Πολιτική

Δεν είναι η πρώτη φορά… Σ. Νίξον: «Ντροπή στους ΝΥΤ που δεν αποκάλυψαν  ότι ο συγγραφέας είναι σύμβουλος του ΣΥΡΙΖΑ»

Published

on

Και όμως δεν είναι η πρώτη φορά που οι New York Times δημοσιεύουν στη στήλη τους “Opinion” (“Γνώμη”) άρθρο αριστερού δημοσιογράφου. Το ίδιο είχαν κάνει και το 2019, μετά την εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, με το συκοφαντικό άρθρο του συμβούλου του κ. Τσίπρα, του Μ. Τσιμιτάκη … που προκάλεσε  αντιδράσεις από διανοούμενους αλλά και ξένους δημοσιογράφους,  όπως ο Σάιμον Νίξον.

Είναι λογικό να φιλοξενούνται στους New York Times και οι αντίθετες απόψεις, που δεν απηχούν αυτές τις συντακτικής ομάδας, προς όφελος της πολυφωνίας και της αντικειμενικότητας. Το ίδιο ισχύει σε όλες τις εφημερίδες πολιτισμένων δημοκρατικών κρατών, κάτι που δυστυχώς δεν μπορούν ή δεν θέλουν να κατανοήσουν  αριστερά έντυπα και ιστοσελίδες της χώρας μας.

Οι New York Times είναι μια καταξιωμένη εφημερίδα, η οποία ορθά δίνει βήμα σε αρθρογράφους διαφόρων αποχρώσεων, επισημαίνοντας ότι τα κείμενά τους έχουν να κάνουν με έκφραση γνώμης και όχι με γεγονότα! Ο Alexander Clapp ανήκει σε μια ομάδα ανθρώπων με απόψεις πολιτικής ανατροπής και αποδομισμού….και σίγουρα έχει το κοινό του, τους αναγνώστες του, ακόμη και αν αυτοί δεν είναι πολλοί και δεν πείθουν για τη ρεαλιστική και ανεπηρέαστη ματιά τους.

Με το άρθρο γνώμης του κ. Κλαπο κ. Βαξεβάνης και ο κ.  Τσίπρας είδαν μια  ευκαιρία… o ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει πάλι εκλογές…και ας ξέρει  ότι θα τις χάσει .. και ας γνωρίζει ότι η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και πως οι εχθροί της καιροφυλακτούν. Ο κ. Τσίπρας μπορεί να μην αποθεώθηκε ποτέ στο Κογκρέσο αλλά θαυμάζει την Αμερική. Δεν δίστασε λοιπόν να κάνει σημαία του ένα άρθρο γνώμης ενός  δημοσιογράφου σε μια μεγάλη αμερικανική εφημερίδα, για να δημιουργήσει ένταση…Βέβαια δεν έκανε το ίδιο  με άλλα άρθρα σε έντυπα του εξωτερικού που δίνουν εύσημα στη χώρα μας για τα επιτεύγματα της.

Είναι άλλωστε πάγια τακτική του κ. Τσίπρα.  Τι σύμπτωση!!! Τον Αύγουστο του 2019, λίγο μετά την εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ,  στους New York Times είχε φιλοξενηθεί πάλι άρθρο γνώμης του σύμβουλου του Αλέξη Τσίπρα Ματθαίου Τσιμιτάκη κατά της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, χωρίς  να επισημαίνεται η κομματική ιδιότητα του δημοσιογράφου.

Τότε ο γνωστός αρθρογράφος των  Times του Λονδίνου Simon Nixon, απαντώντας στο άρθρο του πρώην συμβούλου του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Τσιμιτάκη, το οποίο είχαν δημοσιεύσει “In Opinion” οι New York Times, ακριβώς όπως  συνέβη και με το άρθρο του Alexander Clapp, έγραψε στο Twitter: ” Ντροπή στους ΝΥΤ που δεν αποκάλυψαν  ότι ο συγγραφέας είναι σύμβουλος του ΣΥΡΙΖΑ. Η ιδέα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι σκληρός δεξιός  είναι αστεία”. Πράγματι, στην ιδιότητα του συντάκτη, αυτή περιγραφόταν από τους ΝΥΤ ως εξής: “Ο κ. Τσιμιτάκης είναι Έλληνας δημοσιογράφος”. 

Η αμερικανική εφημερίδα, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν τότε, προχώρησε σε  διευκρινίσεις, παραδεχόμενη ότι δεν είχε εξακριβώσει πλήρως το εργασιακό παρελθόν του συντάκτη, προτού δημοσιεύσει το άρθρο.

Τα λάθη είναι άλλωστε για τους ανθρώπους και οι New York Times αναγνωρίζουν τα λάθη τους! Πολύ πρόσφατα για παράδειγμα, στις 21 Ιουλίου 2022,  οι New York Times δημοσίευσαν σε άρθρο τους μια σειρά “mea culpas” από οκτώ αρθρογράφους τους γνώμης που παραδέχονταν πώς έκαναν «λάθος» ο καθένας τους σε διάφορα θέματα, που κυμαίνονταν από τον πληθωρισμό και το Facebook μέχρι τους ψηφοφόρους του Τραμπ.

Ίσως και για αυτό το λόγο λοιπόν οι  New York Times άλλαξαν εχθές στη διεθνή τους έκδοση και τον τίτλο του άρθρου του Αλέξανδρου Κλαπ αφαιρώντας τη λέξη “σαπίλα”.  Στην αμερικανική έκδοση ο τίτλος ήταν: “Η σαπίλα της Ελλάδας είναι τώρα ορατή από όλους”.  Όμως στη διεθνή έκδοση της εφημερίδας, ο τίτλος έχει αλλάξει παραδόξως και είναι: “Η Ελλάδα 2.0 είναι μία από τα ίδια…”.

Είναι ίσως και αυτή η αλλαγή μια προσπάθεια αυτοκριτικής της εφημερίδας απέναντι στις αντιδράσεις πολλών Ελλήνων πολιτών που βλέπουν να βάλλεται με απίστευτη  μανία ένας Πρωθυπουργός που έχει αναβαθμίσει διεθνώς την εικόνα της χώρας, δέχεται συχνά τα προσωπικά πυρά του Ερντογάν που ανησυχεί…  και παρά τις τόσες  αρνητικές διεθνείς συγκυρίες οδηγεί τη χώρα από την ανασφάλεια των προηγούμενων ετών σε ένα καλύτερο αύριο.

Δημοφιλή