Connect with us

Διεθνή

Σεισμός: Ο θρήνος των επιζώντων κατακρημνίζει τον Ερντογάν

Published

on

Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Τούρκο πρόεδρο για κομματική εκμετάλλευση της τραγωδίας και όλοι αναρωτιούνται αν θα αναβάλει τις εκλογές του Μαΐου

Όσα δεν φέρνει ο χρόνος όλος, τα φέρνει μια… τραγική στιγμή.  Άραγε, ο ισχυρός σεισμός με τους απροσμέτρητους νεκρούς θα είναι η πολιτική ταφόπλακα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν;

Μέχρι στιγμής και όσο οι διασώστες και οι πολίτες δίνουν τιτάνια μάχη για τον απεγκλωβισμό των επιζώντων, κανείς δεν μιλά για τις εκλογές της 14ης Μαΐου.

Κομματική εκμετάλλευση

Τουλάχιστον επίσημα, γιατί ανεπίσημα η αντιπολίτευση λέει ότι ο Τούρκος πρόεδρος σε μια απέλπιδα προσπάθεια να περιορίσει τον αντίκτυπο της καταστροφής στη δημοτικότητα του, επικοινωνεί μόνο με τους δημάρχους του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στις πληττόμενες περιοχές, χρεώνει το κακό της φύσης στην πόλη Χατάι, που συνορεύει με τη Συρία, και προφανώς εξετάζει το ενδεχόμενο αναβολής των εκλογών.

Η αλήθεια είναι πως θα δυσκολευτεί ο Ερντογάν να αποτινάξει από πάνω του την ευθύνη, όταν ο ίδιος βάσισε την ανάπτυξη της χώρας στον κατασκευαστικό τομέα και η διεφθαρμένη κλίκα του έτρεξε τους δημόσιους διαγωνισμούς, που είχαν ως κατάληξη κέρδος στις τσέπες τους τουλάχιστον 3δισ. δολαρίων και έωλα κτίρια – σήμερα φέρετρα για δεκάδες χιλιάδες νεκρούς.

Όμως ο Τούρκος πρόεδρος έχει αποδείξει ξανά και ξανά στο παρελθόν ότι είναι γάτα. Έχει πέσει εφτά φορές και έχει καταφέρει ως εκ θαύματος να σηκωθεί οχτώ.

Για τον ίδιο προσωπικά είναι μια άτυχη συγκυρία, γιατί λίγο πριν το ορμητικό ξέσπασμα του Εγκέλαδου είχε καταφέρει να γυρίσει τις δημοσκοπήσεις υπέρ του.

Για την ακρίβεια, μετά από πολλούς μήνες στη διάρκεια των οποίων όλες οι σφυγμομετρήσεις τον έφερναν να χάνει από όλους τους πιθανούς αντιπάλους του, τις τελευταίες εβδομάδες πριν το σεισμό η εικόνα είχε αλλάξει άρδην. 

Η αδυναμία της συμμαχίας των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης να καταλήξει σε έναν υποψήφιο και φυσικά το χαρτί του εθνικισμού, που ξέρει να παίζει καλά παρουσιάζοντας την Τουρκία υπό απειλή αλλά και με δύναμη να επιτεθεί στην Ελλάδα μια νύχτα έτσι ξαφνικά, συγκέντρωσε ξανά τους Τούρκους στο πλευρό του.

Αυτό αποδείκνυε πρόσφατη δημοσκόπηση πριν από τον διπλό καταστροφικό σεισμό, που τον έδειχνε να κερδίζει όλους τους πιθανούς πολιτικούς του αντιπάλους, πλην του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και του δημάρχου της Άγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς.

Σε αυτό είχαν βοηθήσει σημαντικά και τα πετροδολάρια που είχε εξασφαλίσει νωρίτερα από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (5δισ. από την πρώτη χώρα, 10 δισ. από τη δεύτερη), τα οποία έριξαν τον πληθωρισμό και επέτρεψαν τις υποσχέσεις τους για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις με τη σέσουλα.

Εκλογές ή πόλεμος;

Τώρα που η εικόνα άλλαξε ξανά και ο θρήνος αφορά όλη την Τουρκία, τι θα κάνει ο Ερντογάν για να παραμείνει και τρίτη δεκαετία στην πρώτη γραμμή της εξουσίας;

Οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι θα επεκτείνει χρονικά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που κήρυξε σε 10 περιοχές της Τουρκίας, οι οποίες έχουν το μερίδιο του λεόντος σε ανθρώπινες απώλειες και υλικές ζημιές, και στο τέλος θα αναβάλει και πάλι τις εκλογές.

Εκτός αν αποφασίσει στο μεσοδιάστημα ότι ένας πόλεμος στηριζόμενος σε μια κατασκευασμένη απειλή τον φέρει πιο κοντά και σίγουρα στον στόχο του. 

Όπως είχε γράψει προ ημερών η Washington Post «η προσπάθεια (των ξένων ηγετών) να καταλάβουν τι πραγματικά θέλει ο Ερντογάν έχει γίνει εμμονή στις πρωτεύουσες του ΝΑΤΟ, δεύτερη μετά την ανάλυση του μυαλού του Πούτιν… Θέλει πράγματι να ξαναχτίσει την Τουρκία κατ’ εικόνα των Οθωμανών, όπως ο Πούτιν φαντασιώνεται την αποκατάσταση της αυτοκρατορίας των Τσάρων;».

Και το μεγαλύτερο ερώτημα είναι, αν η τραγωδία στην Τουρκία θα τον αποτρέψει από έναν τέτοιο στόχο ή θα τον αναγκάσει να τρέξει κατά πάνω του με μεγαλύτερη ταχύτητα και όλους τους τρόπους, ακόμα και έναν πόλεμο…

ΠΗΓΗ: in.gr

Copyright © 2021 Rewindmag.gr