Connect with us

Ελλάδα

Γιατί οι Τούρκοι τρέμουν με την προμήθεια των αποβατικών AAV-7 από την Ελλάδα – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Published

on

Η έγκριση από την Βουλή για την προμήθεια συνολικά 74 αμφίβιων τεθωρακισμένων έφερε πανικό στην τουρκική πλευρά.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Το «πράσινο φως» της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής για την προμήθεια των 74 αμφίβιων τεθωρακισμένων AAV-7, έφερε αναστάτωση στην Τουρκία, που βλέπει το ένα μετά το άλλο να καταρρίπτονται όλα τα πλεονεκτήματα που είχε χτίσει τα τελευταία χρόνια, με επιθετικές βλέψεις.

Μάλιστα, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του enikos.gr, με την εποπτεία του ΓΕΕΘΑ, συντάσσεται ο σχετικός φάκελος ώστε η LOR προς τις ΗΠΑ να έχει φύγει το πολύ μέχρι το τέλος του μήνα ώστε να τρέξουν τάχιστα οι διαδικασίες. Κι αυτό δεν είναι μόνο για να προχωρήσουν οι διαδικασίες προμήθειας των υπερπολύτιμων μονάδων, που προορίζονται κυρίως για τους Πεζοναύτες.

Είναι και για επιτευχθεί μείωση του κόστους κατά 25 εκατ. κάνοντας χρήση του σχετικού νόμου Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας των ΗΠΑ, που προβλέπει χρηματοδότηση κάθε φορά που αποσύρεται στρατιωτικό υλικό ρωσικής προέλευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, από το σύνολο των οχημάτων, τα 72 είναι σε άριστη λειτουργική κατάσταση, έχοντας υποστεί και την σχετική συντήρηση και τα επιπλέον 2 θα χρησιμεύσουν κατά πάσα πιθανότητα ως δότες ανταλλακτικών.

Η προμήθεια των AAV-7 θα φέρει τα πάνω – κάτω στις δυνατότητες της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, οι οποίοι θα μπορούν να διεξάγουν τις επιχειρήσεις που επιθυμούν με τον τρόπο που πάντα ήθελαν. Πλέον θα δύναται η μεταφορά 760 ατόμων, σε κατάσταση θάλασσας «5».

Εν σχέσει με τις ΑΒΑΚ, που αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούν για αποβάσεις οι Πεζοναύτες και χρονολογούνται από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τα AAV-7 θα μπορούν να προσφέρουν μεγαλύτερο επίπεδο ασφάλειας στους επιβαίνοντες, ενώ με το πυροβόλο των 0.50 ιντσών και το βομβιδοβόλο των 40mm θα μπορεί να παράσχει κάλυψη κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων.

Το κάθε όχημα μπορεί να μεταφέρει 12 έως 25 Πεζοναύτες με τον εξοπλισμό τους (ανάλογα τον φόρτο). Επιχειρησιακά – λαμβάνοντας υπ’ όψιν τον τρόπο με τον οποίο δρουν οι Αμερικανοί, τα AAV-7 θα χρησιμοποιούνται σε πρώτη φάση για την ασφαλή απόβαση στην ακτή και σε δεύτερο χρόνο, με την έλευση του αρματαγωγού, οι πεζοναύτες θα μετεπιβιβάζονται στα τροχοφόρα θωρακισμένα Μ1117.

Στην Ελλάδα, τα είδαμε επί του πεδίου στις 8 Ιανουαρίου 2019, κατά τη διάρκεια της άσκησης Ελλάδας – ΗΠΑ «Μέγας Αλέξανδρος».

Επιπλέον, μπορούν να διανύσουν στην θάλασσα απόσταση 40 μιλίων, αφήνοντας ελάχιστο αποτύπωμα, κάτι που αποτελεί μεγάλη απειλή για την εχθρική άμυνα.

ΠΗΓΗ: enikos.gr

Copyright © 2021 Rewindmag.gr