Connect with us

Πολιτική

Μητσοτάκης: Ηθικά σωστή η απόφαση για αμυντική βοήθεια

Published

on

«Κανείς δεν περίμενε ότι ο πρόεδρος Πούτιν θα έπαιρνε την απόφαση να εισβάλει στην Ουκρανία, παρότι είχαμε ειδοποίηση, κυρίως από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, ότι αυτό σχεδίαζε. Kαι δεν το περιμέναμε διότι πραγματικά είμαστε μπροστά σε έναν νέο κόσμο, γιατί αυτό το οποίο γίνεται σήμερα στην Ευρώπη αποτελεί, ουσιαστικά, την αναίρεση του καθεστώτος ειρήνης και ασφάλειας όπως ουσιαστικά αυτό οικοδομήθηκε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μιλάμε δηλαδή πραγματικά για μία καινούρια μέρα, για έναν νέο ψυχρό πόλεμο για τον οποίο κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πώς θα τελειώσει. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι ο πρόεδρος Πούτιν επέλεξε να εισβάλει σε μία δημοκρατική ανεξάρτητη χώρα, να παραβιάσει το απαραβίαστο των συνόρων και ουσιαστικά να επιβάλει τον δικό του τρόπο ζωής σε μία γειτονική χώρα. Και αυτό είναι κάτι το οποίο αφορά όλους μας. Αφορά όλους τους δημοκρατικούς λαούς του κόσμου, αφορά πρωτίστως την ήπειρό μας, την Ευρώπη, και για αυτό και πιστεύω ότι υπήρξε αυτή η οργανωμένη, καθολική, μαζική αντίδραση σε αυτή την επιλογή. Και αναφέρομαι στον πρόεδρο Πούτιν και όχι στη Ρωσία γιατί πιστεύω ότι η πλειοψηφία του ρωσικού λαού δεν ήθελε αυτόν τον πόλεμο.» είπε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε συγχαρητήρια στους δημοσιογράφους που καλύπτουν τον πόλεμο, αναφέροντας πως υπήρχε στοιχειώδης επικοινωνία με τους Ρώσους ότι αναχωρούσε κονβόι αυτοκινήτων. «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν κινδυνεύουν δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί ελληνικής καταγωγής», υπογράμμισε.

«Το βασικό θα ήταν να τελειώσει ο πόλεμος σήμερα, κυρίως να σταματήσουν οι εχθροπραξίες. Σήμερα, τώρα που μιλάμε, πολιορκείται η Μαριούπολη. Συντελείται μία ανθρωπιστική καταστροφή σήμερα στην Ουκρανία. Έχουν φύγει από την Ουκρανία 1.000.000 πρόσφυγες σε μία εβδομάδα. Στη Συρία χρειάστηκαν τρεις μήνες για να φύγει ο αντίστοιχος αριθμός. Είναι απολύτως επιβεβλημένο να σταματήσουν τώρα οι εχθροπραξίες. Δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό θα συμβεί, πάντως είναι βέβαιον ότι μιλάμε πια για μία διαφορετική μέρα, για ένα τελείως διαφορετικό πλαίσιο σχέσεων όλης της Δύσης, αλλά όχι μόνο, με τη Ρωσία. Η Ρωσία σήμερα είναι παγκόσμια απομονωμένη. Είδατε το ψήφισμα στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών» τόνισε.

«Δυστυχώς η Ρωσία έχει επιλέξει τακτική βίαιων βομβαρδισμών που δυστυχώς θα σημαίνει και την απώλεια αμάχων. Η Ελλάδα δεν είναι αυτή τη στιγμή στο ανώτατο επίπεδο επικοινωνίας με τη Ρωσία. Τον πόλεμο αυτόν δεν τον θέλαμε, δεν τον ήθελε η δύση, η ΕΕ, το ΝΑΤΟ. Τον επέλεξε ο Πούτιν και αυτός θα πληρώσει τις συνέπειες και δυστυχώς θα τις πληρώσει και ο ρωσικός λαός. Οι κυρώσεις γονατίζουν ήδη τη ρωσική οικονομία και θα θιγούν οι πιο αδύναμοι. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ουκρανών ελληνικής καταγωγής επέλεξαν να μείνουν στον τόπο τους. Ισχύει και για την Οδησσό και για την περιοχή της Μαριούπολης. Πιθανώς αυτό στη συνέχεια να αλλάξει από τη στιγμή που η περιοχή καθίσταται εμπόλεμη ζώνη. Σημαντικό να υπάρξει εκεχειρία. Το κατεπείγον είναι να προστατεύσουμε τους αμάχους» ανέφερε.

Για την αποστολή στρατιωτικού αμυντικού υλικού στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός τόνισε πως ήταν το ηθικά σωστό και εθνικά επιβεβλημένο. «Πράξαμε το σωστό όπως η μεγάλη πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών. Η ΕΕ αποφάσισε να παράσχει αμυντικό υλικό. Με ποιο ηθικό ανάστημα θα ζητούσαμε ανάλογη συνδρομή αν βρισκόμασταν σε ανάλογη κατάσταση. Είχαμε ένα λόγο να συνταχθούμε με τη σωστή πλευρά της ιστορίας. Σε αυτή την εποχή λογικές αναθεωρητισμού, επιχειρηματολογίες περί αποστρατικοποίησης δεν έχουν θέση. Οι αποφάσεις αυτές είναι επιπέδου πρωθυπουργού. Δεν διαβουλεύομαι. Με εξαίρεση το ΚΙΝΑΛ, όλοι οι άλλοι ήταν στο ναι μεν αλλά.», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Υπάρχει λίστα προσώπων, Ρώσοι ολιγάρχες, που είναι κοντά στον Πούτιν. Για αυτούς θα δράσουμε ανάλογα. Δεν αφορά όλους τους εν δυνάμει επενδυτές» δήλωσε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στις κυρώσεις κατά Ρώσων επενδυτών. «Θα υπάρχουν συνέπειες στον τουρισμό, στο εμπόριο από αυτή την επιλογή της Δύσης να υπερασπιστεί τις αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της εδαφικής ακεραιότητας» σημείωσε.

«Η Τουρκία κάνει μια επιλογή σήμερα. Δεν είναι δουλειά μου να υποδείξω στην ηγεσία της πως θα κινηθεί. Ο αναθεωρητισμός, η προβολή αυτοκρατορικών φιλοδοξιών δεν είναι σήμερα δημοφιλής πολιτική. Πιστεύω ότι η Τουρκία θα αναθεωρήσει τη ρητορική που είδαμε τους τελευταίους μήνες απέναντι στην πατρίδα μας. Δεν υπάρχει ακροατήριο σήμερα για κανέναν αναθεωρητισμό, για καμία αποστρατικοποίηση. Γι’αυτό έχει σημασία να είμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας, με τους συμμάχους μας. Κατηγορηματικά όχι, δεν τίθεται θέμα συμμετοχής στρατιωτών μας σε αυτόν τον πόλεμο» πρόσθεσε.

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως «αν ζητηθεί να στείλουμε δυνάμεις στις γειτονικές χώρες, θα το κάνουμε. Δεν μας έχει ζητηθεί. Δικαιώνεται η εξωτερική και η αμυντική πολιτική της χώρας. Επενδύσαμε στις συμμαχίες μας, με τη Γαλλία. Ενισχύσαμε το κύρος της πατρίδας. Καταστήσαμε τη χώρα μας ενεργειακό κόμβο και θέσαμε πρώτο το ζήτημα της εξαίρεσης των αμυντικών δαπανών. Όλες αυτές οι επιλογές για τις οποίες η κυβέρνηση δέχθηκε κριτική, δικαιώθηκαν στην πράξη».

«Ήμασταν λίγοι αυτοί που μιλούσαμε για ευρωπαϊκό στρατό. Ήρθε η Γερμανία που καταδιώκεται από παρελθόν βαρύ. Η Σουηδία, ουδέτερη χώρα, και στέλνει αμυντικό εξοπλισμό στην Ουκρανία. Η χώρα δεν προτίθεται να αγοράσει κανένα αμυντικό σύστημα από τη Ρωσία» υπογράμμισε, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

«Έχω πει πολλές φορές ότι δεν θα πρέπει να αποτελεί είδηση συνάντηση Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο. Πιστεύω ότι θα υπάρχει κοινή διάθεση να οργανωθεί μια τέτοια συνάντηση. Είμαστε δύο χώρες που συγκροτούμε τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Θα μπορούσε να αποτελέσει έναυσμα για κατέβασμα των τόνων. Η ρητορική του αναθεωρητισμού είναι εκτός διεθνούς κλίματος. Η Ελλάδα είναι μια χώρα κυρίαρχη με ισχυρές συμμαχίες. Η Ευρώπη δεν μας στήριξε στον Έβρο; Ήταν ζήτημα παραβίασης συνόρων. Σήκωσα τρία τηλέφωνα και ήρθαν. Είδαμε απόλυτη στήριξη στην πολιτική μας και αλλαγή στη στάση της Ευρώπης στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων.

Είμαι ανοικτός σε συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο. Πόσο μάλλον τώρα. Δεν θα έρθει ξαφνικά μία άνοιξη και θα έχουμε ξεπεράσει τις διαφορές μας. Έχουμε θέματα να συζητήσουμε. Με την Τουρκία υπάρχει θετική ατζέντα στον τομέα τουρισμού, του περιβάλλοντος, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Αναφορικά με την ακρίβεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως όλοι καταλαβαίνουν ότι μιλάμε για οικονομικό πρόβλημα εισαγόμενο. «Θα υποστούμε στην Ελλάδα συνέπειες. Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου να στηρίξω νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Όταν μιλάμε για τέτοιου είδους αναταραχές, δεν μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε μόνοι μας. Επιδότηση λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας πρωτίστως. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Και του φυσικού αερίου».

«Πολιτικές στήριξης διαθέσιμου εισοδήματος θα συνεχιστούν με όλους τους τρόπους. Ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί από τον επόμενο μήνα. Θα υπάρχει μία ακόμα σίγουρα έκτακτη στήριξη συμπολιτών μας που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Μεγάλη δημοσιονομική επίπτωση, μικρό όφελος στην τελική τιμή της βενζίνης η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Προτιμώ από το να έχουν όλοι μικρό όφελος, να χρησιμοποιήσω το χώρο αυτόν για αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Χρειάζεται και ευρωπαϊκή γραμμή άμυνας. Δεν ξέρω τι μορφή θα πάρει. Η κρίση αφορά όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Οι ΑΠΕ είναι μονόδρομος. Όσο πιο γρήγορα, τόσο καλύτερα. Δίνουμε δυνατότητα στις επιχειρήσεις να συνδέσουν φωτοβολταϊκά. Το φυσικό αέριο ήταν πάντα μεταβατικό καύσιμο. Θα χρειαστούμε φυσικό αέριο. Θα μειώσουμε την εξάρτησή μας από το ρωσικό. Με LNG. Αυτή είναι η διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσουμε και να κάνουμε την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο. Είχα συζήτηση με Αιγύπτιο πρόεδρο για να εγκαταστήσουμε καλώδιο ηλεκτρικής σύνδεσης. Αύριο θα γίνουμε η πύλη εισόδου στην Ευρώπη για το υδρογόνο. Ο λιγνίτης εξακολουθεί να είναι πανάκριβος. Δεν είναι η λύση στο πρόβλημά μας. Η απολιγνιτοποίηση ήταν σε ένα βαθμό δρομολογημένη από την προηγούμενη κυβέρνηση. Αν δεν είχαμε καθόλου φυσικό αέριο από τη Ρωσία θα χρησιμοποιούσαμε το λιγνίτη εφεδρικά. Όμως αυτή τη στιγμή ο λιγνίτης δεν είναι λύση στο πρόβλημα και πάντως δεν είναι λύση στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Copyright © 2021 Rewindmag.gr