Connect with us

Οικονομία

Υπογραφές για το κέντρο του ΟΟΣΑ στην Κρήτη – Μητσοτάκης: Θετική έκπληξη της Ευρώπης η Ελλάδα

Published

on

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στις 12:00 με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Mathias Cormann, στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη διάρκεια της συνάντησης υπεγράφη μνημόνιο κατανόησης για την ίδρυση κέντρου του ΟΟΣΑ στην Κρήτη και παρουσιάστηκε η τακτική έκθεση του Οργανισμού για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στις δηλώσεις του, έκανε λόγο για «σημαντική πρωτοβουλία για τη χώρα» και ευχαρίστησε τον ΟΟΣΑ, τόσο για τη συνέπεια στην πρ0ώθηση της ιδέας, όσο και για την εμπιστοσύνη που έδειξε στην Ελλάδα, «εμπιστοσύνη που πιστοποιεί άλλωστε και η φετινή έκθεση του Οργανισμού για τη θετική πορεία της οικονομίας», όπως είπε.

«Η σημερινή εξέλιξη ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία ενός σημαντικού διεθνούς φόρουμ με αιχμή με το θέμα του πληθυσμού. Η έδρα του στην πατρίδα μας και η ονομασία του – που θα φέρει το όνομα της Κρήτης – σηματοδοτεί και την υπερεθνική εμβέλειά του» επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Για την οικονομική  έκθεση του Οργανισμού όσον αφορά στην Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «το 2022 ήταν ένα εξαιρετικά δύσκολο έτος που σφραγίστηκε από την ενεργειακή κρίση και το πληθωριστικό σοκ που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σε συνέχεια της πανδημίας αλλά και εν μέσω ειδικών προκλήσεων που αφορούν την Ελλάδα, όπως οι δυσκολίες της οικονομικής ανάταξης μετά από μία περίοδο καθήλωσης, αλλά και οι ιδιαίτερες προκλήσεις που συνδέονται με την ανατολική Μεσόγειο και τη συμπεριφορά της Τουρκίας» και σημείωσε πως:  «στη διάρκεια αυτών των ταραγμένων καιρών η εθνική οικονομία ξεπέρασε τις προσδοκίες και τις προβλέψεις του Οργανισμού και αποδείχθηκε σε πολλά μέτωπα η θετική έκπληξη της Ευρώπης».

Σχετικά με τους ρυθμούς ανάπτυξης ανέφερε πως «η δική μας πρόβλεψη για το 2023 είναι ότι η ανάπτυξη θα είναι κοντύτερα στο 2% παρά στο 1%, ένα ποσοστό που αν επιβεβαιωθεί θα είναι τριπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου» και επεσήμανε πως «Απέχουμε ένα βήμα από την επενδυτική βαθμίδα», υπογραμμίζοντας  πως «οι αγορές συμμερίζονται αυτή τη θετική πορεία» θυμίζοντας ότι από το 2019 η χώρα πέτυχε 11 αναβαθμίσεις από οίκους αξιολόγησης.

«Απέχουμε ένα βήμα μόνο από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας» πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός και εξέφρασε  την εκτίμηση ότι αυτό θα καταστεί δυνατό εντός του τρέχοντος έτους.  «Όλες αυτές οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τις τολμηρές αλλά και συνετές πολιτικές που ακολουθούνται και προσφέρουν μεγαλύτερη άνεση στην άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας  πως «ο τόπος έχει αφήσει για τα καλά τον κατήφορο των μνημονίων και ακολουθεί μία τροχιά ανόδου».

 

Copyright © 2021 Rewindmag.gr