έχουμε αποφύγει 8.400 θανάτους. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως χωρίς τον εμβολιασμό θα είχαμε 8.400 παραπάνω θανάτους από αυτούς που έχουμε», τόνισε ο κ. Τσιόδρας. «Τα ευρήματα αυτά τονίζουν το επιπρόσθετο όφελος για τη δημόσια υγεία επιτυγχάνοντας μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμού ιδιαίτερα στις μεγάλες ηλικίες που κινδυνεύουν περισσότερο. Οι αριθμοί αυτοί των ζωών που σώθηκαν, των διασωληνώσεων και των νοσηλειών που αποφεύχθηκαν θα αυξηθούν όσο αυξάνονται οι εμβολιασμοί».

«Τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποδοτικά», υπογράμμισε κλείνοντας την ενημέρωση.

Προειδοποίησε, τέλος, ότι η χειμερινή περίοδος δεν προμηνύεται εύκολη επικαλούμενος δεδομένα στη Ρουμανία σύμφωνα με τα οποία «με κάλυψη εμβολιασμού στο 34% δείχνει ένα καταστροφικότατο 4ο κύμα της νόσου που ξεπερνούν τους 500 νεκρούς ανά ημέρα. Στη Ρωσία είχαν πάνω από 1.000 θανάτους την ημέρα. Στην Ελλάδα θα δούμε το 4ο κύμα με την εποχικότητα. Όσο περισσότεροι είμαστε εμβολιασμένοι τόσο μικρότερη θα είναι η επίπτωση».

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, η ανάλυση έγινε με βάση τις σοβαρές νόσους στην πατρίδα μας από ανθρώπους που μπήκαν στο νοσοκομείο, που διασωληνώθηκαν ή που δυστυχώς πέθαναν και έγινε διασύνδεση των στοιχείων με το Εθνικό Εμβολιαστικό Μητρώο για τον Covid.

Η μελέτησύγκρινε τις διαφορές στα στοιχεία μεταξύ των εμβολιασμένων και των ατελώς εμβολιασμένων έναντι των πλήρως εμβολιασμένων πολιτών στους θανάτους, τις διασωληνώσεις και τις νοσηλείες σε ΜΕΘ, αλλά και στην προστασία στις ηλικίες άνω των 60 και κάτω των 60 ετών. Επίσης, εξέτασε την αποτελεσματικότητα πριν και μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα μετά την 28η εβδομάδα του 2021.

Δημοφιλή