Connect with us

Οικονομία

Έρχεται πλατφόρμα για την επιδότηση καυσίμων

Published

on

Μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας αναμένεται να γίνει η στήριξη των πολιτών σχετικά με την επιδότηση για την προμήθεια καυσίμων.

Ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, προέβη στην παραπάνω αποκάλυψη.

Μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα» του Γιώργου Παπαδάκη, ο κ. Αναγνωστόπουλος ανέφερε ότι γίνονται οι τελικές εργασίες για την ολοκλήρωση της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Σύμφωνα με τον ΓΓ Πληροφοριακών Συστημάτων, στην ειδική πλατφόρμα οι δικαιούχοι θα καταχωρούν τα δεδομένα αγοράς των καυσίμων και στη συνέχεια θα υπολογίζεται το ύψος της επιδότηση. Αναλυτικά τα μέτρα θα ανακοινωθούν την Πέμπτη το πρωί από τους αρμόδιους υπουργούς.

Οριζόντια επιδότηση ζητούν οι πρατηριούχοι

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Πρατηριούχων – Εμπόρων Καυσίμων Αττικής, Νίκος Παπαγεωργίου, μιλώντας στην ίδια εκπομπή, είπε πως η επιδότηση «πρέπει να γίνει οριζόντια και όλοι οι συμπολίτες μας να έχουν επιδότηση με τη μορφή ενός voucher. Είναι λάθος η άποψη ότι άνθρωποι που έχουν ένα εισόδημα, π.χ., 1000 ευρώ τον μήνα δεν πλήττονται και μπορούν να βάζουν βενζίνη άμεσα».

«Εμείς από το 2013 είμαστε έτοιμοι με το σύστημα εισροών – εκροών. Κάθε απόδειξη που παίρνει ο καταναλωτής έχει έναν μοναδικό αριθμό. Ο καταναλωτής θα μπορεί να ανεβάσει αυτόν τον αριθμό στην πλατφόρμα και να γίνει η διασταύρωση και να του επιστραφούν χρήματα μέσω κάποιας εκκαθάρισης», προσέθεσε, σχετικά με το πώς μπορεί να γίνεται η σχετική διαδικασία.

Τα 3 μέτρα που θα ανακοινωθούν για την ακρίβεια: επιταγή ακρίβειας, παρέμβαση για τη βενζίνη, επιδότηση ρεύματος και στοχεύουν στην ενίσχυση των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και των αγροτών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι άξονες της κυβερνητικής παρέμβασης κινούνται σε τρία επίπεδα. Πρώτον, στην απευθείας χορήγηση βοηθήματος που θα αφορά κυρίως, αλλά όχι μόνο, τους πιο αδύναμους, δεύτερον τις τιμές των καυσίμων και τρίτον τη συνέχιση της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου.

«Πρόκειται για παρεμβάσεις που θα δίνουν συνέχεια στην οριζόντια στήριξη, αλλά και θα εστιάζουν πρωτίστως σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη», ανέφεραν χθες κυβερνητικά στελέχη.

Τα μέτρα για την ακρίβεια

Η «επιταγή ακρίβειας» θα αφορά περισσότερους από ένα εκατομμύριο πολίτες και το ύψος της προσδιορίζεται στα 200 έως 300 ευρώ. Δικαιούχοι θα είναι χαμηλοσυνταξιούχοι, οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα και όσοι λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Επιδότηση καυσίμων

Η επιδότηση των καυσίμων θα γίνει με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ώστε να ωφεληθούν οι οικονομικά ασθενέστεροι. Η κυβέρνηση έχει αποκλείσει μια οριζόντια μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης ή του ΦΠΑ στα καύσιμα και στη σημερινή σύσκεψη θα προσδιοριστεί ο μηχανισμός μέσω του οποίου θα επιδοτηθούν οι δικαιούχοι. Στο τραπέζι βρίσκεται η ιδέα για την δημιουργία μιας πλατφόρμας μέσω της οποίας θα προκύπτει η επιστροφή φόρου για τα καύσιμα που αγοράζουν. Επίσης, συζητείται ξεχωριστή παρέμβαση για τους αγρότες ώστε να συγκρατηθεί το κόστος του πετρελαίου.

Επιδότητηση λογαριασμών

Όσον αφορά τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου, έχει αποφασιστεί η συνέχιση της επιδότησης για Μάρτιο και Απρίλιο και μάλιστα με αυξημένη παρέμβαση, καθώς οι τιμές στη χονδρική εκτοξεύθηκαν τις πρώτες εβδομάδες από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ταυτόχρονα, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης περιλαμβάνει την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας και των φαινομένων κερδοσκοπίας που δημιουργεί ο πληθωρισμός. Όπως σημειώνουν αρμόδια στελέχη, θα αξιοποιηθούν όλα τα εργαλεία και κάθε μηχανισμός του κράτους προκειμένου να αντιμετωπιστούν τέτοια φαινόμενα.

Copyright © 2021 Rewindmag.gr