Connect with us

Διεθνή

Οι Τούρκοι απογοητεύονται: «Και τα F-16 να πάρουμε από τις ΗΠΑ, θα τα καταρρίψουν τα ελληνικά Rafale»

Published

on

Οι Τούρκοι αγωνιούν για τα ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα και αναζητούν  τρόπους να ισορροπήσουν τα πλεονεκτήματα των Ενόπλων Δυνάμεων σε κρίσιμους τομής στρατιωτικής υπεροχής.

O γνωστός φιλοκυβερνητικός αrθρογράφος της τουρκικής εφημερίδας Μilliyet  Οζάι Σεντίρ γράφει χαρακτηριστικά πως ακόμα και αν οι ΗΠΑ συμφωνήσουν να τους πουλήσουν τα F-16 Block 70 και να εκσυγχρονίσουν τα τουρκικά «δεν λυθούν όλα τα προβλήματα της Τουρκίας».

Στο άρθρο του, πρωτοσέλιδο στη Μilliyet, εκφράζονται όλοι οι φόβοι των Τούρκων για τις νέες ισορροπίες, που διαμορφώνονται στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο ύστερα από την αγορά 24 Rafale από την Πολεμική μας Αεροπορία.  Η  τουρκική εφημερίδα αναφέρει χαρακτηριστικά: «εάν οι ΗΠΑ συμφωνήσουν να μας πουλήσουν το νέο αεροσκάφος F-16 Block 70 και να εκσυγχρονίσουν τα F-16, που διαθέτει η Τουρκία, υπάρχει η αίσθηση ότι όλα τα προβλήματα θα λυθούν. Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι».

«Μαζί με τα Rafale από τη Γαλλία η Ελλάδα προμηθεύτηκε και πυραύλους Meteor με βεληνεκές 320 χιλιομέτρων. Αυτός ο πύραυλος αέρος-αέρος έχει βεληνεκές σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερο από τον πύραυλο AIM-120, που χρησιμοποιούμε. Μπορεί να είναι αποθαρρυντικοί οι αριθμοί αυτοί όμως υπάρχει και ένας άλλος υπολογισμός απόστασης, που ονομάζεται “Χωρίς Ζώνη Διαφυγής” στους πυραύλους αέρος-αέρος, δηλαδή δεν υπάρχει δυνατότητα διαφυγής από εκτοξευόμενο βλήμα», συνεχίζει ο αρθρογράφος.

«Βλέποντας αυτό τον υπολογισμό, οι πύραυλοι Meteor έχουν απόσταση 100 km και οι πύραυλοι τύπου AIM, που χρησιμοποιούμε, έχουν απόσταση 55 km, στην οποία είναι αδύνατο να ξεφύγουν τα εχθρικά αεροσκάφη. Αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Το ραντάρ AESA στο ρύγχος των αεροσκαφών Rafale είναι πιο αποτελεσματικό και έχει πιο προηγμένα χαρακτηριστικά από τα μηχανικά ραντάρ επιστροφής των σημερινών μας F-16. Με άλλα λόγια, ένα ελληνικό αεροσκάφος Rafale έχει την ευκαιρία να εντοπίσει νωρίτερα το F-16 μας και να εκτοξεύσει τον πύραυλο του».

Ο αρθρογράφος υπογραμμίζει πως «Οι πύραυλοι Meteor δεν μπορούν να εκτοξευθούν από F-16. Πρέπει να είναι αεροσκάφη F-35, Rafale, Eurofighter ή σουηδικής κατασκευής Gripen».

Copyright © 2021 Rewindmag.gr