Διεθνή

Μητσοτάκης: Εφικτή η αυτοδυναμία στις εκλογές – Πρόοδος για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα

Published

on

Συζήτηση με τον καθηγητή Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και δ/ντή του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του London School of Economics Kevin Featherstone είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή την επέτειο των 25 χρόνων από την ίδρυση του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του LSE.

Στη συζήτηση έγινε αναφορά στα Μάρμαρα του Παρθενώνα. Στο σημείο αυτό ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε  λόγο για λύση win-win που μπορεί να βρεθεί, αποκαλύπτοντας ότι μπορεί να οδηγήσει σε επανένωση των Γλυπτών, ικανοποιώντας και το Βρετανικό Μουσείο και ιδιαίτερα τις αιτιάσεις που αυτό εκφράζει.

Παραθέτουμε το σχετικό απόσπασμα της συζήτησης:

Kevin Featherstone: Η πρώτη ερώτηση, που πρέπει να σας κάνω, είναι μία που έκανε η σύζυγός μου και επέμενε να σας τη μεταφέρω απόψε. Και το είπε με τέτοιο τρόπο που δεν μπορείς να αντισταθείς στη συζυγική προτροπή. Είπε: εάν οι Βρετανοί επέστρεφαν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα, θα ήσασταν πρόθυμος να γίνετε Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πρώτα απ’ όλα, χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι εδώ μαζί σας και επιτρέψτε μου να σας συγχαρώ για αυτά τα 25 πολύ επιτυχημένα χρόνια. Πιστεύω ότι το Ελληνικό Παρατηρητήριο έχει τεράστια συνεισφορά στη μελέτη της νεότερης Ελλάδας. Και πολλά από αυτά οφείλονται στην αφοσίωσή σας. Πολλοί από εσάς πιθανότατα δεν γνωρίζετε ότι ήμουν στο LSE πριν από 35 χρόνια, στο πλαίσιο προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών. Κατά τη διάρκεια του φθινοπωρινού εξαμήνου αποφάσισα να φύγω από το Χάρβαρντ για φοιτήσω για μία περίοδο στο LSE, όπου παρακολούθησα τα πρώτα μου μαθήματα για τη Θεωρία της Δημόσιας Επιλογής. Και έχω ακόμα πολύ ευχάριστες αναμνήσεις. Το κτίριο αυτό δεν υπήρχε τότε. Αλλά είμαι πολύ χαρούμενος που το πανεπιστήμιο έχει κάνει πολύ μεγάλη πρόοδο.

Επιστρέφω στην ερώτησή σας. Προφανώς, το ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα έχει ξεχωριστή σημασία για εμένα και πιστεύω ότι όλοι οι Έλληνες θα ήθελαν πολύ η κυβέρνηση να εργαστεί για να πετύχει αυτόν τον σκοπό. Είναι εφικτό; Δυνητικά, ναι.

Kevin Featherstone: Και έχετε δει πρόοδο;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχουμε δει πρόοδο. Δεν θέλω να μιλήσω δημόσια για τις συζητήσεις που έχουν γίνει. Πιστεύω όμως ότι υπάρχει μια μεγαλύτερη κατανόηση ότι ίσως μπορεί να βρεθεί μια αμοιβαία ωφέλιμη λύση που θα έχει ως αποτέλεσμα την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη και τις ανησυχίες που μπορεί να έχει το Βρετανικό Μουσείο.

Δεν θέλω να πω κάτι περισσότερο δημόσια επί του παρόντος. Επαναλαμβάνω όμως ότι αισθάνομαι τη δυναμική. Γνωρίζω ότι η βρετανική κοινή γνώμη, υποστηρίζει την ιδέα ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επανενωθούν -χρησιμοποιώ σκόπιμα τη λέξη αυτή αντί του «να επιστραφούν», γιατί μιλάμε για ένα μνημείο που ουσιαστικά διαμελίστηκε. Και όλοι εκτιμούμε την αξία που έχει να βλέπουμε αυτούς τους θησαυρούς in situ, ακριβώς δίπλα στην Ακρόπολη, στο υπέροχο Μουσείο της Ακρόπολης που έχουμε.

Επίσης, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εκτίμησε χθες από το Λονδίνο, ότι «είναι εφικτή η επίτευξη της αυτοδυναμίας στις επόμενες εκλογές» ενώ απέκλεισε μετεκλογική συνεργασία με την άκρα δεξιά και σημείωσε ότι «η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση που παίρνει γρήγορα αποφάσεις και έχω αποδείξει πως μονοκομματική κυβέρνηση δεν αποκλείει την συμμετοχή στελεχών από άλλους πολιτικούς χώρους».

Παραθέτουμε το σχετικό απόσπασμα:

Kevin Featherstone: Εντάξει. Έχω επίγνωση του χρόνου. Οδεύουμε προς τις εκλογές του επόμενου έτους. Λόγω των αλλαγών στο εκλογικό σύστημα, όλοι ή οι περισσότεροι αναμένουν δύο εκλογές το επόμενο έτος. Και σε αυτό το πλαίσιο, μπορεί να βρεθείτε αντιμέτωποι με επιλογές σχετικά με κυβερνητικούς εταίρους. Και αναρωτιέμαι, ως ο κορυφαίος φιλελεύθερος πολιτικός της Ελλάδας, ποιος θα μπορούσε να συμβάλει καλύτερα στην προώθηση της ατζέντας σας; Το ΠΑΣΟΚ ή η ακροδεξιά;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Επειδή δεν θέλω να αποφύγω την ερώτηση, θα σας πω ότι η ακροδεξιά σίγουρα αποκλείεται. Θέλω λοιπόν να το ξεκαθαρίσω αυτό. Έχοντας ξεκαθαρίσει αυτό, και για να εξηγήσω στο ακροατήριό σας -που μπορεί να μην είναι απόλυτα εξοικειωμένο με τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής πολιτικής- γιατί μπορεί να έχουμε δύο εκλογικές αναμετρήσεις, η Ελλάδα είχε παραδοσιακά ένα εκλογικό σύστημα που δίνει μπόνους στο πρώτο κόμμα. Έτσι, αν φτάσεις στο 37%, 38%, 39% της λαϊκής ψήφου, μπορείς να σχηματίσεις αυτοδύναμη κυβέρνηση, δεν χρειάζεσαι κυβερνητικό εταίρο. Ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε αυτό το εκλογικό σύστημα σε ένα σύστημα απλής αναλογικής, το οποίο σημαίνει ότι πρέπει να φτάσεις στο 45-46% για να σχηματίσεις αυτοδύναμη κυβέρνηση. Πολύ δύσκολο, πρακτικά αδύνατο. Αλλάξαμε ξανά τον εκλογικό νόμο. Αλλά, όπως προβλέπει το Σύνταγμά μας, η αλλαγή του εκλογικού νόμου τίθεται σε ισχύ μετά τις επόμενες εκλογές.

Έτσι, οι πρώτες εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής, καθιστώντας πολύ δύσκολο τον σχηματισμό κυβέρνησης. Στις δεύτερες εκλογές, θα πρέπει να φτάσουμε στο 37-38% για να σχηματίσουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση. Είναι αυτό εφικτό; Νομίζω ότι είναι απολύτως εφικτό. Γιατί τάσσομαι υπέρ της δυνατότητας σχηματισμού κυβέρνησης αυτοδύναμης κυβέρνησης; Επειδή γνωρίζω ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας στην Ελλάδα είναι ένα πολύ περίπλοκο σενάριο. Χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση που να μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις γρήγορα. Βλέπω πολλούς συναδέλφους μου να εμπλέκονται σε πολύ μεγάλες, πολύ παρατεταμένες συζητήσεις με τους εταίρους τους σε κυβερνήσεις συνεργασίας, την ώρα που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με συνεχείς κρίσεις. Πιστεύω ότι είναι καλύτερο για τη χώρα να διοικείται από μια μονοκομματική κυβέρνηση. Μια μονοκομματική κυβέρνηση στην περίπτωσή μας, δεν σημαίνει ότι δεν αναζητούμε τη συνεργασία με ταλαντούχους ανθρώπους από άλλους πολιτικούς χώρους.

Kevin Featherstone: Αλλά αυτό που άκουσα είναι ότι ψάχνετε για εταίρους, κοιτάζετε προς το πολιτικό κέντρο, όχι προς τα δεξιά.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ξεκαθάρισα ότι δεν θα σκεφτόμασταν ποτέ μια συμμαχία με την ακροδεξιά. Ταυτόχρονα, ξεκαθαρίζω επίσης ότι στοχεύουμε στην απόλυτη πλειοψηφία στις δεύτερες εκλογές. Αλλά εναπόκειται στον ελληνικό λαό να αποφασίσει αν θέλει να κυβερνήσουμε μόνοι μας σε περίπτωση που κερδίσουμε -και νομίζω ότι έχουμε βάσιμες πιθανότητες να κερδίσουμε- ή αν ουσιαστικά θα μας πει: «αναζητήστε έναν κυβερνητικό εταίρο». Στο τέλος της ημέρας, είναι απόφαση του λαού. Οι πολίτες ξέρουν τι διακυβεύεται και αυτοί είναι που θα καθορίσουν πώς θα κυβερνηθεί η χώρα μετά τις επόμενες εκλογές.

Δημοφιλή