Ελλάδα

Γ. Οικονόμου για οπαδική βία: Υπάρχουν κύκλοι που δίνουν κάλυψη σε αυτές τις συμμορίες

Published

on

Ο Γιάννης Οικονόμου μίλησε εκτενώς στον τηλεοπτικό σταθμό Open και τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Στάθη για την οπαδική βία, θέμα που άνοιξε  ξανά μετά τη δολοφονική επίθεση σε βάρος του αστυνομικού στα επεισόδια στου Ρέντη.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

  • Η πολιτική απέναντι σε κάθε μορφή βίας είναι δυναμική και εξελίσσεται ανάλογα με τα φαινόμενα που παρατηρούνται

Η πολιτική μας απέναντι στη βία, σε κάθε μορφή βίας και κυρίως στην οπαδική, είναι μια πολιτική που οφείλει να είναι δυναμική. Τα τελευταία χρόνια, λόγω των νόμων που ψηφίσαμε, των ελέγχων που κάναμε, περιορίσαμε το φαινόμενο αρκετά, βρήκαμε τρόπους να μπουν άνθρωποι φυλακή, βρήκαμε τρόπους να λιγοστέψουν τα φαινόμενα στα γήπεδα. Δεν το μηδενίσαμε.

Μόνο τους τελευταίους 3 μήνες είχαμε 694 συλλήψεις. Τώρα, η πολιτική μας οφείλει να είναι δυναμική και να προσαρμόζεται. Έχουμε μία ακόμη έξαρση χουλιγκανικής συμπεριφοράς, έχουμε μία αποκτήνωση. Γιατί περί αυτού πρόκειται. Έχουμε αφιονισμένες αγέλες, οι οποίες με μία κτηνώδη συμπεριφορά επιτέθηκαν δολοφονικά ενάντια σε αυτόν τον αστυνομικό. Γιατί συνεχίζεται αυτό; Είναι ένα απλό ερώτημα που έχει να κάνει με τη γενικότερη κουλτούρα βίας που παρατηρούμε. Και εσάς βλέπω που αναδεικνύετε μία σειρά από ζητήματα αυτής της συμπεριφοράς βίας σε πολλούς χώρους, στα σχολεία, μέσα στις οικογένειες , στα Μ.Μ.Μ.. Αλλά σε ό,τι αφορά στην οπαδική -γιατί εκεί είναι το θέμα μας τώρα- ενδεχομένως γιατί υπάρχουν κύκλοι οι οποίοι εξακολουθούν να δίνουν υποστήριξη, ηθική, υλική, κάλυψη οτιδήποτε σε αυτού του είδους τις συμμορίες.

Ο τρόπος με τον οποίο δρουν και από το τελευταίο τραγικό περιστατικό της δολοφονικής επίθεσης εναντίον του αστυνομικού που προκύπτει από τις καταθέσεις που έχει η Αστυνομία, αλλά και από τα υπόλοιπα στοιχεία που θα συλλέξουμε -υπογραμμίζω εξαιτίας της επιλογής να γίνει αυτή η μαζική προσαγωγή τη νύχτα της επίθεσης- δείχνουν ότι στο συγκριμένο τουλάχιστον –δεν είναι το μόνο- υπήρχε σχέδιο,  οργάνωση, άνθρωπος που είχε κρύψει τα πολεμοφόδια εκτός γηπέδου, μήνυμα συγκεκριμένη στιγμή «να βγούμε έξω να χτυπήσουμε», υπήρχαν καθοδηγητές.

Όλα αυτά δείχνουν οργανωμένα σχέδια. Θυμίζει συμμορίες εγκληματικές. Να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Η οπαδική βία, οι συμμορίες αυτές έχουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια ξεφύγει από τη λογική μίας ομάδας που είναι φανατικοί οπαδοί – φίλαθλοι μίας άλλης ομάδας. Εδώ βλέπουμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που ανακατεύονται με προστασίες, με εμπόριο ναρκωτικών, άλλες παράνομες πράξεις, εμπλέκονται με όπλα, με συμμορίες του κοινού ποινικού δικαίου, εμπλέκονται με ακραίες πολιτικές τάσεις, είτε ακροδεξιές φασιστικές, είτε του αντιεξουσιαστικού χώρου. Όλα αυτά λοιπόν, που κατά καιρούς η Ελληνική Αστυνομία έχει συλλέξει, που παραπέμπονται σε δίκες και γίνονται διάφορα, ενοποιημένα τώρα θα τα θέσουμε  στη διάθεση της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Θα ζητήσουμε την αναβάθμιση της παρακολούθησης από πλευράς Δικαιοσύνης της υπόθεσης αυτής, όχι μόνο στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, ενδεχομένως.

Εδώ, χωρίς αμφιβολία, πρόκειται για οργάνωση, για κουλτούρα εγκληματικής οργάνωσης, εγκληματικής συμμορίας, η οποία έχει πόρους, βρίσκει χρήματα, βρίσκει υποστήριξη. Υπάρχουν μία σειρά από στοιχεία και ενδείξεις διαχρονικά. Δεν αναφέρομαι ούτε μόνο στην περασμένη εβδομάδα,  ούτε την προπερασμένη εβδομάδα, ούτε παλιότερα. Τώρα με αφορμή αυτό το τραγικό περιστατικό, πρέπει να ξανά να μαζέψουμε περιστατικά, στοιχεία, ονόματα, καταδιώξεις, αποφάσεις να τα ξανά θέσουμε υπόψη της Δικαιοσύνης και, όσος χρόνος κι αν χρειαστεί, να πιάσουμε το νήμα από την αρχή για να ξεδοντιάσουμε αυτού του είδους τα κυκλώματα.

-Η ασφάλεια των πολιτών είναι ψηλά στην ατζέντα μας και αυτό το αποδεικνύουμε με πράξεις, αυξήσεις ελέγχων, εκκενώσεις καταλήψεων, εξαρθρώσεις, ειδικές δράσεις και συλλήψεις

Η πολιτική βούληση μιας Κυβέρνησης διαφαίνεται όχι μόνο από τις δηλώσεις, αλλά και από τα πράγματα που γίνονται. Εδώ συγκρουστήκαμε με συμμορίες, συγκρουόμαστε.

Η ασφάλεια των πολιτών ήταν και εξακολουθεί, να παραμένει ψηλά στην ατζέντα μας και απόδειξη αυτών είναι όλα όσα σας είπα το προηγούμενο διάστημα, οι έλεγχοι πολλαπλασιάστηκαν, οι σύνδεσμοι που σφραγίστηκαν, οι ποινές που μπήκαν, οι συλλήψεις που γίνονται, οι καταλήψεις που εκκενώνονται από μπαχαλάκηδες χρόνια σε πανεπιστημιακούς χώρους, οι συλλήψεις και οι εξαρθρώσεις στην υψηλή εγκληματικότητα, προσπάθειες που κάνουμε να αποτρέπουμε ραντεβού θανάτου, οι ειδικές δράσεις που κάνουμε εναντίον της νεανικής παραβατικότητας.

-Η πανδημία της κουλτούρας βίας δεν είναι ζήτημα αστυνομικό, είναι ζήτημα ευρύτερο

Το γεγονός ότι υπάρχει ένα ζήτημα ασφάλειας που συνδέεται με μια πανδημία κουλτούρας βίας που έχει επικρατήσει όχι μόνο στην Ελλάδα και αλλού τα τελευταία χρόνια, είναι ένα ζήτημα ευρύτερο.

Όλα πρέπει να τα δει κανείς στη σωστή του βάση. Όσα είπαμε, έγιναν προσπάθειες και βήματα να εφαρμοστούν. Είδατε την Αστυνομία να κάνει ελέγχους, να έχει συλλήψεις, το φαινόμενο να είναι σε ύφεση και παρακολουθήσαμε τις δύο τρεις τελευταίες εβδομάδες να έχουμε αυτές τις δυσάρεστες εξελίξεις που μας υποχρεώνουν όχι να το παρακολουθούμε με τα χέρια σταυρωμένα, αλλά να πάρουμε συγκεκριμένα μέτρα.

Από εδώ και πέρα νομίζω ότι αυτό είναι ένα ζήτημα πολύ κεντρικό που πρέπει να κατατεθεί στο τραπέζι και να δούμε μέσω της τεχνολογίας, πως θα πέσει το μεγαλύτερο βάρος στις ΠΑΕ. Εδώ που είμαστε, πρέπει να συζητήσουμε λύσεις και τρόπους. Αυτή είναι η απάντηση γιατί σε όλα τα γήπεδα.

Είπα, με αφορμή μία κροτίδα που δέχτηκε πάλι κριτική η Αστυνομία, όταν έχουμε ελληνικούς αγώνες και ευρωπαϊκούς αγώνες, η ίδια Αστυνομία ελέγχει. Δε φέρνουμε την Scotland Yard να ελέγξει όταν παίζουμε με αγγλικές ομάδες. Η ίδια Αστυνομία, που ελέγχει τους ελληνικούς αγώνες, ελέγχει και τους ευρωπαϊκούς αγώνες. Στους ευρωπαϊκούς αγώνες, που υπάρχει η αίσθηση ότι η παραμικρή παρανομία θα σημαίνει για τις ομάδες βαριά καμπάνα, δεν παρατηρούνται στην έκταση που παρατηρούνται στα εσωτερικά παιχνίδια ή έως και καθόλου, τέτοιους είδους φαινόμενα.

Γιατί δεν επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπει ο κανονισμός για το ποδόσφαιρο στο ελληνικό αθλητικό οικοσύστημα; Ένα μεγάλο ερώτημα. Απευθυνθείτε σε αυτούς που διοικούν το ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν το διοικεί η Κυβέρνηση το ποδόσφαιρο. Τώρα όμως, μαζί με το νόμο που θα έρθει, θα υπάρξουν και προβλέψεις για αυτόνομη επιβολή ποινών, ανεξαρτήτως του πειθαρχικού κώδικα του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Υπήρχε όλο το προηγούμενο διάστημα και όχι μόνο αυτούς τους 2-3 μήνες, ένα μπαλάκι ευθυνών απέναντι στις ΠΑΕ και την Αστυνομία. Οι ΠΑΕ λένε ότι οι σεκιούριτι που έχουν δεν μπορούν να ελέγξουν αυτούς τους εγκληματίες εάν φέρουν πάνω τους πράγματα,  ή αν δεν έχουν εισιτήριο κ.λπ. Από την άλλη πλευρά, έρχεται το Κράτος και η Αστυνομία και σου λέει ότι η Αστυνομία δεν μπορεί να είναι απούσα από ένα γεγονός που είναι 20.000-30.000 άνθρωποι. Από την άλλη υπάρχουν και πράγματα που και οι ιδιωτικές εταιρείες οφείλουν να κάνουν και να προστατεύσουν και το προϊόν και την περιουσία τους.

Έχουμε δύο μήνες μπροστά μας και, εάν δεν είναι επαρκείς, νομίζω είναι απολύτως καθαρό, θα δούμε τι θα γίνει από εκεί και πέρα, για να βρούμε τρόπους, αξιοποιώντας και την τεχνολογία, αξιοποιώντας και την εμπειρία του προηγούμενου διαστήματος και αντιλαμβανόμενοι όλοι πλέον τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις που έχουμε, να δούμε δύο πράγματα. Να λειτουργήσουν όπως πρέπει οι κάμερες στα γήπεδα, καθώς σε κάποια λειτουργούν, δε κάποια δεν λειτουργούν. Και δεύτερον, για μένα είναι πιο σημαντικό να βρούμε τρόπους -και νομίζω και η τεχνολογία και η διεθνής εμπειρία και η ανάληψη υποχρέωσης και από τις ίδιες ομάδες προς την κατεύθυνση αυτή, χωρίς αμφιβολία, είναι σημαντική- να εξασφαλίσουμε την ταυτοπροσωπία του κατόχου του εισιτηρίου με αυτόν που πηγαίνει και κάθεται στη θέση του. Γινόταν απόλυτα; Όχι δεν γινόταν απόλυτα, γινόταν μερικώς.

Τίποτα από μόνο του δεν αρκεί για να δώσει τη λύση. Χρειάζονται όμως πολλά πράγματα, πολλοί κρίκοι στις αλυσίδες, που εκτός από το ότι θα αντιμετωπίζουμε μέρος από τις παθογένειες. Θα κάνουν κατά τη γνώμη μου και κάτι άλλο που είναι πολύ σημαντικό. Θα εκπέμπουν ένα απόλυτο μήνυμα ότι εδώ δεν υπάρχει περίπτωση να δοθεί κάλυψη ή ανοχή σε όλα αυτά που συντελούν στο να έχουμε αυτά τα φαινόμενα βίας.

Εύλογη η αντίληψη των ανθρώπων που έχουν πληρώσει ένα διαρκείας και λένε «εγώ έχω πληρώσει ένα εισιτήριο και πάω στο γήπεδο με τον φίλο μου, τον κολλητό μου, τα παιδιά μου, γιατί μου το στερείς;». Πρώτον, οι αδυναμίες παρατηρούνται στο σύνολο των γηπέδων που γίνονται αγώνες της Super League. Δεν υπάρχει γήπεδο που να μπορεί να βγει πρόεδρος της ομάδας ή ο οποιοσδήποτε που να μπορεί να πει ότι «στο δικό μου το γήπεδο είμαι 100% βέβαιος ότι ο Οικονόμου παίρνει το εισιτήριο και κάθεται στη θέση 14, θύρα 5 και είναι αυτός που πηγαίνει». Άρα υπάρχει ζήτημα ελλείμματος ελέγχου ταυτοπροσωπίας, υπάρχει ζήτημα ελέγχου σε αρκετά γήπεδα.

Εάν δεν υπήρχε στρατηγική  δε θα έφτανε η ΕΛ.ΑΣ. στη σύλληψη του δράστη σε λιγότερο από ένα 24ωρο.

Έχει μετατοπιστεί η εγκληματική συμπεριφορά από τα οικήματα, από τις λέσχες, αλλού. Και αυτά θα πρέπει να ψάξουμε να τα βρούμε. Αποδεικνύει και κάτι ακόμη, ένα κενό το προηγούμενου νόμου. Εάν δεν υπήρχε στρατηγική και αν δεν υπήρχε δουλειά βάθους, δε θα φτάναμε σε λιγότερο από ένα 24ωρο στη σύλληψη και στην ομολογία αυτού που έριξε την φωτοβολίδα. Η αστυνομία δεν αντιμετωπίζει τα εγκλήματα προνομιακά. Όταν κάποιος δολοφονεί, ψάχνει να τον βρει. Αυτή είναι η δουλειά της. Η αστυνομία έχει βούληση απέναντι σε οποιοδήποτε έγκλημα. Εάν δεν υπήρχε στρατηγική, υποδομή και συστηματική δουλειά δεν θα φτάναμε σε αποτελέσματα. Και θα φτάσουμε και σε άλλα αποτελέσματα. Αποδεικνύεται έμπρακτα. Έχουμε στρατηγική η οποία απέδωσε στη σύλληψη, μόλις σε 24 ώρες.

Να πω και κάτι ακόμη για τις λέσχες φιλάθλων. Ήταν σημαντική η δουλειά που έγινε σε ό,τι αφορά τις λέσχες φιλάθλων με αφορμή την τραγική δολοφονία του Άλκη Καμπανού και μετά. Ποιο ήταν το ένα κενό που διαπιστώσαμε και θα διορθώσουμε; Ότι δινόταν η διέξοδος να υπάρχουν παραρτήματα στις λέσχες. Το εντοπίσαμε αυτό και τώρα πλέον μία μόνο λέσχη κάτω από κάθε έμβλημα, με την ευθύνη της ΠΑΕ, με τον καινούριο νόμο.

Η προσαγωγή κράτησε όσο απαιτήθηκε και η Αστυνομία έκρινε ότι ήταν απαραίτητο να συγκεντρωθούν και να συλλεχθούν τα στοιχεία.

Η Αστυνομία έκανε πολύ καλά τη δουλειά της με τη μαζική προσαγωγή και τα στοιχεία που συνέλλεξε εκείνο το βράδυ. Όταν λαμβάνονται τέτοιες αποφάσεις, είναι καλά ζυγισμένες και οδηγούν σε αποτελέσματα.

Είχαμε οργανωμένη επίθεση της Αστυνομίας από χούλιγκαν που ήταν στο γήπεδο, έβλεπαν τον αγώνα, είχαν συνεννοηθεί ότι θα πάνε να δουν τον αγώνα για να επιτεθούν στους αστυνομικούς.

Δική μας δουλειά, στην Ελληνική Αστυνομία, είναι να συλλέγουμε στοιχεία, να διεξάγουμε έρευνες, να βρίσκουμε τους ενόχους και δική μας δουλειά ως Ελληνική Κυβέρνηση είναι να εξακολουθούμε να κάνουμε πράγματα για να εξαρθρώσουμε αυτούς τους αφιονισμένους, αυτές τις αγέλες χουλιγκάνων, αυτές τις εγκληματικές συμμορίες που κάνουν τεράστια ζημιά όχι μόνο στον αθλητισμό, αλλά στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

Βλέπετε τι γίνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη, με την πανδημία κουλτούρας βίας παντού. Εκείνο που πρέπει να πούμε με ειλικρίνεια στον κόσμο είναι ότι οφείλεις κάθε φορά να κάνεις ό,τι παραπάνω απαιτείται προκειμένου να αντιμετωπίσεις αυτές τις εγκληματικές συμπεριφορές. Από εκεί και πέρα ένα πράγμα είναι το θεσμικό, ένα το αστυνομικό. Υπάρχει ευρύτερο πρόβλημα κουλτούρας βίας που χειροτερεύει τα πράγματα σε πιο ευάλωτα και ευαίσθητα πεδία.

Δημοφιλή