Υγεία

Η Pfizer επιτρέπει την παραγωγή γενόσημων του χαπιού της κατά του κορωνοϊού

Published

on

Η Pfizer ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει σε φαρμακοβιομηχανίες την παραγωγή γενόσημων, ώστε να προμηθεύουν το πειραματικό αντιικό της χάπι κατά του κορωνοϊού 95 χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Η κίνηση αυτή θα γίνει μέσω συμφωνίας αδειοδότησης με τον διεθνή όμιλο δημόσιας υγείας Medicines Patent Pool (MPP). Η συμφωνία αδειοδότησης μεταξύ της Pfizer και της MPP θα επιτρέψει στον όμιλο, που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη, να χορηγεί δευτερεύουσες άδειες σε ειδικευμένους κατασκευαστές γενόσημων φαρμάκων για να φτιάξουν τις δικές τους εκδόσεις του PF-07321332.

Η Pfizer, η οποία παράγει επίσης ένα από τα ευρέως χρησιμοποιούμενα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, είπε ότι το χάπι μείωσε την πιθανότητα νοσηλείας ή θανάτου για ενήλικες που διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής νόσου κατά 89% σε μία κλινική δοκιμή που διεξήχθη, και θα το πουλά με την επωνυμία Paxlovid.

Το φάρμακο θα χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με τη ριτοναβίρη, ένα φάρμακο για τον HIV που είναι ήδη διαθέσιμο.

Η συμφωνία αδειοδότησης της Pfizer ακολουθεί μια παρόμοια συμφωνία από την ανταγωνίστρια Merck & Co για τη γενική παραγωγή της θεραπείας κατά του COVID-19.

Οι συμφωνίες αυτές είναι ασυνήθιστες ρυθμίσεις που αναγνωρίζουν την απόλυτη ανάγκη για αποτελεσματικές θεραπείες, καθώς και την πίεση που δέχονται οι κατασκευαστές φαρμάκων να κάνουν προσβάσιμα με πολύ χαμηλό κόστος τα φάρμακα που σώζουν ζωές.

«Είμαστε εξαιρετικά χαρούμενοι που έχουμε ένα άλλο όπλο στο οπλοστάσιο μας για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους από τις καταστροφές του COVID-19», δήλωσε ο Τσαρλς Γκορ, Εκτελεστικός Διευθυντής του Medicines Patent Pool, σε συνέντευξή του. Επιπλέον, ελπίζει ότι η γενόσημη έκδοση του φαρμάκου της Pfizer θα είναι διαθέσιμη εντός μηνών.

Οι 95 χώρες της συμφωνίας καλύπτουν περίπου το 53% του παγκόσμιου πληθυσμού και περιλαμβάνουν όλες τις χώρες χαμηλού και χαμηλότερου μεσαίου εισοδήματος και ορισμένες χώρες με ανώτερο μεσαίο εισόδημα στην υποσαχάρια Αφρική. Περιλαμβάνουν επίσης χώρες που έχουν περάσει από το καθεστώς χαμηλότερου και μεσαίου σε ανώτερο μεσαίο εισόδημα τα τελευταία πέντε χρόνια, ανέφεραν η Pfizer και η MPP.

«Πιστεύουμε ότι οι αντιικές θεραπείες, που λαμβάνονται από το στόμα, μπορούν να διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο στη μείωση της σοβαρότητας των λοιμώξεων από τον COVID-19. Πρέπει να εργαστούμε για να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι άνθρωποι – ανεξάρτητα από το πού ζουν ή τις συνθήκες διαβίωσης – έχουν πρόσβαση σε αυτές τις ανακαλύψεις», ανέφερε σε δήλωσή του ο επικεφαλής της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά.

Η Pfizer θα παραιτηθεί από δικαιώματα επί των πωλήσεων σε χώρες χαμηλού εισοδήματος. Επίσης, θα παραιτηθεί από τα δικαιώματα και στις άλλες χώρες που καλύπτονται από τη συμφωνία, εφόσον ο COVID-19 παραμένει κατηγοριοποιημένος ως έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η έκδοση του φαρμάκου της Pfizer θα έχει μεγάλη ζήτηση. Η εταιρεία είπε ότι αναμένει να πραγματοποιήσει 180.000 δόσεις φαρμάκων μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα και τουλάχιστον 50 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2022. Ένα στέλεχος της Pfizer δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η αγορά για το φάρμακο μπορεί να αφορά έως και 150 εκατομμύρια ανθρώπους και ότι πολλές χώρες μπορεί επίσης να ενδιαφέρονται να αγοράσουν δόσεις για αποθέματα.

Η Pfizer είπε ότι θα πουλήσει την προμήθεια που παράγει χρησιμοποιώντας μια προσέγγιση κλιμακωτής τιμολόγησης με βάση το επίπεδο εισοδήματος κάθε χώρας.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, αναμένει να κοστολογήσει τη θεραπεία της κοντά στο σημείο όπου η Merck τιμολόγησε το φάρμακό της σε περίπου 700 δολάρια τη δόση.

Η Merck έχει συμφωνίες αδειοδότησης για το χάπι της κατά του COVID-19, το molnupiravir, σε περισσότερες από 100 χώρες.

Ωστόσο, ορισμένοι διεθνείς αξιωματούχοι Υγείας είπαν ότι ακόμη και αυτό δεν αρκεί για να φτάσει το φάρμακο σε αρκετούς σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

 

Δημοφιλή