Connect with us

Πολιτισμός

Το εντυπωσιακό γκράφιτι του Guido Van Helten στα Εξάρχεια

Published

on

Μια εντυπωσιακή φωτορεαλιστική τοιχογραφία κοσμεί εδώ και λίγες μέρες το κτήριο που στεγάζει το βιβλιοπωλείο Πρωτοπορία και βρίσκεται στη συμβολή των οδών Εμμανουήλ Μπενάκη και Γραβιάς, στα Εξάρχεια.

Ο διεθνούς φήμης Αυστραλός street artist Guido van Helten έφτασε στην Αθήνα στα μέσα Νοεμβρίου, ύστερα από πρόσκληση της Πρεσβείας της Αυστραλίας στην Ελλάδα και του Δήμου Αθηναίων, και φιλοτέχνησε μια μεγάλων διαστάσεων τοιχογραφία, η οποία αποτίει φόρο τιμής στη γειτονιά της Αθήνας που τη φιλοξενεί και είναι ταυτισμένη με την έκδοση και διακίνηση των βιβλίων.

O Guido Van Helten είναι Αυστραλός visual artist και φωτογράφος, πασίγνωστος σε ολόκληρο τον κόσμο. Γεννήθηκε στην Καμπέρα και μεγάλωσε στην Μελβούρνη. Από πολύ νεαρή ηλικία επηρεάστηκε από τα παραδοσιακά γκράφιτι.

Σπούδασε Visual Arts και ξεκίνησε να δουλεύει πάνω στα murals μεγάλης κλίμακας. Το έργο του αναπτύχθηκε και επηρεάστηκε από την έντονη ενασχόληση και αγάπη του για τα ταξίδια, τη φωτογραφία, την αρχιτεκτονική και τους νέους πολιτισμούς.

Τα φωτορεαλιστικά του murals κοσμούν πολυκατοικίες, εγκαταλελειμμένα κτίρια, αποθήκες και φράγματα σε όλον τον πλανήτη.

Ακολουθώντας τη συνήθη πρακτική του πριν από κάθε δημιουργία ο Guido van Helten επισκέφθηκε και μελέτησε την περιοχή των Εξαρχείων, γνώρισε από κοντά τους κατοίκους και τους επαγγελματίες της και αφού άκουσε τις ιστορίες τους και φωτογράφισε την καθημερινή τους ζωή, κατέληξε στο θέμα που, κατά τον ίδιο, χαρακτηρίζει περισσότερο τη συγκεκριμένη γειτονιά της Αθήνας.

Με επίκεντρο τις παλαιές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο του βιβλίου και της βιβλιοδεσίας, οι συνομιλίες του καλλιτέχνη με τους τεχνίτες του κλάδου και το φωτογραφικό υλικό που συγκέντρωσε, τον ενέπνευσαν να δημιουργήσει μία τοιχογραφία αφιερωμένη -σε πρώτο επίπεδο- στην παραδοσιακή τέχνη της βιβλιοδεσίας.

Μέσα από το θέμα και τη φωτορεαλιστική σύνθεση, που αποτυπώνει τις αντανακλάσεις στις βιτρίνες των καταστημάτων και την υφή των πόστερς που χαρακτηρίζουν τα Εξάρχεια, ο καλλιτέχνης επιχειρεί να συνενώσει διαφορετικές πτυχές του χαρακτήρα της περιοχής.

Copyright © 2021 Rewindmag.gr