Connect with us

Διεθνή

Σεισμός στην Τουρκία: Το «θαύμα» της Ερζίν – Η μόνη πόλη στο Χατάι που δεν έχει θρηνήσει ούτε έναν νεκρό

Published

on

Η πόλη των 42.000 κατοίκων δεν έχει χάσει ούτε έναν άνθρωπο από ολική κατάρρευση κτηρίων – Ποιος είναι ο Οκές Ελμάσογλου

Σε «ποτάμι» που απειλεί να καταπιεί τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξελίσσονται οι αποκαλύψεις μετά τον σεισμό στην Τουρκία για χαριστικές συμπεριφορές απέναντι σε εργολάβους στη γείτονα χώρα με αποτέλεσμα να κατασκευαστούν «χάρτινα» κτήρια όπως αποκαλύφθηκε μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου με 7,8 και 7,7 Ρίχτερ αντίστοιχα την περασμένη Δευτέρα.

Δεν είναι τυχαίο ότι μετά τις αποκαλύψεις για τις κακοτεχνίες – ενδεικτικά το Bloomberg αναφέρθηκε σε καταγγελίες ότι «οι κατασκευαστικές εταιρείες είναι γνωστό ότι αφαιρούν κολώνες στήριξης από ορισμένα καταστήματα και χώρους στάθμευσης και κάνουν αλλαγές στους τοίχους στήριξης, τις πόρτες και τα παράθυρα των κτιρίων» – οι τουρκικές αρχές έχουν επιδοθεί σε ένα πογκρόμ κατά των εργολάβων.

Εξαίρεση στον θλιβερό «κανόνα» αυτό που έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 33.000 ανθρώπων, οι περισσότεροι εκ των οποίων στην επαρχία Χατάι, η πόλη Ερζίν η οποία δεν έχει ούτε έναν νεκρό στα περίχωρά της από ολική κατάρρευση κτηρίων.

 

«Η Ερζίν είναι μια πόλη 42.000 κατοίκων σε απόσταση 15 χλμ. από την πόλη Οσμανίγιε, 110 χλμ. από την πόλη Χατάι και πολύ κοντά στα Άδανα. Εντούτοις δεν χάσαμε ούτε έναν άνθρωπο ούτε και έχουμε τραυματίες. Οι μόνες απώλειες είναι κάτοικοι της πόλης μας που βρίσκονταν σε γειτονικές περιοχές» δήλωσε χαρακτηριστικά στο Euronews ο δήμαρχος της Ερζίν Οκές Ελμάσογλου.

Ο ίδιος απέδωσε την πραγματικότητα αυτή στο γεγονός ότι κατά την περίοδο της δημαρχίας του δεν επέτρεψε καμία παράνομη κατασκευή.

xatai-province
O χάρτης της επαρχίας Χατάι που επλήγη σφόδρα από τον σεισμό στην Τουρκία

«Μου έλεγαν “θα χτίσουμε ένα κτήριο, θα μας δώσετε άδεια;” κι εγώ τους απαντούσα “δεν έχω τέτοια εξουσία. Δεν μπορώ να κάνω κάτι τέτοιο”» δήλωσε ο δήμαρχος της Ερζίν.

Όπως συμπλήρωσε, μιλώντας στο Euronews, «ακόμα και αν πολεμήσεις το φαινόμενο αυτό, οι πολίτες θα συνεχίζουν να προσπαθούν να χτίσουν παράνομες κατασκευές. Αν δεν έχεις αρκετό προσωπικό, δεν έχεις 100% πιθανότητα να το ελέγξεις αυτό. Αλλά εμείς είχαμε τη θέληση και είπαμε ότι δεν θα κάνουμε κάτι τέτοιο τη δική μας περίοδο».

 

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του ο δήμος της Ερζίν είχε θεσπίσει και επέβαλε και τα σχετικά πρόστιμα έχοντας στείλει υποθέσεις στη δικαιοσύνη. «Με αυτή την έννοια η συνείδησή μου είναι καθαρή» κατέληξε ο Τούρκος δήμαρχος.

Ποιος είναι ο δήμαρχος της πόλης Ερζίν

Ο Οκές Ελμάσογλου γεννήθηκε στην Ερζίν το 1979 και εκεί πήγε σχολείο μέχρι το Λύκειο. Στη συνέχεια, όπως αναφέρει το τουρκικό κανάλι NTV, πήρε πτυχίο στη Νομική από το πανεπιστήμιο του Μαρμαρά, το 2002.

Αφού ολοκλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, ο Ελμάσογλου επέστρεψε στην Ερζίν το 2005 για να ξεκινήσει εκεί την επαγγελματική του σταδιοδρομία αφού πρώτα θήτευσε για λίγους μήνες, προκειμένου να αποκτήσει εμπειρία, ως δικηγόρος στην Κωνσταντινούπολη.

Ο 44χρονος Ελμάσογλου, ο οποίος είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά, έχει θητεύσει τρεις φορές ως μέλος του πειθαρχικού συμβουλίου του δικηγορικού συλλόγου της επαρχίας Χατάι.

Στη θέση του δημάρχου της Ερζίν εξελέγη στις εκλογές του Μαρτίου του 2019 ως υποψηφίος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος με μεγάλη πλειοψηφία.

Δείτε βίντεο: Το «θαύμα» της Ερζίν – Η μόνη πόλη στο Χατάι που δεν έχει θρηνήσει ούτε έναν νεκρό από τον σεισμό

Copyright © 2021 Rewindmag.gr