Connect with us

Διεθνή

Τουρκία: Ενόχληση κατά Μητσοτάκη και ελληνικού lobby για τα F-16 και τα F-35

Published

on

Τουρκικά ΜΜΕ, δημοσιογράφοι και αναλυτές κατά της Ελλάδας, του πρωθυπουργού και της ομογένειας στις ΗΠΑ, για τις «δυσκολίες» της Άγκυρας με τα πολεμικά αεροσκάφη

Προβληματισμός και εκνευρισμός επικρατεί στην  Άγκυρα για την εξοπλιστική αναβάθμιση της Ελλάδας, αλλά και το ρόλο του ελληνικού lobby στις ΗΠΑ που βάζει «φρένο» στους σχεδιασμούς Ερντογάν. Στο στόχαστρο ΜΜΕ και αναλυτών στην Τουρκία, βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι ίδιοι μιλούν ευθέως για αεροπορική υπεροχή της χώρας μας, μετά την απόκτηση των Rafale, την αναβάθμιση των F-16 και το ενδεχόμενο αγοράς F-35.

«Το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα από τότε που ανέλαβε την διακυβέρνηση ο Μητσοτάκης, βλέπουμε πως ασκεί μια διπλή πολιτική ενάντια στην Τουρκία. Από την μια ακολουθεί μια επεκτατική και επιθετική πολιτική, ενώ από την άλλη φέρεται σαν να επιδιώκει δήθεν έναν διάλογο με την Τουρκία» υποστήριξε προκλητικά για τον Έλληνα πρωθυπουργό ο δημοσιογράφος Τζουνέϊτ Οζντεμίρ, συνεχίζοντας: «Αλλά από την άλλη δεν τερματίζει τις επεκτατικές και επιθετικές της πολιτικές. Από αυτή την σκοπιά, φυσικά και υπάρχει μεγάλη αντίδραση από την Τουρκία προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Türkiye-Yunanistan ilişkileri... Gerilim sona erecek mi? Emekli Büyükelçi Oğuz Çelikkol yanıtladı

Μιλώντας σε εκπομπή του CNN Turk o Οζντεμίρ κατηγόρησε τους Έλληνες πως έχουν … «κόμπλεξ» με τους Τούρκους, υποστηρίζοντας πως τα ελληνικά ΜΜΕ «καθημερινά κοιμούνται και ξυπνάνε» με την Τουρκία. «Η Ελλάδα, είναι δύσκολη η επιλογή των λέξεων, αλλά μοιάζει να μην σταματά να κάνει ότι μπορεί για να προκαλέσει ένταση. (…) Έχουν ένα μεγάλο κόμπλεξ με την Τουρκία. Φοβούνται και διστάζουν έναντι της Τουρκίας, θέλουν να πάρουν διάφορα μέτρα και διατηρούν ένα κλίμα σαν να πρόκειται αύριο να ξεσπάσει πόλεμος με την Τουρκία. Τόσο ο ελληνικός λαός όσο και τα ελληνικά ΜΜΕ» δήλωσε.

Κατά ελληνικού lobby

Στο στόχαστρο βρίσκεται και το ελληνικό lobby των ΗΠΑ, λόγω των όσων έχει πετύχει το τελευταίο διάστημα, τόσο με την απόκτηση F-35 όσο και F-16 από την Τουρκία. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα αναφέρει ρεπορτάζ του φιλοκυβερνητικού δικτύου Haber Global.

«Το ελληνικό και ελληνοκυπριακό λόμπι που επιδιώκει να εμποδίσει την πώληση των F-16 από τις Ηνωμένες πολιτείες της Αμερικής προς την Τουρκία, κινητοποιήθηκε πλέον για το επόμενο στάδιο Γνωρίζετε πως η τροπολογία που προβλέπει όρους για την πώληση των F-16, ψηφίστηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τώρα ο σκοπός του λόμπι είναι να περάσει αυτή την τροπολογία και από την Γερουσία» αναφέρει, συνεχίζοντας : «Η Ελλάδα καταβάλλει έντονη προσπάθεια για να εμποδίσει την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ για τα F-16. Το πρώτο βήμα έγινε την περασμένη εβδομάδα στο αμερικανικό Κογκρέσο, όπου ψηφίστηκε η τροπολογία που παρουσιάστηκε από το ελληνικό λόμπι και η οποία δυσκολεύει την πώληση των F-16. Σειρά έχει η Γερουσία, όπου ενεργοποιήθηκε και πάλι το ελληνικό και το ελληνοκυπριακό λόμπι, όπου ασκούνται πιέσεις ώστε να ψηφιστεί»

Yunan-Rum Lobisi Yine Devrede! Türkiye'ye F-16 Satışını Böyle Engellemeye Çalışacaklar
Το ρεπορτάζ στοχοποιεί τον Ελληνοαμερικανό γερουσιαστή Κρις Πάπας, που πρωταγωνιστεί στις αποφάσεις που βάζουν «πάγο» στους τουρκικούς σχεδιασμούς. «Γνωρίζετε πως η τροπολογία που προβλέπει όρους για την πώληση των F-16. Το όνομα του πρωταγωνιστή είναι ίδιο. Ο βουλευτής των Δημοκρατικών Κρις Πάπας πού έχει ελληνική καταγωγή, δήλωσε πως αισθάνεται βαθιά ανησυχία από την απόφαση του προέδρου Μπάιντεν, να στηρίξει την πώληση των F-16 στην Τουρκία. Υποστήριξε πως μια πιθανή πώληση ετοιμάζει το έδαφος για σύγκρουση στο Αιγαίο. Ο Πάπας που δεν κρύβει τις αντιτουρκικές του απόψεις, δήλωσε πως “Θα κάνω ότι μπορώ για να περάσει και από την γερουσία η τροπολογία που δυσκολεύει την πώληση των F-16”» (μετάφραση tourkikanea.gr) λέει το ρεπορτάζ του Haber Global.

Copyright © 2021 Rewindmag.gr