Connect with us

Πολιτική

Η Ελλάδα θα σταθεί δίπλα στις ελληνικές κοινότητες της Ουκρανίας

Published

on

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε την 24η Φεβρουαρίου σκοτεινή ημέρα για την Ευρώπη για στις δραματικές εξελίξεις που έχει πυροδοτήσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Απευθυνόμενος προς την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, υποστήριξε ότι με την πολεμική επιχείρηση διαλύθηκαν οι δυο παραδοχές πάνω στις οποίες χτίστηκε όλο το οικοδόμημα της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας και προέβλεψε ότι: «είμαστε στην αρχή μιας νέας εποχής και θα έχει και οικονομικές επιπτώσεις η γεωπολιτική αναταραχή».

«Η Ελλάδα πάντα βρέθηκε με τη σωστή πλευρά της ιστορίας και το ίδιο θα κάνει και τώρα», ανέφερε στη συνάντηση του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και υπογράμμισε πως θα πρέπει «να είμαστε έτοιμοι για σημαντικές αναταράξεις στην αγορά ενέργειας».

Παράλληλα, έκανε ειδική μνεία στις χθεσινές αποφάσεις της έκτακτης Συνόδου Κορυφής: «Χαίρομαι που η πρότασή μου για την αναζήτηση προτάσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη στήριξη καταναλωτών και επιχειρήσεων έγινε δεκτή».

Ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε ότι σε έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής την επόμενη Τρίτη θα ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία για τις εξελίξεις. Εξέφρασε την ελπίδα του να «υπάρξει απόλυτη εθνική ομοψυχία για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη μεγάλη πρόκληση. Δεν είναι ώρα σε μια κρίσιμη παγκόσμια συγκυρία να αφήσουμε τα όποια μικροκομματικά συμφέροντα να κυριαρχήσουν. Ζητώ από τους Έλληνες και τα κόμματα ενότητα, ψυχραιμία, σύνεση, αλλά και αυτοπεποίθηση».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι «η Ελλάδα θα σταθεί δίπλα στις ελληνικές κοινότητες της Ουκρανίας και σε περίπτωση που υπάρξουν Έλληνες που θέλουν να φύγουν θα τους υποδεχτούμε».

Εξέφρασε, μάλιστα, την ελληνική ετοιμότητα για παροχή στήριξης «σε άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που θα δεχτούν προσφυγικές ροές και βοήθησαν και την Ελλάδα όταν χρειάστηκε». Όπως εξήγησε «μπορεί και εκατοντάδες χιλιάδες να αναζητήσουν καταφύγιο». Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για δικαίωση όλων όσοι – μεταξύ των οποίων και ο ίδιος- πρωτοστατούν στο σχέδιο για την στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης.

Αποδείχθηκε, τόνισε, αδήριτη αναγκαιότητα και θα αποτελέσει και ευρωπαϊκή προτεραιότητα.

Προειδοποίησε μάλιστα ότι: «Πρέπει να είμαστε σε απόλυτη εγρήγορση για εκστρατείες παραπληροφόρησης κυβερνοεπιθέσεις που ενδεχομένως θα δεχτούμε» και πρόσθεσε: «Το τίμημα να προστατεύουμε την ελευθερία της έκφρασης δεν μπορεί να γίνει άλλοθι για να επιτρέπουμε παρείσφρηση».

Copyright © 2021 Rewindmag.gr