Connect with us

Ελλάδα

21 Σεπτεμβρίου: η 3η Ορεινή Ταξιαρχία υψώνει την ελληνική σημαία στο Ρίμινι

Published

on

Το ημερολόγιο έγραφε 21 Σεπτεμβρίου του 1944, όταν ένα μικρό ελληνικό εκστρατευτικό σώμα, η 3η Ελληνική Ορεινή Ταξιαρχία, έπειτα από σκληρές μάχες με τους Ναζί καταλαμβάνει την ιταλική πόλη Ρίμινι και υψώνει την Ελληνική σημαία στο δημαρχείο της.

Στις 9 Ιουνίου του 1944 είχε εκδοθεί διαταγή συγκρότησης της 3ης Ορεινής Ταξιαρχίας, από τα «υγιή υπολείμματα των διαλυθεισών Ταξιαρχιών». Διοικητής της Ταξιαρχίας ορίστηκε ο συνταγματάρχης Θρασύβουλος Τσακαλώτος.

Η ελληνική ταξιαρχία αποβιβάστηκε στο λιμάνι του Τάραντα. Στις 8 Σεπτεμβρίου οι Έλληνες ανέλαβαν τον παραλιακό τομέα με αποστολή κάλυψης του δεξιού πλευρού της 1ης καναδικής Μεραρχίας στη σχεδιαζόμενη επίθεση εναντίον του Ρίμινι και την κατάληψή του.

Παράδοση άνευ όρων

Η Ελληνική Ταξιαρχία μπήκε στη ζώνη του πυρός με απώλειες 15 νεκρούς και 34 τραυματίες. Την νύχτα της 14ης Σεπτεμβρίου άρχισε η γενική επίθεση. Τρεις μέρες αργότερα, έπειτα από σκληρές μάχες με την γερμανική  Μεραρχίας Αλεξιπτωτιστών, οι Έλληνες στρατιώτες κατέλαβαν το αεροδρόμιο του Ρίμινι και συνέχισαν την επιθετική τους προσπάθεια προς την πόλη. Τις πρωινές ώρες της 21ης Σεπτεμβρίου το 2ο Τάγμα Πεζικού μπήκε στην εγκαταλελειμμένη πόλη όπου υπεγράφη Πρωτόκολλο Παράδοσης του Ρίμινι άνευ όρων στις ελληνικές δυνάμεις. Οι συνολικές απώλειες της Ταξιαρχίας στην Ιταλία ανήλθαν σε 116 νεκρούς (10 αξιωματικοί και 106 οπλίτες) και 316 τραυματίες (23 αξιωματικοί και 293 οπλίτες).

Ο Διοικητής των Συμμαχικών Στρατευμάτων στην Ιταλία, βρετανός στρατάρχης Χάρολντ Αλεξάντερ, σε έκθεση του σημειώνει για τη δράση της 3ης Ελληνικής Ορεινής Ταξιαρχίας τα εξής: «Στις 20 Σεπτεμβρίου, έπειτα από πάλη χωρίς ελπίδα, εκκαθαρίσθηκε το Σαν Φορτουνάτο και στη διάρκεια της νύχτας οι Έλληνες, υπό τη διοίκηση της 1ης Καναδικής Μεραρχίας, εισήλθαν στο Ρίμινι. Ήμουν ευτυχής, γιατί η επιτυχία αυτή είχε τόσο έγκαιρα λαμπρύνει τα πεπρωμένα της ηρωικής αυτής χώρας, που ήταν η μόνη μαχόμενη σύμμαχος στο πλευρό μας, σε στιγμές ζοφερές και γιατί μία νέα νίκη στην Ιταλία είχε προστεθεί στη δόξα που αποκτήθηκε στα βουνά της Αλβανίας».

Επίσης 21/09: Το 1943 αρχίζουν οι σφαγές των ανδρών της ιταλικής Μεραρχίας Άκουι, που παραδόθηκαν στις Γερμανικές Αρχές της Κεφαλλονιάς μετά τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας. Συνολικά, θα χάσουν τη ζωή τους 5.000 άνθρωποι.

Το 1974 νομιμοποιείται το Κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδος.

 

Πηγή: sansimera

Copyright © 2021 Rewindmag.gr