Connect with us

Διεθνή

O Όρμπαν προωθεί το αφήγημα του Πούτιν: «Ο Γ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος είναι κοντά»

Published

on

Η πιθανότητα να εξελιχθεί σε παγκόσμια σύγκρουση ο πόλεμος στην Ουκρανία αυξάνεται, εκτιμά ο Βίκτορ Όρμπαν.

Αν και το κόμμα του θα στηρίξει την επικύρωση της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, μιλώντας στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό Kossuth Radio, εξαπέλυσε βέλη κατά των δυτικών πρωτευουσών κατηγορώντας τους συμμάχους της Ουκρανίας ότι προτάσσουν τα οικονομικά τους συμφέροντα της ειρήνης και προωθούν μια σύρραξη. «Ουδέποτε στο παρελθόν ο κόσμος ήταν τόσο κοντά στη μετατροπή ενός τοπικού πολέμου σε παγκόσμιο. Η πιθανότητα αυξάνεται μέρα με τη μέρα», είπε ο Όρμπαν.

Και χωρίς να παράσχει αποδείξεις ισχυρίστηκε ότι οι σύμμαχοι του Κιέβου μπορεί να στείλουν ακόμη και στρατεύματα για να συνδράμουν την Ουκρανία στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τις δυνάμεις του Βλαντίμιρ Πούτιν. «Είμαστε πολύ κοντά, κατά τη γνώμη μου, στο να τεθεί επί τάπητος ως σοβαρή πρόταση να περάσουν τα σύνορα και οι σύμμαχοι, οι στρατιώτες των χωρών που έχουν συμμαχήσει με την Ουκρανία», δήλωσε.

Ο Όμπαν έχει καλλιεργήσει στενές σχέσεις με τη Μόσχα την περασμένη δεκαετία και μολονότι δεν έχει πάρει το μέρος της Ρωσίας για την εισβολή της, ούτε υποστήριξε ενεργά το Κίεβο. Έχει δεχθεί κριτική τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό τον τελευταίο χρόνο ότι προωθεί ένα αφήγημα για τον πόλεμο, που απηχεί τις ρωσικές θέσεις. Η κυβέρνησή του υποστηρίζει ότι τάσσεται υπέρ μιας άμεσης κατάπαυσης του πυρός επειδή θέτει ως προτεραιότητα την ειρήνη στη Γηραιά Ήπειρο. Ο Όρμπαν είπε ότι τις απόψεις του συμμερίζονται κι άλλοι ανά την υφήλιο, όπως η Κίνα, ο αραβικός κόσμος και η Αφρική. «Υπάρχει η Δύση και οι άλλοι», είπε.

Όρμπαν: Η Ουγγαρία θα μείνει εκτός της ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η χώρα του θα μείνει εκτός της σύγκρουσης Ρωσίας – Ουκρανίας και ότι θα συνεχίσει να ασκεί βέτο σε κυρώσεις που βλάπτουν τα συμφέροντα της Βουδαπέστης. Όπως τόνισε ο Όρμπαν στο Ουγγρικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, η χώρα του έχει δεχθεί πιέσεις επειδή δεν έχει αλλάξει στάση αναφορικά με τον πόλεμο, αλλά τόνισε ότι η κυβέρνησή του είναι αρκετά δυνατή για να υποκύψει.

Πρόσθεσε ότι η δομή ισχύος της Ευρώπης στο παρελθόν βασιζόταν σε φθηνή ενέργεια και πρώτες ύλες από τη Ρωσία και σε προηγμένη σύγχρονη τεχνολογία. Ωστόσο, είπε ο Όρμπαν, ο πόλεμος έχει διαταράξει αυτή τη δομή και η οικονομία της Ευρώπης έχει αποσπαστεί από την οικονομία της Ρωσίας.

Σημείωσε δε ότι εάν οι ΗΠΑ επιχειρήσουν να διαχωρίσουν την ευρωπαϊκή οικονομία από την κινεζική, ούτε η γερμανική οικονομία θα μείνει ανεπηρέαστη. Ως εκ τούτου, πρόσθεσε ο Όρμπαν, η εξωτερική και οικονομική πολιτική της Ουγγαρίας πρέπει να εξετάσει πώς να δημιουργήσει και να διατηρήσει μια σχέση με τη Ρωσία τα επόμενα 10-15 χρόνια.

ΠΗΓΗ: iefimerida.gr

Copyright © 2021 Rewindmag.gr