Connect with us

Διεθνή

«Μπλόκο» από τις ΗΠΑ στην πώληση F-16 στην Τουρκία – Παραζάλη για την άσκηση Poseidon: Οι ΗΠΑ στέλνουν στην Ελλάδα F-35 που δεν μας δίνουν

Published

on

Με νέα απόφασή της, η Βουλή των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής «πέρασε» τη μία από τις δύο τροπολογίες για την απαγόρευση αναβάθμισης των F-16 ή της πώλησης νέων μαχητικών στην Τουρκία. Σύμφωνα με την τροπολογία, απαγορεύεται η πώληση νέων F-16, κιτ εκσυγχρονισμού και αναβαθμισμένης τεχνολογίας, όχι μόνο στην Τουρκία αλλά και σε κάθε χώρα που σχετίζεται με τη γείτονα.

Συγκεκριμένα, η τροπολογία, που θα συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, αναφέρει τα εξής:

Ο Πρόεδρος (των ΗΠΑ) δεν μπορεί να πωλήσει ή να εγκρίνει άδεια για την εξαγωγή νέων αεροσκαφών F-16 ή τεχνολογίας αναβάθμισης F-16 ή κιτ εκσυγχρονισμού σύμφωνα με οποιαδήποτε αρχή που προβλέπεται από τον νόμο περί ελέγχου εξαγωγών όπλων (22 U.S.C. 2751 κ.ε.) στην κυβέρνηση της Τουρκίας ή σε οποιαδήποτε υπηρεσία ή όργανο της Τουρκίας, εκτός εάν ο Πρόεδρος (των ΗΠΑ) παράσχει στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων και στις επιτροπές Άμυνας του Κογκρέσου πιστοποίηση ότι:

Αυτή η μεταφορά είναι προς το εθνικό συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών και λεπτομερή περιγραφή των συγκεκριμένων μέτρων που έχουν ληφθεί, για να διασφαλιστεί ότι τέτοια F-16 δεν χρησιμοποιούνται από την Τουρκία για επαναλαμβανόμενες μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα.

Οι δύο τροπολογίες κατατέθηκαν από τους βουλευτές Κρις Πάππας και Φρανκ Παλόν. Σταθερός στην άποψή του για τη μη πώληση νέων F-16 στην Τουρκία παραμένει ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Επίσης, σε κοινή επιστολή που στάλθηκε στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) και η Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή (AJC) ζητούν από τους Αμερικανούς νομοθέτες να στηρίξουν την τροπολογία του Κρις Πάπας, η οποία βάζει φρένο στην πώληση αλλά και στην αναβάθμιση των μαχητικών F-16 που ήδη διαθέτει η Τουρκία.

Παραζάλη έχουν προκαλέσει στην Τουρκία τα συνεχή «χαστούκια» από τις ΗΠΑ. «Οι ΗΠΑ απογειώνουν την ελληνική αεροπορία με τα F-35 τα οποία δεν μας τα έδωσαν», «πάνε και απογειώνουν τα F-16 και τα F-35 στο Αιγαίο σε μια άσκηση που έχει την ονομασία “η οργή του Ποσειδώνα” . Και η ονομασία είναι ιδιαίτερη καθώς ο Ποσειδώνας ήταν ο κυρίαρχος των θαλασσών», σχολίασε χαρακτηριστικά η παρουσιάστρια του ΗΑΒΕR GLOBAL, Σαγνιούρ Τεζέλ.

Στο πλαίσιο της άσκησης «Poseidon Rage 2022» με ορμητήριο την 115 Πτέρυγα Μάχης της Σούδας, ελληνικά και αμερικανικά μαχητικά θα πραγματοποιήσουν πλήθος ασκήσεων στη Μεσόγειο και το Αιγαίο, με την Πολεμική μας Αεροπορία να βάζει στον σχεδιασμό τις μοίρες από όλη την Ελλάδα, ενώ οι Αμερικανοί έχουν στείλει στην Κρήτη μαχητικά F-15, αλλά και τα κορυφαία αεροσκάφη 5ης γενιάς, τα F-35.

 

Copyright © 2021 Rewindmag.gr