Connect with us

Υγεία

Πλεύρης: Θα έχουμε πάνω από 15.000 κρούσματα σήμερα

Published

on

«Περισσότερα κρούσματα Covid 19 από κάθε άλλη φορά θα έχουμε σήμερα», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

«Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας από το πρωί, όλα δείχνουν ότι θα έχουμε πάνω από 15.000 κρούσματα σήμερα», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Πλεύρης μιλώντας στην ΕΡΤ, η μετάλλαξη Όμικρον καθίσταται πλέον κυρίαρχη στη χώρα, ενώ τόνισε ότι αύριο θα συνεδριάσει εκ νέου η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, για να εκτιμήσει την επιδημιολογική εικόνα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τόσο τα σημερινά όσο και τα αυριανά κρούσματα.

«Όλα είναι ανοικτά», ενώ συμπλήρωσε ότι «ενδεχομένως να υπάρχουν επιπλέον μέτρα ακόμη και πολύ νωρίτερα» που θα κριθούν από τηνΕπιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας.

Ο ίδιος έσπευσε, ωστόσο, να ξεκαθαρίσει πως το Εθνικό Σύστημα Υγείας, προς το παρόν, δεν έχει δεχθεί περισσότερη πίεση, εξαιτίας της χαμηλής νοσηρότητας της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα.

Τα μέτρα που ισχύουν από τις 3 Ιανουαρίου

Την ίδια στιγμή, τίθενται σε ισχύ από τις 3 Ιανουαρίου 2022 και έως τις 16 Ιανουαρίου, με δυνατότητα επέκτασης εφόσον το απαιτήσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, τα εξής μέτρα:

Μάσκα παντού

Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας ή εναλλακτικά διπλή μάσκα, χειρουργική ή υφασμάτινη (η σύσταση είναι να επιλέγεται η μάσκα υψηλής προστασίας) τόσο στις υπεραγορές σουπερμάρκετ και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όσο και στο προσωπικό των χώρων εστίασης. Γενική σύσταση είναι να γίνεται χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας σε κάθε περίσταση συνωστισμού.

Εστίαση – διασκέδαση

Στο χώρο της διασκέδασης και της εστίασης το ωράριο λειτουργίας είναι έως τις 12.00 το βράδυ και δεν επιτρέπειται η διασκέδαση για ορθίους. Στα τραπέζια μπορούν να κάθονται έως έξι άτομα και θα ισχύσουν μετρικές αποστάσεις. Εφόσον διαπιστωθεί ότι δεν τηρούνται τα μέτρα, θα διακοπεί και η μουσική, η οποία στην παρούσα φάση εξακολουθεί να επιτρέπεται.

Γήπεδα

Όσον αφορά τους αθλητικούς χώρους και συγκεκριμένα τα γήπεδα, όπου όπως επισήμανε ο υπουργός Υγείας έχει παρατηρηθεί μη τήρηση μέτρων, επιβάλλονται περιορισμοί στην παρακολούθηση από τους φιλάθλους σε ποσοστό 10% με ανώτατο όριο 1.000 άτομα. Εάν τα μέτρα δεν τηρηθούν, όλοι οι αγώνες θα διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών.

Μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων

Στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και χρονίως πασχόντων το επισκεπτήριο θα επιτρέπεται μόνο με τεστ PCR 48 ωρών.

Επισκέψεις σε νοσοκομεία

Επιπλέον, όσοι επισκέπτονται ασθενείς στα νοσοκομεία θα πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό PCR 48 ωρών, ενώ περιορίζεται και η είσοδος ιατρικών επισκεπτών στα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Τηλεργασία

Η τηλεργασία, θα εφαρμοστεί τόσο στις υπηρεσίες του δημοσίου τομέα, όσο και ιδιωτικές εταιρείες έως ποσοστού 50%, ενώ θα υπάρξει και κυλιόμενο ωράριο, που θα καθοριστεί βάσει των δυνατοτήτων σε κάθε υπηρεσία.

Καπραβέλος: Το χειρότερο σενάριο είναι μπροστά μας

Την ίδια στιγμή, «προβληματικές» χαρακτήρισε τις επόμενες ημέρες, λόγω του έντονου συνωστισμού, ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου», τονίζοντας ότι βρισκόμαστε μπροστά στο χειρότερο σενάριο από την έναρξη της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κανένα μέτρο δεν είναι χωρίς κόστος. «Αν δεν χρησιμοποιήσουμε το κυριότερο όπλο που έχουμε στα χέρια μας, που είναι οι εμβολιασμοί, δηλαδή η τρίτη δόση και αυτοί που αυτή τη στιγμή διστάζουν να πάνε να εμβολιαστούν… Αν δεν επεκταθεί η υποχρεωτικότητα, όλα αυτά τα μέτρα τα επώδυνα πάνω στην οικονομία, στην παιδεία, στην ψυχολογία μας θα είναι στο τραπέζι, διότι η ανθρώπινη ζωή πάντα θα είναι πάνω από οτιδήποτε άλλο», είπε νωρίτερα μιλώντας στην ΕΡΤ.

Η εικόνα της επιδημίας σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου, σημειώθηκε νέο «ρεκόρ» 9.284 κρουσμάτων, που αποτελεί ιστορικό υψηλό από την έναρξη της πανδημίας στη χώρα. Η Αττική «βράζει» με 4.038 μολύνσεις, εκ των οποίων οι 1.264 εντοπίζονται στην Αθήνα. Η θετικότητα έχει «εκτοξευθεί» στο 9,76%.

Αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, θεωρείται βέβαιο ότι την «έκρηξη» κρουσμάτων «οδηγεί» η μετάλλαξη Όμικρον, που εξαπλώνεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας εκτιμάται ότι στις επόμενες 15 ημέρες θα έχει κυριαρχήσει στη χώρα.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι οι δείκτες που αφορούν διασωληνώσεις και νέες εισαγωγές δεν «ακολουθούν» την «βόμβα» νέων μολύνσεων. Χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι 629 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι και 289 είναι οι νέες εισαγωγές (ημερήσια μεταβολή -4.3%).

Copyright © 2021 Rewindmag.gr