Connect with us

Διεθνή

Σοκ στην Τουρκία από το αμερικανικό μπλόκο στην πώληση των F-16: «Πέρασε η τροπολογία του ελληνικού λόμπι»

Published

on

To «Stop» που έβαλε η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ στην πώλησή των F-16 προκάλεσε σοκ στην Τουρκία.

Ψηφίστηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων η τροπολογία που μπλοκάρει την πώληση μαχητικών  αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία. Η τροπολογία φρενάρει και τα σχέδια για τον εκσυγχρονισμό των F-16 που ήδη διαθέτει η τουρκική πολεμική αεροπορία. Η τροπολογία που κατέθεσαν οι Δημοκρατικοί βουλευτές Φρανκ Παλόνε και Κρις Πάπας εγκρίθηκε με 244 ψήφους υπέρ έναντι 179 κατά.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ και τον Μανώλη Κωστίδη, τα τουρκικά μέσα μετέδιδαν χθες την είδηση σε κατάσταση σοκ. Σχολίαζαν μάλιστα ότι «Πέρασε η τροπολογία του ελληνικού λόμπι – Ζητούν να μην παραβιάζουν τα τουρκικά μαχητικά τον ελληνικό εναέριο χώρο». Τούρκοι σχολιαστές ανέλυαν ότι με την απόφαση αυτή, αν τελικά περάσει από όλα τα στάδια, αλλάζουν οι ισορροπίες.

Η  παρουσιάστρια του Ηaber Global Γκιοζντέ Σεκέρ είπε: «Σας είχαμε αναφέρει για την πρόταση του ελληνικού λόμπι και του μέλους της στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Κρις Πάπας. Αυτή η τρopoλογία εγκρίθηκε από την Ολομέλεια. Όμως, όλο αυτό είναι μια πολύπλοκη διαδικασία και πρέπει να την καταλάβουμε».

Το CNN TURK ανέφερε χθες το βράδυ: «Ζητούν από την Τουρκία να μην παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο», «Οι ΗΠΑ είχαν σε παλαιότερες συμβάσεις για τα F-16 θέσει όρους για την Κύπρο», «Τώρα πάνε να δώσουν F-35 στην Ελλάδα».

Η παρουσιάστρια του CNN TURK, Χαντέ Φιράτ είπε: «Ζητούν ξεκάθαρα βήματα για να δοθούν διαβεβαιώσεις πως τα F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν για την παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου. Ξεκάθαρα. Κι αυτή η πρόταση έγινε δεκτή με 244 ψήφους και καταψήφισαν 177».

Η εφημερίδα Hurriyet σχολίασε  ότι «Η πώληση των F-16 εξαρτάται από τον Μπάιντεν» και πρόσθεσε: «Με την κίνηση του ελληνικού λόμπι τέθηκαν δυο όροι. Με τα συγκεκριμένα μαχητικά να μην γίνονται υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά του Αιγαίου και να μην χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ελλάδας».

Η Cumhurriyet αναφέρει: «Κρίσιμη απόφαση των ΗΠΑ για την πώληση κ των F-16 στην Τουρκία. Βάζουν όρους σχετικά με την Ελλάδα!».

 

Copyright © 2021 Rewindmag.gr