Πολιτική
Ά. Σκέρτσος: Στόχος μας είναι η σταθερότητα και ο εκσυγχρονισμός της χώρας
Μετεκλογικά σενάρια, κατάσταση της οικονομίας και προγράμματα των κομμάτων, αλλά και το πόρισμα για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα, βρέθηκαν επί τάπητος στη ραδιοφωνική συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου, στο ραδιοφωνικό σταθμό “Real FM”. Η συνέντευξη ξεκίνησε δε, από την εκτίμηση του υπουργού Επικρατείας ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα επιχειρήσει να κάνει κυβέρνηση ηττημένων, άλλωστε, υποστήριξε, «μας έχει δώσει δείγματα γραφής για το πόσο ανακόλουθος είναι σε σχέση με όσα λέει δημόσια».
Στο σημείο αυτό, ο Ά. Σκέρτσος ανέγνωσε ολόκληρη την απάντηση του Α. Τσίπρα σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή» της 9ης Απριλίου όπου, μεταξύ άλλων, είχε αναφέρει ότι “ανάμεσα στις προεκλογικές τακτικές και τις μετεκλογικές κινήσεις μεσολαβούν οι εκλογές […] δεν μπορώ να φαντασθώ ποιο προοδευτικό κόμμα και με ποια επιχειρήματα θα αναλάβει την ευθύνη και το κόστος να πει όχι […] η πρότασή μας δεν εξαιρεί κανέναν, πέραν της ΝΔ, του κ. Βελόπουλου και φυσικά, της Ακροδεξιάς”.
Ερμηνεύοντας τα παραπάνω, ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «μας λέει πως “άλλα λέω πριν από τις εκλογές και άλλα θα πω μετά από αυτές”. Αυτό πρέπει να έχουν στο μυαλό τους οι ψηφοφόροι. Ότι, ψηφίζοντας ένα κόμμα της αντιπολίτευσης, μπορεί να δοθεί η δυνατότητα να δημιουργηθεί ένα μέτωπο ετερόκλιτων δυνάμεων. Χωρίς καμία διάθεση ή αίσθηση ευθύνης να ασκήσουν καθήκοντα διακυβέρνησης», το μόνο που ενδιαφέρει τα κόμματα αυτά είναι «να καταλάβουν την εξουσία και να οδηγήσουν σε έξωση την Νέα Δημοκρατία και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη».
Περαιτέρω τόνισε, «εμείς δεν έχουμε ως στόχο την αυτοδυναμία, ο στόχος μας είναι η σταθερότητα και ο εκσυγχρονισμός της χώρας. Αυτό και τίποτε άλλο. Αυτό που μας ενδιαφέρει και αυτό που έχουμε αποδείξει επί τέσσερα χρόνια, είναι ότι θέλουμε να πάμε την Ελλάδα πιο μπροστά και πιο ψηλά. Η Ελλάδα σε σχέση με το 2019 έχει κάνει βήματα μπροστά και πιστεύουμε ότι πρέπει να κάνει άλματα». Ενώ ερωτηθείς για τη στάση που θα τηρήσει το κόμμα της ΝΔ στις διερευνητικές εντολές, απάντησε: «Εμείς θα τηρήσουμε όσα ορίζει το Σύνταγμα».
Σε επόμενο σημείο της συνέντευξης επέκρινε ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. και ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής ότι «σε μείζονες μεταρρυθμίσεις έχουν σταθεί απέναντι. Έχουν συμπεριφερθεί ως κόμματα διαμαρτυρίας και καταγγελίας καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπολιτευτικής τους παρουσίας τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Αυτό δεν μας δίνει κανένα εχέγγυο ότι θα αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύονται. Δεν έχουν αναγνωρίσει τα λάθη τους, άρα δεν υπάρχει ελπίδα να αλλάξουν».
Ειδικώς για τον ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε πως είναι «ίδιος και απαράλλακτος» (ηγετική ομάδα, ύφος κ.ο.κ.), με την πρόσθετη παρατήρηση ότι «η αισθητική του Πολάκη εκφράζει τον πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ δυστυχώς». Όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, ανέφερε πως «αμφιταλαντεύεται, είναι ετεροπροσδιοριζόμενο. Μια κοιτάζει προς την ΝΔ, μια κοιτάζει προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι πολύ πιο εύκολο για τον κ. Ανδρουλάκη να συνεργασθεί με το ΣΥΡΙΖΑ», ενδεχόμενο που ζήτησε από τους ψηφοφόρους «να το λάβουν σοβαρά υπ’ όψιν».
Στο θέμα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, επεσήμανε πως «έχουμε αναλάβει τις ευθύνες για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Από την πρώτη στιγμή είπαμε με παρρησία ότι αναλαμβάνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί. Και αναλαμβάνουμε και την ευθύνη να διορθώσουμε τα πράγματα, για να μην ξανασυμβεί ποτέ τέτοιο τραγικό δυστύχημα».
Ταυτοχρόνως δε, υπογράμμισε πως, ενώ το προηγούμενο διάστημα «μάς κατηγορούσε η αντιπολίτευση ότι στήνουμε μια επιτροπή – παρωδία η οποία θα οδηγούσε σε συγκάλυψη, χθες είπε το ανάποδο: ότι το πόρισμα της επιτροπής αποκαλύπτει τις ευθύνες της κυβέρνησης». Συμπερασματικώς, «προφανώς εμείς θέλουμε να φθάσουμε στη ρίζα του προβλήματος, γνωρίζουμε πόσο προβληματικοί ήσαν διαχρονικά οι σιδηρόδρομοι, είχαμε κάνει προσπάθειες και βήματα…». Δυστυχώς, όμως, προσέθεσε, «δεν προλάβαμε να παραδώσουμε το σύστημα τηλε-διοίκησης, θα το παραδώσουμε το φθινόπωρο, όπως έχουμε δεσμευθεί».
Επικαλούμενος το πόρισμα, δήλωσε ακόμη ότι «ο σταθμάρχης και οι υπόλοιποι έπρεπε να χρησιμοποιήσουν το υφιστάμενο σύστημα τοπικής τηλε-διοίκησης. Το οποίο υπάρχει και το οποίο αμφισβητήθηκε ότι υπήρχε από την αντιπολίτευση. Συνεπώς υπήρχαν δικλίδες ασφαλείας, υπήρχαν και ανθρώπινα λάθη τα οποία συνέβησαν μέσα σε ένα περιβάλλον χαλαρής εργασιακής κουλτούρας -και αυτό είναι που πρέπει να διορθώσουμε. Και αυτό το πόρισμα θα αξιοποιηθεί αναλόγως. Έχουν γίνει πολλά και σημαντικά βήματα για να θωρακισθεί περαιτέρω η ασφαλής λειτουργία των σιδηροδρόμων», επεσήμανε εν κατακλείδι.
Επανερχόμενος στην αντιπαράθεση για την οικονομία, «το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ το έχουμε κοστολογήσει 45 δισεκ. ευρώ στην τετραετία. Αυτό σημαίνει ότι, αν δεν θέλουν να αυξήσουν φόρους, τότε αυτομάτως μας θέτουν σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, και ξανά εποπτείας από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Αυτό θέλουμε;», διερωτήθηκε ο υπουργός Επικρατείας. Και συνέχισε κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «τάζει λαγούς με πετραχήλια γιατί ακριβώς ξέρει ότι δεν θα κυβερνήσει. Είναι ίδιος και απαράλλακτος, δεν έχει βελτιωθεί σε τίποτε. Παρ’ ότι είναι, πλέον, ένα δοκιμασμένο κόμμα εξουσίας και θα έπρεπε να είναι πολύ πιο υπεύθυνοι στις τοποθετήσεις τους». Όσον αφορά, ειδικότερα, την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για μείωση του ΦΠΑ, αντέτεινε πως αυτή «κοστίζει 1,5-2 δισεκ. ευρώ και πρέπει να μας πει από πού θα τα βρει».
Με την επισήμανση ότι το πρόγραμμα του κυβερνώντος κόμματος θα παρουσιασθεί την επόμενη Τετάρτη, ο υπουργός Επικρατείας επέμεινε πως «η πρότασή μας είναι συνέχιση της δυναμικής πορείας της οικονομίας […] χρειαζόμαστε δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας, πολλές επενδύσεις, πολλές καινούριες θέσεις εργασίας -και αυτό θα οδηγήσει σε υψηλότερα εισοδήματα».
Και, για τον πληθωρισμό ειδικότερα, «στην Ελλάδα ο πληθωρισμός είναι ο 5ος χαμηλότερος πληθωρισμός στην Ευρώπη. Δεν λέμε ότι είναι χαμηλά, ξέρουμε πολύ καλά ότι δοκιμάζονται τα νοικοκυριά […] Ο πληθωρισμός είναι σε πορεία σταθερής και ταχείας αποκλιμάκωσης στην Ελλάδα χάρη στις οικονομικές πολιτικές που έχουμε εφαρμόσει, χάρη στη στήριξη που δίνουμε στα νοικοκυριά. Συνολικά έχουμε δώσει 57 δισεκ. ευρώ στους πιο ευάλωτους […] και παρά τις ενισχύσεις αυτές βλέπουμε το δημόσιο χρέος να αποκλιμακώνεται στο μεγαλύτερο βαθμό από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα».
Στο θέμα της επενδυτικής βαθμίδας, «για να την πετύχουμε, πρέπει να έχουμε πολιτική σταθερότητα. Δεν μπορούμε να μπούμε σε πολιτικές περιπέτειες με αδιέξοδες συζητήσεις και διαπραγματεύσεις για κυβερνήσεις ετερόκλιτων σχημάτων. Πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτή τη σταθερή πορεία δημοσιονομικής υπευθυνότητας αλλά και της ταχείας οικονομικής ανάπτυξης», ζήτησε.
Κλείνοντας με μία από τις εξαγγελίες της ΝΔ που θα ανακοινωθεί κατά την παρουσίαση του προγράμματος την προσεχή Τετάρτη, ο ‘Α. Σκέρτσος δήλωσε: «Ένας από τους βασικούς στόχους είναι να μειωθούν κι άλλο οι ασφαλιστικές κρατήσεις στην εργασία. Το να έχουμε χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές, αυξάνει το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί ένα πιο ελκυστικό περιβάλλον για τις επενδύσεις». Τέλος, «θα υπάρξουν και άλλες φορολογικές ελαφρύνσεις, οι οποίες θα εξαρτώνται και από το βαθμό φορολογικής συμμόρφωσης».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ