Connect with us

Πολιτική

Μητσοτάκης στην Εύβοια: Να μετατρέψουμε μία φυσική καταστροφή σε μία μεγάλη ευκαιρία αναγέννησης

Published

on

Την προσωπική του δέσμευση για την ταύτιση του σχεδίου Ανασυγκρότησης της Εύβοιας με ένα εμβληματικό- όπως το χαρακτήρισε- έργο τον οδικό άξονα από τη Χαλκίδα στη Στροφυλιά, έδωσε ο πρωθυπουργός στην εκδήλωση για την παρουσίαση του eviameta που διεξάγεται στην Ιστιαία.

«Μιλάμε για μία νέα χάραξη η οποία θα μειώσει σημαντικά τη διαδρομή από τη Βόρεια Εύβοια προς τη Χαλκίδα σε συνδυασμό με την παράκαμψη της Χαλκίδας στην παράκαμψη των Ψαχνών θα αλλάξει εντελώς το χαρακτήρας των οδικών Υποδομών στη Βόρεια Εύβοια» υπογράμμισε στην τοποθέτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη το συγκεκριμένο έργο θα έπρεπε να είχε ενταχθεί εδώ και χρόνια στον εθνικό σχεδιασμό: «αλλά επειδή λέμε ότι κάθε κρίση είναι και μία ευκαιρία έχουμε μία πρόσθετη υποχρέωση να σταθούμε δίπλα στη Βόρεια Εύβοια και να προτεραιοποιήσουμε το έργο αυτό. Δεν είναι ένα έργο το οποίο θα ξεκινήσει από τη μία στιγμή στην άλλη Αλλά θα κινηθούμε με τον πιο γρήγορο τρόπο για να εκπονήσουμε τις σχετικές μελέτες να το δημοπρατήσουμε και στη συνέχεια να το ολοκληρώσουμε».

Πρόσθεσε δε, ότι η κατασκευή του εν λόγω οδικού άξονα έχει εξασφαλισμένους πόρους και θα δρομολογηθεί ώστε να: «σπάσει με αυτό τον τρόπο δηλαδή και απομόνωση της Βόρειας Εύβοιας και θα καταστήσει την υλοποίηση όλου του σχεδίου μας πιο εύκολη».

Αναφερόμενος στο σχέδιο ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι: «είμαστε εδώ πέρα για να πάρουμε δύναμη από την αισιοδοξία σας και για να καταπολεμήσουμε τα αισθήματα καχυποψίας τα οποία μπορεί να υπάρχουν και εντός αυτής της αίθουσας και εκτός αυτής της αίθουσας».

Δίνοντας έμφαση στο ευρύ κυβερνητικό κλιμάκιο που βρίσκεται στην περιοχή σημείωσε: «Ήρθαμε με το μισό υπουργικό συμβούλιο όχι για να κάνουμε φιέστα επικοινωνίας αλλά για να καταδείξουμε την κατανομή των ρόλων και των αρμοδιοτήτων έτσι ώστε όλοι να είμαστε υπόλογοι για το τι πρέπει να κάνουμε».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι τα χρονοδιαγράμματα του σχεδίου ανασυγκρότησης της περιοχής είναι πιεστικά για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς: «Διότι αυτό απαιτούν οι δημότες σας οι πολίτες της Βόρειας Εύβοιας και από κει έχουμε βάλει και εμείς τον πήχη τον δικό μας προσδοκιών αυτό το οποίο κάνουμε στη Βόρεια Εύβοια είναι κάτι το οποίο για τα δεδομένα της χώρας είναι μοναδικό από τη σύνθετη ολιστική προσέγγιση στην Περιφερειακή ανάπτυξη αυτή τη συνεργασία πολλών διαφορετικών φορέων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Πρέπει να κάνουμε τη δικιά μας προσπάθεια ο καθένας στο μέτρο που του αναλογεί και εφόσον μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτό το έργο, και θα μπορέσουμε να το υλοποιήσουμε θα έχουμε όλοι και το μερίδιο της ικανοποίησης που θα μας αναλογεί», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «αυτό που θέλουμε να μετατρέψουμε μία φυσική καταστροφή σε μία μεγάλη ευκαιρία αναγέννησης. Αυτός είναι ο στόχος μας και θα τον πετύχουμε».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για ακόμη μια φορά αυτοκριτικά για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών που έπληξαν την περιοχή. Υπογράμμισε δε: «Δεν είμαστε εδώ πέρα μόνο για να μιλήσουμε για την ανασυγκρότηση της εποχής μόνο. Αλλά παίρνουμε και μαθήματα για το πώς θα είμαστε όσο το δυνατόν πιο σίγουροι ότι μία τέτοια καταστροφή δεν θα χτυπήσει άλλη περιοχή της Ελλάδος».

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης ήδη γίνεται ο σχεδιασμός για την επόμενη αντιπυρική περίοδο: «θα πρέπει διαρκώς να γινόμαστε καλύτεροι γιατί γνωρίζουμε ότι τέτοια φαινόμενα θα μας χτυπάνε, θα μας συναντάνε με ολοένα και μεγαλύτερη συχνότητα»

Σύμφωνα με το πρωθυπουργό το σχέδιο ανασυγκρότησης της Εύβοιας έχει ακριβώς ολιστικό χαρακτήρα και κινείται σε δύο βασικούς άξονες, με βασική αιχμή την άμεση ανακούφιση των πληγέντων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε, ότι ένα κομμάτι της οικονομικής δραστηριότητας να επανέλθει και εξέφρασε την σιγουριά του για την τροχιά που θα διαγράψει ο τουρισμός: «Υπάρχουν όμως άλλες πτυχές της οικονομικής δράσης κυρίως που έχουν να κάνουν με τον πρωτογενή τομέα με τις ελιές με την κτηνοτροφία που θα χρειαστούν υποστήριξη σε βάθος χρόνου Και βέβαια άνθρωποι όπως οι ρητινοπαραγωγοί οι οποίοι Έπαθαν ανυπολόγιστη ζημιά».

Μάλιστα υπενθύμισε τα μέτρα στήριξης που ήδη τρέχουν σε αυτό το πεδίο: «Έχουμε ήδη κάνει μία πολύ σημαντική παρέμβαση όπως κάναμε παρέμβαση για τους μελισσοκόμους για όλες τις πτυχές της τοπικής οικονομίας οι οποίες χτυπήθηκαν από την καταστροφική πυρκαγιά»

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη δεύτερη άμεση παρέμβαση που αφορά στη δουλειά η οποία γίνεται στο δάσος, αποδίδοντας τα εύσημα στους υφυπουργούς Τριαντόπουλο και Αμυρά.

«Η δουλειά που έχει γίνει στο δάσος δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα. Σας στο λέει ένας άνθρωπος που αγαπάει το δάσος αγαπάει τα βουνά». Συμπλήρωσε μάλιστα: «Έχουμε πάρει συγχαρητήρια και από Αμερικανούς ειδικούς και ΄βεβαια με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να ξαναδουμε το νέο δάσος, το οποίο βρίσκεται στον πυρήνα αυτού του σχεδίου».

Εξέφρασε δε, την αισιοδοξία του: «Πιστεύω ότι αν μας βοηθήσει ο καιρός η προστασία των εδαφών τον πρώτο κρίσιμο χειμωνα θα έχει επιτευχθεί εντυπωσιακή φυσική αναγέννηση».

Copyright © 2021 Rewindmag.gr