Connect with us

Ελλάδα

Εύβοια: Στις φλόγες και πάλι η Αβγαριά

Published

on

Απρόβλεπτη παραμένει η κίνηση της φωτιάς στην Εύβοια, καθώς κανείς δεν μπορεί να διακρίνει μέσα στους καπνούς ποια θα είναι η εξέλιξή της. Πλέον, η φωτιά συνεχίζει να καίει για όγδοη ημέρα και το μέτωπο απειλεί τα χωριά Καματριάδες, Αβγαριά και Καμάρια, όπου σχηματίζεται ανθρώπινη αλυσίδα για να ανακοπεί η πορεία του πύρινου μετώπου.

Λίγο μετά τις 10 το πρωί της Τρίτης στην περιοχή μεταξύ Αβγαριάς και Γαλατσώνας σημειώθηκε μία μεγάλη αναζωπύρωση και η φωτιά πλέον κινείται απειλητικά προς το μπλόκο που έχουν στήσει πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι. Προς το παρόν, η φωτιά απέχει ακόμη αρκετά από κατοικημένες περιοχές. Το σημείο είναι εξαιρετικά κρίσιμο, καθώς εάν η φωτιά φύγει από εκεί θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί πριν φτάσει Αιδηψό και Ιστιαία.

Το μέτωπο στις Καματριάδες, όπου νωρίτερα δόθηκε μία μάχη διαρκείας για να ανακοπεί η πορεία του με κατεύθυνση προς την Αιδηψό, είναι υπό έλεγχο. «Στο μέτωπο των Καματριάδων τα πράγματα είναι υπό έλεγχο. Μάχη σώμα με σώμα. Δημότες και πυροσβέστες καταθέτουν ψυχή. Η φωτιά δεν έσβησε στη θάλασσα γιατί ρίξαμε νερό. Με εναέρια και επίγεια μέσα», σημειώνει ο δήμαρχος Ιστιαίας Αιδηψού κ. Γιάννης Κοντζιάς στον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η φωτιά όμως δεν τέλειωσε. Οι άνεμοι στρέφουν το συγκεκριμένο μέτωπο προς το χωριό Γαλατσάδες.

Το σύνολο των δυνάμεων έχουν παραταχθεί στο δρόμο Καματριάδες-Καμάρια και προσπαθούν να δημιουργήσουν μία αντιπυρική ζώνη για να μην περάσει η φωτιά προς την Καστανιώτισσα. Ωστόσο, πυροσβεστικές δυνάμεις αρχίζουν και αναπτύσσονται και στην Καστανιώτισσα και στα Καμάρια για κάθε ενδεχόμενο. Σύμφωνα με τους επιτελείς της πυροσβεστικής η κατάσταση είναι ακόμη δύσκολη καθώς, μέχρι τώρα, λόγω των καπνών δεν είχαν βοήθεια από εναέρια μέσα.

Πονοκέφαλος παραμένουν οι αναζωπυρώσεις και τα μικρά μέτωπα που στη συνέχεια μεγαλώνουν. Πρόκειται για ένα σκηνικό που είδαμε και τις προηγούμενες μέρες να επαναλαμβάνεται διαρκώς.

Περιφερειακά από το Πευκί, το Αρτεμίσιο και το Ασμήνι οι αναζωπυρώσεις είναι μεγάλες, χωρίς πρόβλεψη προς τα πού θα κινηθούν.

Στις Γούβες δεν κινδυνεύει άμεσα το χωριό. Μέχρι τώρα έχει δεχτεί πολλαπλές επιθέσεις της φωτιάς και άντεξε αν και με σοβαρές ζημιές. Οι φόβοι για αναζωπύρωση διαφόρων σημείων και για επέκταση είναι μεγάλη, καθώς υπάρχει ενδιάμεσα ένα τμήμα δάσους που δεν έχει καεί.

Στα Ελληνικά και στο Ψαροπούλι, αλλά και στο δρόμο που ενώνει τα δύο αυτά χωριά, η νύχτα ήταν μεγάλη. Η φωτιά έκαιγε με ιδιαίτερη ένταση. Η ανθρώπινη ζώνη που έγινε όμως δεν επέτρεψε να επεκταθεί και να απειλήσει σπίτια.

Τέλος, μείζον είναι το θέμα με το ηλεκτρικό ρεύμα. Η ζημιά στο δίκτυο είναι μεγάλη, καθώς χιλιάδες κολώνες έχουν «θυσιαστεί» και τα περισσότερα χωριά είναι χωρίς ηλεκτρικό. Πολλά από αυτά είναι επίσης χωρίς νερό και τα αντλιοστάσια δεν δουλεύουν. Καταβάλλεται προσπάθεια να ηλεκτροδοτηθεί η Αγία Άννα, ενώ 7.000 νοικοκυριά εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα στον Δήμο Λίμνης-Μαντουδίου-Αγίας Άννας και στον Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού.

Στις 2.00 τα ξημερώματα, υπό την απειλή του νέου μετώπου φωτιάς, είχε συγκεντρωθεί στην Καστανιώτισσα μεγάλος αριθμός πυροσβεστικών δυνάμεων, ώστε να μην φτάσει η πυρκαγιά στην Ιστιαία, ο ουρανός της οποίας έχει σκεπαστεί από καπνούς.

Copyright © 2021 Rewindmag.gr