Connect with us

Πολιτική

Εκλογές ΚΙΝΑΛ

Published

on

Την υποψηφιότητά του για την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής δεν αποκλείεται να καταθέσει ακόμη και σήμερα, Τρίτη 19 Οκτωβρίου, ο Γιώργος Παπανδρέου, ενώ οι διεργασίες στο εσωτερικό του κόμματος ενόψει των εκλογών στις 5 Δεκεμβρίου συνεχίζονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, γυναίκα, πρώην βουλευτής, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και άμεση συνεργάτιδα της απερχόμενης προέδρου, Φώφης Γεννηματά, συλλέγει υπογραφές από τα υπόλοιπα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, έτσι ώστε μέχρι την Πέμπτη, οπότε εκπνέει η διορία για την κατάθεση υποψηφιοτήτων, να μπορέσει να τις καταθέσει σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος. Μεταξύ των υπογραφών συγκαταλέγονται πρώην στελέχη της ΔΗΜΑΡ που έχουν ενταχθεί στο Κίνημα Αλλαγής.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, και για λόγους σεβασμού προς τις δημοκρατικές αρχές, δεν ζητάει από κανέναν να παραιτηθεί από την υποψηφιότητά του. Ωστόσο, αν γινόταν κάτι τέτοιο και ορισμένοι αποσύρονταν από την κούρσα λόγω των νέων δεδομένων, όπως δηλώνει ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας Βασίλης Κερκέρογλου, τότε αυτό θα μείωνε την εσωκομματική ένταση και ενδεχομένως την πόλωση μέχρι τις εκλογές, αφού όλοι οι υποψήφιοι θα αναζητούν ψηφοφόρους από την ίδια δεξαμενή των μελών του κόμματος.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί, για να είναι κάποιος υποψήφιος θα πρέπει να συλλέξει 5.000 υπογραφές μελών ή το 15% των μελών της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Αυτό σημαίνει ότι ο κύριος Παπανδρέου θέλοντας να μη διχάσει την βάση του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΑΛ απευθύνεται στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής από τα οποία πιστεύει ότιένας μεγάλος αριθμός θα δηλώσει υποστήριξη στο πρόσωπό του.

Στο μεταξύ, στενός του συνεργάτης, πρώην υπουργός, αναφέρει ότι από τη στιγμή που εκδηλώθηκε η πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου και εμμέσως έγινε αντιληπτό ότι ενδιαφέρεται για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, καταγράφεται τεράστιο ενδιαφέρον διαφόρων προσωπικοτήτων, που θα εκδηλώσουν το επόμενο διάστημα ανοιχτά την υποστήριξή τους στο πρόσωπο του. Οι προσωπικότητες αυτές προέρχονται από τον χώρο του πολιτισμού, των γραμμάτων και των τεχνών. Παράλληλα, αμιγώς κομματικά στελέχη από όλη την Ελλάδα δηλώνουν, όπως υποστηρίζει η ίδια πηγή, ότι βρίσκονται στο πλευρό του κ. Παπανδρέου.

Οι πλέον αμετακίνητες υποψηφιότητες θεωρούνται αυτές των Ανδρουλάκη και Λοβέρδου, ενώ σε ό,τι αφορά τους άλλους τέσσερις υποψηφίους δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα, ότι θα παραμείνουν μέχρι τέλος στην «κούρσα» της διαδοχής.

Ο Γ. Παπανδρέου είχε έντονη συζήτηση με τον Χάρη Καστανίδη που διεκδικεί την ηγεσία του κόμματος πριν ακόμη εκδηλώσει ενδιαφέρον ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση του Παπανδρέου φαίνεται να μην έχει πειστεί ακόμη να κάνει πίσω στη διεκδίκηση της ηγεσίας. Επειδή, δε, ο Χ. Καστανίδης πρόσκεινται στον Γ. Παπανδρέου και το κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών αντιδρά στην υποψηφιότητά του πρώην πρωθυπουργού, λέγοντας -σύμφωνα με συνεργάτες του- ότι δεν κάνει πίσω.

Εκτιμάται πως και τα υπόλοιπα στελέχη που πρόσκεινται στους λεγόμενους «προεδρικούς» έρχονται σε δύσκολη θέση, καθώς θα πρέπει να αποφασίσουν το αμέσως προσεχές διάστημα τι θα πράξουν στην περίπτωση που είναι υποψήφιος ο Γ. Παπανδρέου. Ήδη, ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας Βασίλης Κεγκέρογλου έχει περίπου «φωτογραφίσει» το τι θα πράξει σε αυτήν την περίπτωση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποσυρθεί.

Εάν αποσυρθεί και ο Χ. Καστανίδης, πιεζόμενος από το κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, τότε ερωτήματα δημιουργούνται και για την υποψηφιότητα του ετέρου πρώην υπουργού του Γ. Παπανδρέου, Παύλου Γερουλάνου, ο οποίος ωστόσο μέχρι τώρα δηλώνει ότι δεν εγκαταλείπει την «κούρσα» αφού συλλέγει υπογραφές τις οποίες θα καταθέσει μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη.

Σε ό,τι αφορά, δε, την υποψηφιότητά του πρώην εκπροσώπου τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλου Χρηστίδη, ο ίδιος δηλώνει ότι δεν κάνει πίσω στην υποψηφιότητά του, καθώς ευελπιστεί κατά την εσωκομματική προεκλογική διαδικασία να κερδίσει το μεγαλύτερο μερίδιο από την ομάδα των υποστηρικτών της Φώφης Γεννηματά και σε κάθε περίπτωση να υποστηριχθεί από τους νέους και τις νέες του κόμματος. Ο κύριος Χρηστίδης αναμφίβολα σε ό,τι αφορά το θέμα ηλικίας θα κοντραριστεί περισσότερο με τον Νίκο Ανδρουλάκη αφού και οι δύο προσβλέπουν στην ίδια ηλικιακή δεξαμενή.

Copyright © 2021 Rewindmag.gr