Ελλάδα

Μητσοτάκης στο Κογκρέσο: Να σταματήσουν άμεσα οι υπερπτήσεις – Δεν θα δεχτούμε αμφισβήτηση εθνικής κυριαρχίας

Published

on

«Θέλω να είμαι απολύτως σαφής. Δεν θα δεχτούμε επιθετικές ενέργειες που παραβιάζουν την κυριαρχία μας και τα εδαφικά μας δικαιώματα. Αυτές περιλαμβάνουν υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, οι οποίες πρέπει να σταματήσουν αμέσως», τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε στο αμερικανικό Κογκρέσο μια ιστορική ομιλία με πολλαπλά μηνύματα. Όλα τα μέλη  σηκώθηκαν και τον  χειροκροτούσαν όρθια για πολλή ώρα. Ο  αντίκτυπος της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον είναι εντυπωσιακός τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό. Στους Τούρκους μάλιστα προκαλούν ιδιαίτερη εντύπωση και ανησυχία  οι στενές σχέσεις που έχει αναπτύξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τζο Μπάιντεν. Τα τουρκικά ΜΜΕ  παρατήρησαν πως ο πρόεδρος Μπάιντεν αυτοσυστήθηκε ως «Μπαϊντενόπουλος» αλλά και τον φιλικό συμβολισμό της γραβάτας με τις ελληνικές σημαίες που φορούσε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Ο  κ. Μητσοτάκης παρουσίασε τις ελληνικές θέσεις και περιέγραψε την Ελλάδα ως μια σύγχρονη χώρα  που μπορεί να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Από την ενέργεια και την οικονομία έως την ασφάλεια και την σταθερότητα.

Η πρόθεση που εξέφρασε ο πρωθυπουργός για να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα των F-35 ενοχλεί την Τουρκία, που έχει αποκλειστεί από το πρόγραμμα συμπαραγωγής του συγκεκριμένου μαχητικού και κάνει μεγάλες προσπάθειες για να εγκριθεί το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16 που διαθέτει.

Στα μέλη της Γερουσίας η ελληνική πλευρά παρουσίασε και χάρτες με τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών F-16 πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά, αναδεικνύοντας τους κινδύνους από τις παράνομες κινήσεις της Άγκυρας. Επίσης, δόθηκαν αναλυτικά τα στοιχεία των παραβιάσεων της τελευταίας εβδομάδας πριν την επίσκεψη του πρωθυπουργού.

Η  ελληνική πλευρά παρουσίασε τον χάρτη της «γαλάζιας πατρίδας» για να δείξει την πολιτική αναθεωρητισμού που πρεσβεύει η Άγκυρα. Αυτός δόθηκε και στην πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι που εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της. Τα Τουρκικά ΜΜΕ ενοχλήθηκαν. Η τουρκική εφημερίδα Sabah υποστήριξε πως «η Ελλάδα πάλι προσπαθεί για προβοκάτσια. Στη συνάντηση Μπάιντεν – Mητσοτάκη έδειξαν τον χάρτη της “Γαλάζιας πατρίδας” και έβαλαν στον στόχο την Τουρκία». Η Milliyet προβλέπει πρόκληση στην οποία θα συμμετάσχουν μέχρι και Κούρδοι μαχητές!

Στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της Κύπρου: «Η γλώσσα του αναθεωρητισμού και της νοσταλγίας μιας αυτοκρατορίας δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ρωτώ: σας ζητώ να μην ξεχάσουμε μια ανοικτή πληγή στον ελληνισμό και αναφέρομαι στην εισβολή και διχοτόμηση της Κύπρου. Αυτό το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και σε πλήρη συμμόρφωση με τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Κανείς δεν θα δεχθεί μια λύση δυο κρατών στην Κύπρο. Το ίδιο ισχύει για όλες τις άλλες περιφερειακές διαμάχες»

Επίσης, ο Πρωθυπουργός τόνισε: «Η Ελλάδα πάντα αναζητούσε την ειρήνη και τείνει χείρα φιλίας. Υπάρχει μόνο ένα πλαίσιο το διεθνές δίκαιο και οι άγραφες σχέσεις καλής γειτονίας. Δεν θα ανεχτούμε καμία ανοικτή πράξη επιθετικότητας και αυτό συμπεριλαμβάνει και τις υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά που πρέπει να σταματήσουν άμεσα»

Ταυτόχρονα όμως υπήρξε  έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα μας για ανάπτυξη περισσότερων μονάδων αποθήκευσης και διανομής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε  ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ενεργειακή πολιτική και την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο με επίκεντρο τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου για την Ευρώπη. Συζητήθηκε, επίσης, η ανάγκη συντονισμού ΕΕ και ΗΠΑ για την διαμόρφωση των τιμών του αερίου σε επίπεδα που δεν θα αποσταθεροποιούν την παγκόσμια οικονομία.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στις δυνατότητες αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα υπογραμμίζοντας: «Πιστεύω ότι αυτό που βλέπουν σήμερα οι αμερικανικές εταιρείες στην Ελλάδα δεν είναι μόνο μία χώρα σε ευνοϊκή γεωγραφική θέση αλλά μια ισχυρή οικονομία και φιλικό περιβάλλον στις επενδύσεις. Βλέπουν ταυτόχρονα νέους ταλαντούχους Έλληνες που επιλέγουν να παραμείνουν στην πατρίδα τους. Επιπλέον πολλοί που έφυγαν από τη χώρα, τώρα πείθονται να επιστρέψουν και θα αποτελέσουν το λαμπρό μέλλον της Ελλάδας».

 

Δημοφιλή