Υγεία
Θέμα χρόνου ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στους άνω των 50 ετών
Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στον υποχρεωτικό εμβολιασμό και στις ηλικίες άνω των 50 ετών ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.
Σε όσους πολίτες της ηλικιακής κατηγορίας άνω των 60 ετών που έχει ήδη καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός δεν εμβολιαστούν, προβλέπεται πρόστιμο 100 ευρώ τον μήνα.
Όπως είπε ο κ. Στέλιος Πέτσας μιλώντας στον ΣΚΑΪ τις επόμενες μέρες θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις.
«Η απόφαση να μπουν ηλικιακά κριτήρια στην υποχρεωτικότητα του εμβολίου απέδωσε και ενδεχομένως αν χρειαστεί να χαμηλώσουν κι άλλο τα ηλικιακά όρια. Αυτό θα γίνει μέσα στις επόμενες μέρες. Όχι σε επαγγελματικές κατηγορίες, αλλά σε ηλικιακές» είπε διευκρινίζοντας ότι το πρόστιμο των 100 ευρώ μηνιαίως για τους μη εμβολιασμένους άνω των 60 ετών θα εφαρμοστεί κανονικά μετά την 16η Ιανουαρίου.
Παράλληλα, ο κ. Πέτσας προανήγγειλε την διεύρυνση των σημείων ελέγχων για τη διενέργεια μοριακών και rapid test προκειμένου να ελεγχθεί η διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα. «Από την προηγούμενη εβδομάδα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μπορέσουμε να είμαστε έτοιμοι για διεύρυνση των σημείων, γιατί το επόμενο διάστημα με τον αριθμό των κρουσμάτων που είναι σε έξαρση, θα χρειαστεί να αποσυμφορήσουμε αυτές τις ουρές. Γιατί στις ουρές μπορεί να είναι πολίτες που έχουν και συμπτώματα και δε θέλουμε να γίνουν αιτία διασποράς. Υπάρχει μια προσπάθεια να διευρυνθούν τα σημεία αυτά είτε μέσω του ΕΟΔΥ είτε με άλλους τρόπους και μέσα στις επόμενες 1-2 μέρες θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε δε ότι η ανάγκη για testing θα πολλαπλασιαστεί τώρα που θα ανοίξουν και τα σχολεία. Ειδικά δε για τα σχολεία σημείωσε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί τις εισηγήσεις των ειδικών, ενώ σχολιάζοντας την απόφαση να μην τροποποιηθεί το πρωτόκολλο για το κλείσιμο των τμημάτων, υπογράμμισε ότι «αν το ποσοστό μειωθεί από το 50%+1 στο 30%+1 ή και χαμηλότερα μαθηματικά οδηγεί στο κλείσιμο των σχολείων».
Σε ό,τι αφορά στη λειτουργία υπηρεσιών αιχμής του Δημοσίου με την καταγραφή κρουσμάτων στους εργαζομένους, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι «περιμένω διαταραχή στην παραγωγική διαδικασία και στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα τις επόμενες δύο εβδομάδες». Μάλιστα, πρόσθεσε ότι το υπουργείο εκπονεί σχέδιο έκτακτης ανάγκης προκειμένου να δει ποια είναι τα ποσοστά που ενδεχομένως πρέπει να αναμορφώσει, ωστόσο αυτό θα φανεί από τη Δευτέρα και μετά που επιστρέφουν και από τις άδειες τους οι εργαζόμενοι. «Είμαστε ανοιχτοί να κάνουμε ό,τι χρειαστεί ώστε να μην υπάρχουν σημαντικές διαταραχές ή να τις περιορίσουμε στο μικρότερο δυνατό επίπεδο», επισήμανε.
Ποιοι εξαιρούνται
Στο ΦΕΚ αναφέρονται οι περιπτώσεις εξαιρέσεων από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και συγκεκριμένα σημειώνεται ότι εξαιρούνται από την εφαρμογή του υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού τα φυσικά πρόσωπα που έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου.
Αναλυτικά όσα αναφέρει το ΦΕΚ:
Άρθρο 2 Λόγοι απαλλαγής από τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού COVID-19.
Εξαιρούνται από την εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού COVID-19 τα φυσικά πρόσωπα του άρθρου 1, τα οποία, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 24 του ν. 4865/2021 (Α΄ 238),
έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου, σύμφωνα με την υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.50933/13.8.2021 κοινή απόφαση του Υπουργού και του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας
(Β’ 3794), όπως εκάστοτε ισχύει.
Άρθρο 3 Αρμόδια όργανα για την απαλλαγή από τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού COVID-19
Αρμόδιες για τη λήψη της απόφασης απαλλαγής από την υποχρεωτικότητα διενέργειας εμβολιασμού, είναι τριμελείς επιτροπές ανά υγειονομική περιφέρεια, που συνιστώνται με απόφαση των διοικητών τους ή των
νομίμων αναπληρωτών τους, οι οποίες αποτελούνται από ιατρούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας ή/και πανεπιστημιακούς ιατρούς με τους αναπληρωτές που καλύπτουν τις ειδικότητες της παθολογίας, καρδιολογίας και αλλεργιολογίας. Οι τριμελείς υγειονομικές επιτροπές δύνανται, κατά την κρίση τους, να ζητούν και να λαμβάνουν υπόψη τους τη γνώμη αρμόδιου κατά ειδικότητα ιατρού, εφόσον δεν μετέχει ήδη στη σύνθεση της επιτροπής ιατρός αντίστοιχης ειδικότητας, π.χ. αιματολογίας.
2. Προς τις επιτροπές αυτές διαβιβάζονται, σύμφωνα με την τοπική τους αρμοδιότητα ανά υγειονομική περιφέρεια, αυθημερόν οι αιτήσεις εξαίρεσης από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού αποκλειστικά μέσω του θεράποντος ιατρού σε ηλεκτρονική διεύθυνση που θα ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα κάθε ΔΥΠε.
3. Η αίτηση περιλαμβάνει πλήρη στοιχεία ταυτοποίησης του αιτούντος και του θεράποντος ιατρού, ήτοι: όνομα, επώνυμο, Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς και διεύθυνση ηλεκτρονικής επικοινωνίας για την
αποστολή της απόφασης της αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής. Στην ίδια αίτηση αναφέρονται επίσης η ημερομηνία της αίτησης απαλλαγής, ο λόγος εξαίρεσης σύμφωνα με το άρθρο 2 της παρούσας και επισυνάπτονται η ιατρική βεβαίωση απόδειξης της συνδρομής του λόγου εξαίρεσης με όλα τα αναγκαία κατά τα ανωτέρω στοιχεία της, καθώς και κάθε άλλο κρίσιμο αποδεικτικό στοιχείο που πρέπει να τεθεί υπόψη της αρμόδιας επιτροπής.
4. Από τη δημοσίευση της παρούσας χορηγείται αποκλειστική προθεσμία δέκα (10) ημερολογιακών ημερών για την υποβολή των αιτήσεων απαλλαγής από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για ιατρικούς λόγους προς τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές.
Οι αιτήσεις απαντώνται εντός αποκλειστικής προθεσμίας επτά (7) ημερολογιακών ημερών από την αποστολή τους. Η απόφαση, στην οποία
αναφέρονται μόνο τα αναγκαία προσωπικά δεδομένα,
κοινοποιείται αμελλητί, με ηλεκτρονικό τρόπο, τόσο στον αιτούντα όσο και στον θεράποντα ιατρό. Κατά το χρονικό διάστημα της προθεσμίας υποβολής αίτησης απαλλαγής, καθώς και της προθεσμίας απάντησης από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή, αναστέλλεται η διαδικασία υπαγωγής των αιτούντων στον υποχρεωτικό εμβολιασμό, εφόσον εν τω μεταξύ επέλθει το χρονικό σημείο έναρξης του μέτρου, και δεν επιβάλλονται κυρώσεις λόγω μη διενέργειάς του.
Όλες οι αιτήσεις που δεν αναφέρονται σε λόγους εξαίρεσης του άρθρου 2 ή δεν συνοδεύονται από τα αναγκαία δικαιολογητικά έγγραφα, απορρίπτονται παραχρήμα ως απαράδεκτες και η απόφαση απόρριψης κοινοποιείται αμελλητί στον αιτούντα και στον θεράποντα ιατρό διά ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.