Connect with us

REWIND

ΕΝΦΙΑ: Πώς το “ναι” του Αλέξη Τσίπρα έγινε “παρών”

Published

on

Η κίνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην μείωση του ΕΝΦΙΑ που δίνει ανάσα για τους οικονομικά ασθενέστερους “βραχυκύκλωσε” τον ΣΥΡΙΖΑ που μέσα σε λίγες ώρες το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης άλλαξε στάση δύο φορές.

Από την υπερψήφιση της ρύθμισης, κατέληξε τελικά στο “παρών” προκαλώντας αλαλούμ.

Ο πρωθυπουργός στην πρωτολογία του πέταξε το γάντι στον Αλέξη Τσίπρα καλώντας τον να απαντήσει αν θα ψηφίσει το κόμμα του τις μειώσεις. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με ειρωνικό και επιθετικό ύφος είπε απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη: “Μας μιλάτε για τον ΕΝΦΙΑ και μου κάνετε και κόλπα εδώ, εάν θα το ψηφίσω. Ωραία μαγκιά αυτή! Εάν θα το ψηφίσω! Προφανώς και το τελευταίο ευρώ που θα έρθει και θα ελαφρύνει τον Έλληνα πολίτη, εμείς θα το ψηφίζουμε. Το θέμα είναι ποια είναι η πολιτική σας”.

Όλοι θεώρησαν πως ο Αλέξης Τσίπρας άναψε το πράσινο φως για να υπερψηφίσουν οι βουλευτές του τις ρυθμίσεις στον ΕΝΦΙΑ, αν και ο πρωθυπουργός είχε εκφράσει αρχικά τις αμφιβολίες του για το τι θα πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ.

“Να μας διευκρινίσετε αν θα ψηφίσετε τις μειώσεις αυτές. Αν θα τις ψηφίσετε. Διότι ακόμα -από ό,τι αντιλαμβάνομαι- σαφή απάντηση δεν έχω πάρει. Φαντάζομαι η καταφατική σας απάντηση αφορά στο ότι θα μου απαντήσετε ή ότι θα τις ψηφίσετε; Διότι είστε ικανός να κάνετε και τα δυο”, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από το “Ναι” Τσίπρα στο “παρών” της Αχτσιόγλου

Δεν πέρασε λίγη ώρα από τη στιγμή που κατέβηκε από το βήμα της Ολομέλειας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και η τομεάρχης Οικονομικών Έφη Αχτσιόγλου με την τοποθέτηση της άλλαξε την γραμμή και από το “ναι” του Αλέξη Τσίπρα, τόνισε πως η αξιωματική αντιπολίτευση θα καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο και στα δύο άρθρα για τον ΕΝΦΙΑ θα ψηφίσει “παρών”.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε αναστάτωση στα κοινοβουλευτικά έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ. “Υπάρχει μείωση για τους περισσότερους ιδιοκτήτες αλλά θεωρούμε ότι είναι μεγαλύτερη στα υψηλά εισοδήματα. Διαφωνούμε με την αρχιτεκτονική της πολιτικής σας”, είπε ο Έφη Αχτσιόγλου. Η Κουμουνδούρου στην συνέχεια διευκρίνισε πως ο Αλέξης Τσίπρας με τοποθέτηση του τάχθηκε υπέρ των μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και όχι για τις μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ.

Μαξίμου: Άλλα λέει και άλλα κάνει ο Τσίπρας

Η ΝΔ για να αναδείξει την αλλαγή στάσης του ΣΥΡΙΖΑ για ένα ζήτημα στο οποίο σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία ευνοούνται 8 στους 10 πολίτες, ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία στη βουλή. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολιάζοντας το αλαλούμ που προκάλεσαν οι μειώσεις του ΕΝΦΙΑ κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για ασυνέπεια.

“Ανέθεσε στην κ. Αχτσιόγλου να εμφανιστεί στη Βουλή και να μεταφέρει εξ ονόματος του κ. Τσίπρα ότι δεν θα ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Λίγα λεπτά αργότερα η καταψήφιση έγινε “παρών”. Ο γνωστός κ. Τσίπρας. Άλλα λέει, άλλα κάνει. Συνεπής στην ασυνέπειά του και σε μεγάλη απόσταση από τη σοβαρότητα και την ευθύνη που η κοινωνία χρειάζεται”.

«Η αλλοπρόσαλλη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της ψήφισης του ΕΝΦΙΑ, δείχνει ότι ο κ. Τσίπρας παραμένει το ίδιο ανεύθυνος με το 2015», αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter o εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Τάσος Γαϊτάνης, με αφορμή την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην χθεσινή συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για τον ΕΝΦΙΑ στη Βουλή. «Οι ανάγκες της πατρίδας απαιτούν ηγεσία και υπευθυνότητα. Δύο χαρακτηριστικά που ο κ. Τσίπρας δεν είχε ποτέ».

Copyright © 2021 Rewindmag.gr