Ελλάδα

Δομικές αλλαγές στο ΕΣΥ ύστερα από 40 χρόνια

Published

on

Δομικές αλλαγές, που συζητούνταν κατά καιρούς αλλά κανείς στην Αριστοτέλους δεν είχε μέχρι σήμερα αποτολμήσει, φέρνει το νομοσχέδιο για τα νοσοκομεία που εισάγεται σήμερα (εκτός απροόπτου) προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σε μια συγκυρία μεγάλων αλλαγών διεθνώς, όπου η κρατούσα αντίληψη είναι μια πιο ασθενοκεντρική προσέγγιση στις υπηρεσίες υγείας, το ΕΣΥ καλείται έπειτα από 40 χρόνια ζωής να γίνει πιο ελκυστικό για τους γιατρούς, παρέχοντας την δυνατότητα για, υπό προϋποθέσεις, άσκηση ιδιωτικού έργου εκτός νοσοκομείου.

Το νομοσχέδιο φέρει τη σφραγίδα της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα – όπως και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έχει δηλώσει δημοσίως, αποδίδοντάς της τα εύσημα – με την ίδια να υποστηρίζει μια πιο σύγχρονη προσέγγιση της λειτουργίας του ΕΣΥ, στα πρότυπα άλλων χωρών.

«Σε όλα τα προηγμένα συστήματα υγείας, δεν υπάρχει ασυμβίβαστο για κανέναν γιατρό και όλοι μπορούν να προσφέρουν υπηρεσία στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα. Τέτοιες ευκαιρίες αξιοποιούν και οι Έλληνες γιατροί που τα τελευταία χρόνια φεύγουν από τη χώρα. Στην Ελλάδα ακόμη αυτό απαγορεύεται. Εμείς θέλουμε τους γιατρούς μας στη χώρα, θέλουμε να δημιουργήσουμε για αυτούς συνθήκες που τους κάνουν να αισθάνονται επαγγελματική ασφάλεια και ικανοποίηση, που τους βοηθούν να προάγουν την επιστήμη τους», εξηγεί για τη βασική φιλοσοφία των αλλαγών η κα Γκάγκα, ενώ στο ίδιο πνεύμα κινείται και ο υπουργός.

Οι κυριότερες παρεμβάσεις

Τρεις είναι οι κυρίαρχες παρεμβάσεις που επιχειρούνται με το νέο σχέδιο νόμου:

Σύμφωνα και με την πρωθυπουργική δέσμευση, προβλέπεται μεσοσταθμική αύξηση των ιατρικών αποδοχών κατά 10%, ενώ θεσπίζονται και ειδικά επιδόματα έως 400 ευρώ το μήνα για ορισμένες ειδικότητες: Αναισθησιολόγους, Ιατρούς των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και Ιατρούς των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών.

Την ίδια ώρα, για πρώτη φορά από την ίδρυσή του, το ΕΣΥ «ανοίγει» για τους ιδιώτες γιατρούς, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να εργαστούν σε νοσοκομεία με μερική απασχόληση, διατηρώντας παράλληλα το ιδιωτικό τους έργο.

Η διάταξη αφορά τις λεγόμενες άγονες θέσεις οι οποίες αφορούν κατά συντριπτική πλειονότητα τις υγειονομικές δομές σε απομακρυσμένες περιοχές και μένουν για χρόνια ακάλυπτες. Τώρα, δίνεται η δυνατότητα αυτές οι θέσεις να καλυφθούν από τους ιδιώτες γιατρούς της εκάστοτε περιοχής.

Επίσης για πρώτη φορά, με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο, ανοίγει ο δρόμος για μερικό ιδιωτικό έργο των γιατρών του ΕΣΥ. Οι νοσοκομειακοί γιατροί θα μπορούν να ασκούν ιδιωτικά την ιατρική εφόσον είναι συνεπείς στο έργο τους εντός ΕΣΥ, στις εφημερίες και στα απογευματινά ιατρεία.

Οι προϋποθέσεις και η διαδικασία ελέγχου των γιατρών θα εξειδικευτούν με υπουργική απόφαση, ώστε – όπως έχει δεσμευθεί η ηγεσία του υπουργείου – να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων που παραμένει πρωταρχική προτεραιότητα. Το σκεπτικό του υπουργείου Υγείας είναι να δοθούν στους γιατρούς του ΕΣΥ περισσότερες επιλογές και μεγαλύτερη ευελιξία χωρίς να θίγεται η μονιμότητά τους στο δημόσιο σύστημα. «Οι γιατροί μας είναι η κινητήριος δύναμη της δημόσιας περίθαλψης και τους θέλουμε μόνιμα στο σύστημα» συνηθίζει να λέει η Μίνα Γκάγκα.

Αλλαγές στην Ιατρική Εκπαίδευση

Το νομοσχέδιο προβλέπει μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που αφορούν την ιατρική εκπαίδευση και έχουν στόχο να εφοδιάσουν καλύτερα τους νέους γιατρούς, με μια παράλληλη πιο ορθολογική προσέγγιση της επιλογής ειδικότητας.

Έτσι, εισάγεται αμειβόμενη 6μηνη κλινική άσκηση των αποφοίτων Ιατρικής οι οποίοι θα εκπαιδεύονται σε βασικές ιατρικές πράξεις και στην αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών. Στόχο είναι να φτάνουν καλύτερα προετοιμασμένοι στα αγροτικά ιατρεία, προσφέροντας καλύτερες υπηρεσίες. Τη βασική κλινική άσκηση εμπνεύστηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας κατά τη θητεία της στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία απόκτησης ειδικότητας, προβλέπεται να δημιουργηθεί ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις, ώστε η διαδικασία να επιταχυνθεί και να είναι καλύτερα ελεγχόμενη. Οι θέσεις θα καθορίζονται ανάλογα με τις ανάγκες του συστήματος, όπως θα προσδιορίζονται από τα νοσοκομεία. Αυτό σημαίνει ότι δυνητικά όλοι οι γιατροί μετά την ολοκλήρωση της ειδικότητας θα έχουν μια θέση στο ΕΣΥ. Παράλληλα, οι ειδικευόμενοι δεν θα εκπαιδεύονται σε ένα μόνο νοσοκομείο αλλά σε μια ομάδα νοσοκομείων ώστε να αποκτούν μεγαλύτερη εμπειρία σε περισσότερα διαφορετικά περιστατικά και να εξοικειώνονται σε διαφορετικά εργασιακά περιβάλλοντα.

«Οφείλουμε να στρέψουμε το βλέμμα στους νέους γιατρούς, πολλοί από τους οποίους αναζητούν επαγγελματικές διεξόδους εκτός συνόρων, και να τους δώσουμε την ευκαιρία να δραστηριοποιηθούν στη χώρα τους με όρους που θα τους ικανοποιούν και θα προάγουν τη φροντίδα για όλους», υπογράμμισε σε πρόσφατο άρθρο της η Μίνα Γκάγκα.

ΠΗΓΗ: liberal.gr

Δημοφιλή