Ελλάδα

Μητσοτάκης: «Η δουλειά της χώρας μας είναι να ενισχύει τη δική της αποτρεπτική δυνατότητα»

Published

on

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του από τη Μαδρίτη μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, επικεντρωνόμενος στα Ελληνοτουρκικά και στον πόλεμο με την Ουκρανία. είπε: «Είδα τη δήλωση του Λευκού Οίκου. Είναι σαφές το μήνυμα να πέσουν οι τόνοι της έντασης στο Αιγαίο» και τόνισε ότι σε καμία από τις συζητήσεις δεν ετέθησαν από την Τουρκία και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχειρήματα σε βάρος της Ελλάδας.

Το ΝΑΤΟ ενισχύει πολύ σημαντικά την ανατολική πτέρυγα του, για να μπορέσει να προβάλει αποτρεπτική ισχύ απέναντι στις όποιες φιλοδοξίες της Ρωσίας, σε βάρος χωρών μελών της Συμμαχίας, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και μίλησε για την ανάγκη Ελλάδα και Τουρκία να έχουν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας. «Πρέπει να μιλάμε να συναντιόμαστε… Το «Μητσοτάκης γιοκ» το έχω ξανακούσει» δήλωσε, διαμηνύοντας ότι για την Ελλάδα «το μοναδικό σημείο αναφοράς είναι το Διεθνές Δίκαιο».

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης  εκτίμησε ότι η Άγκυρα δεν θα προβεί σε κινήσεις στο πεδίο και ότι δεν θα υπάρξουν επεισόδια ανάλογα του καλοκαιριού του 2020. Ακόμη, σχετικά με τη στήριξη των Η.Π.Α. στην αναβάθμιση των τουρκικών F-16, τόνισε πως πρόκειται για μια μακρά διαδικασία που θα απαιτήσει την έγκριση του Κογκρέσου και πρόσθεσε  με έμφαση ότι  δεν υπάρχει σχετικά αναφορά στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

«Η δουλειά της χώρας μας είναι πρώτα να ενισχύει τη δική της αποτρεπτική ικανότητα. Το έχουμε κάνει τα τελευταία τρία χρόνια στο πλαίσιο των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων», είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός και αναφερόμενος στα Rafalle τόνισε ότι η κυβέρνηση δρα με ορίζοντα δεκαετίας για να είμαστε σίγουροι ότι η Ελλάδα θα έχει την ισχυρότερη αποτρεπτική δύναμη.

Όσον αφορά στα F35 ο πρωθυπουργός είπε αρχικά ότι μια Τουρκία πλήρως απομονωμένη δεν είναι προς όφελος της Ελλάδας. Εμείς, θέλουμε μια Τουρκία συνομιλητή αλλά ταυτόχρονα φροντίζουμε τα του οίκου μας. «Πιστεύω, ήταν μια επιτυχημένη επίσκεψη αυτή στις ΗΠΑ και δεν θα σχολιάσω για το πως ασκεί την πολιτική της η Τουρκία. Πρόθεσή μας είναι να αποκτήσουμε μια μοίρα F35 με οψιόν να αγοράσουμε και μια δεύτερη. Δεν εκτιμούμε ότι μπορούμε να παραλάβουμε τα αεροσκάφη αυτά πριν το 2027, γιατί τότε θα έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο. Η χώρα έχει ευθύνη να προγραμματίζει σε βάθος χρόνου την αμυντική της πολιτική να κάνει μακροχρόνιο σχεδιασμό για την αμυντική και εξωτερική της πολιτική».

Ο πρωθυπουργός τοποθετήθηκε και για το ζήτημα με το εμπορικό σήμα του «Turkaegean» που κατοχύρωσε η Τουρκία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε  ότι «η κυβέρνηση θα αντιδράσει» και πρόσθεσε: «Προφανώς και υπάρχουν ευθύνες. Οι ευθύνες είναι υπηρεσιακές, κάποιοι εντός της διοίκησης δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους. Έχουμε δυνατότητες στο οπλοστάσιό μας να διορθώσουμε την εικόνα μας. Αν και βλέποντας τα αποτελέσματα της φετινής σεζόν αυτή η καμπάνια δεν έχει κανένα ιδιαίτερο αποτέλεσμα».

Αναλυτικά η δήλωση του Πρωθυπουργού πριν από τη Συνέντευξη Τύπου:

Η Σύνοδος Κορυφής η οποία ολοκληρώνεται είναι πολύ μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας για το μέλλον του ΝΑΤΟ, καθώς υιοθετήθηκε το καινούριο Στρατηγικό Δόγμα, το οποίο επικαιροποιεί τις προτεραιότητες της Συμμαχίας ενόψει των προκλήσεων που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε την επόμενη δεκαετία.

Προφανώς και στρατηγικός αντίπαλος της Συμμαχίας σε αυτή τη συγκυρία είναι η Ρωσία και γι’ αυτό και προχωρούμε, ως Συμμαχία, σε μία σημαντική ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προβάλουμε αποτρεπτική ισχύ στις όποιες φιλοδοξίες της Ρωσίας απέναντι σε χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ.

Ταυτόχρονα, η Σύνοδος αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική διότι ουσιαστικά εγκρίναμε τη διεύρυνση της Συμμαχίας μας, προσθέτοντας δύο καινούργια μέλη: τη Φινλανδία και τη Σουηδία, δύο ευρωπαϊκές δημοκρατίες, μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα συνεισφέρουν σημαντικά στην περαιτέρω ενίσχυση της Συμμαχίας μας. Και, όπως είδατε τελικά, τα όποια εμπόδια ξεπεράστηκαν πολύ γρήγορα και θα έλεγα και πολύ ανώδυνα, έτσι ώστε να μπορούμε σήμερα να προσκαλέσουμε τις δύο χώρες να γίνουν μέλη της Συμμαχίας μας.

Θεωρώ σημαντικό το γεγονός ότι στο Στρατηγικό Δόγμα επαναβεβαιώνεται η προσήλωση όλων των μελών της Συμμαχίας στην έννοια της εδαφικής ακεραιότητας, του Διεθνούς Δικαίου, της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι έννοιες σημαντικές που ενώνουν τις χώρες της Συμμαχίας, καθώς καλούμαστε από κοινού να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις σε έναν κόσμο ο οποίος γίνεται ολοένα και πιο περίπλοκος, ολοένα και πιο σύνθετος.

Σήμερα το πρωί είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις προκλήσεις οι οποίες προέρχονται από τον νότο. Προκλήσεις όπως τα ζητήματα της τρομοκρατίας, η παράνομη μετανάστευση, η κρίση η οποία -δυστυχώς- δεν έχει ακόμα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά στη Λιβύη, η έξαρση της ισλαμικής τρομοκρατίας στο Σαχέλ.

Αυτές είναι προκλήσεις οι οποίες μας δημιουργούν εύλογους προβληματισμούς και μας υποχρεώνουν να στρέψουμε το βλέμμα μας όχι μόνο προς ανατολάς αλλά και προς το νότο. Και προφανώς η Ελλάδα, μια χώρα που είναι πυλώνας σταθερότητας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, θέλει να είναι πρωταγωνιστής σε αυτή τη συζήτηση.

Τέλος, εκφράσαμε όλοι την έντονη ανησυχία μας για το γεγονός ότι μπορεί να βρεθούμε αντιμέτωποι με μία τεραστίων διαστάσεων επισιτιστική κρίση. Και η Ελλάδα, για ακόμα μια φορά, προσφέρεται να βοηθήσει και να υποστηρίξει οποιαδήποτε προσπάθεια γίνεται, υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου το σιτάρι το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται εγκλωβισμένο στην Ουκρανία, πρωτίστως στην Οδησσό, να φύγει από την Ουκρανία και να καταλήξει τελικά στις χώρες που σήμερα το χρειάζονται.

Η Ελλάδα έχει έναν ξεχωριστό ρόλο να παίξει σε αυτή την προσπάθεια, καθώς ελέγχει τον μεγαλύτερο στόλο στην παγκόσμια εμπορική ναυτιλία.

Θα σταματήσω, λοιπόν, εδώ. Κύριε Οικονόμου, παρακαλώ να συντονίσετε τις ερωτήσεις.

Δημοφιλή