Connect with us

Υγεία

Πλεύρης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για τεστ σε όλο τον πληθυσμό ενόψει Χριστουγέννων

Published

on

Για τα νέα μέτρα που μελετά η κυβέρνηση ενόψει Χριστουγέννων για να ανακόψει εξάπλωση του κορωνοϊού και της υπερμεταδοτικής μετάλλαξης Όμικρον μίλησε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στον ΣΚΑΪ.

Αναφέρει ότι υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει τεστ σε όλο τον πληθυσμό, πως δεν υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση στα δωρεάν self test και ότι τις τελικές αποφάσεις θα λάβει η επιτροπή των ειδικών στη συνεδρίασή της.

«Ο προβληματισμός είναι ότι θα θέλαμε μια συνολική επιδημιολογική εικόνα του πληθυσμού» τόνισε. «Θα κάνουμε και Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, δεν υπάρχουν σκέψεις για μέτρα που θα παραπέμπουν σε περιορισμούς τύπου lockdown».

Αυστηρό μήνυμα για την μη τήρηση των μέτρων στα καταστήματα

Την ίδια ώρα, έστειλε αυστηρό μήνυμα πως όποιος καταστηματάρχης παραβιάσει τα μέτρα «θα το μετανιώσει πικρά».

Όπως είπε ακόμα, ότι τα Χριστούγεννα θα είναι πιλότος και για την Πρωτοχρονιά, αναλόγως πώς θα λειτουργήσουν τα μαγαζιά εκείνο το διάστημα θα κρίνει τις αποφάσεις για την λειτουργία τους την Πρωτοχρονιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 8.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται καθημερινά επί ποδός.

Στην κυβέρνηση έχουν τονίσει από την πρώτη στιγμή πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία χαλάρωση λόγω του εορταστικού κλίματος που υπάρχει στην αγορά.

Η Όμικρον θα μας απασχολήσει μέσα στον Ιανουάριο

Συνέχισε λέγοντας ότι «η πίεση θα έρθει σύντομα, φαίνεται ότι η Όμικρον θα μας απασχολήσει πολύ έντονα μέσα στον Ιανουάριο και από τώρα τρέχουμε μοντέλα και έκτακτα σχέδια». «Ήδη από αυτή την εβδομάδα θα γίνουν διεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα για την περιοχή του λεκανοπεδίου της Αττικής ενώ βάσει της πορείας της μετάλλαξης Όμικρον θα εξετάσουμε νέα μέτρα» πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας ανακοινώνοντας ότι «η επίταξη των ιδιωτών γιατρών θα συνεχιστεί και σε άλλες περιοχές».

Ο Θάνος Πλεύρης υποστήριξε ότι «είναι δεδομένο ότι στην ύφεση του τέταρτου κύματος από τη Δέλτα που χτυπηθήκαμε πολύ βαριά» κάνοντας λόγο για «αστάθμητο παράγοντα» σχετικά με τη μετάλλαξη Όμικρον καθώς, όπως είπε, «μιλάμε για πολύ μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και δεν έχουμε ακριβή στοιχεία από τη νοσηρότητα και γι’ αυτό ανησυχούμε». «Φαίνεται αυτή τη στιγμή ότι είμαστε πιο πίσω στο κομμάτι της διασποράς της μετάλλαξης Όμικρον. Είναι πολύ σημαντικό να καθυστερήσουμε γιατί οι μελέτες δείχνουν ότι η τρίτη δόση του εμβολίου παρέχει πιο ενισχυμένη προστασία έναντι της μετάλλαξης Όμικρον» πρόσθεσε ο υπουργός.

Η εισήγηση των ειδικών για rapid σε εμβολιασμένους

Κατά πληροφορίες, οι επιστήμονες τάσσονται υπέρ της αυστηροποίησης του μοντέλου των τεστ ακόμα και για τους εμβολιασμένους την παραμονή Πρωτοχρονιάς, προτάσσοντας τους υγειονομικούς κινδύνους που ελοχεύει η συγκεκριμένη ημέρα.

Πρόκειται άλλωστε για μια ημέρα κατά τη διάρκεια της οποίας, θεωρείται σχεδόν δεδομένη, η πλημμέλεια στην εφαρμογή των μέτρων, όπως επίσης ο έντονος συγχρωτισμός αλλά και η τήρηση των αποστάσεων.

Γι’ αυτό τον λόγο οι ειδικοί προτείνουν όσοι έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης που έχουν δικαίωμα εισόδου σε μπαρ, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα να έχουν μαζί τους αρνητικό αποτέλεσμα rapid test.

Πρόταση με την οποία οι λοιμωξιολόγοι εκτιμούν ότι διασφαλίζεται ένας αυξημένος βαθμός προστασίας των πολιτών έναντι της νέας παραλλαγής της Covid-19, που σύμφωνα με τις ίδιες αναλύσεις η εξάπλωση της στην χώρα μας αναμένεται στις αρχές του χρόνου.

Το αν τελικά θα εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μέτρο θα αποφασιστεί τις επόμενες μέρες με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι ειδικοί, οι οποίοι θα πρέπει να ορίσουν το χρονικό όριο που θα γίνονται δεκτά rapid τεστ, αν δηλαδή θα είναι 24 ή 48 ωρών και ποια κατηγορία ακριβώς θα αφορά καθώς πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο αριθμό τεστ.

Copyright © 2021 Rewindmag.gr