Connect with us

Οικονομία

Folli Follie: Στο αρχείο οι καταγγελίες για δωροδοκία σε βάρος στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ

Published

on

Στο αρχείο έθεσε η Οικονομική Εισαγγελία τη δικογραφία που αφορούσε σε καταγγελίες περί εμπλοκής κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στη σκανδαλώδη υπόθεση της Folli Follie και στη δήθεν απόπειρα να ευνοήσουν τη διοίκηση της εταιρείας, ενώ είχε ήδη αποκαλυφθεί το οικονομικό σκάνδαλο με τους παραποιημένους ισολογισμούς.

Συγκεκριμένα από την έρευνα που διενήργησε η Οικονομική Εισαγγελία δεν προέκυψαν στοιχεία που να στοιχειοθετεί οποιοδήποτε αδίκημα σε βάρος τoυ πρώην υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη, του πρώην αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση, και των πρώην βουλευτών Σταύρου Αραχωβίτη και Μάκη Μπαλαούρα.

Η υπόθεση με την εμπλοκή των ονομάτων των κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, έφτασε στη δικαιοσύνη μετά τον διαχειριστικό έλεγχο που διενήργησε στην εταιρεία η «Price Water House Coopers».

Στην έκθεση των 200 σελίδων που συνέταξε, περιλαμβάνονταν μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας προς τον «ισχυρό άνδρα» της Folli Follie Τζώρτζη Κουτσολιούτσο. Στα επίμαχα e-mails ο υπάλληλος της εταιρείας αναφερόταν ονομαστικά στα παραπάνω στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ , ισχυριζόμενος ότι επιχειρούσαν να ευνοήσουν τη διοίκηση της Folli Follie , ενώ είχε ήδη αποκαλυφθεί το οικονομικό σκάνδαλο με τους παραποιημένους ισολογισμούς.

Η Οικονομική Εισαγγελία απέστειλε, ωστόσο, αντίγραφα της δικογραφίας προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών προκειμένου να διερευνηθεί αν έχει τελεστεί από τους Μάκη Μπαλαουρα, τον υπάλληλο της εταιρείας και τους Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσο το πλημμέλημα της «εμπορίας επιρροής- μεσάζοντες». Της υπόσχεσης δηλαδή ωφελήματος , ψευδώς ή αληθώς, σε κρατικούς αξιωματούχους, ώστε αυτοί να προβούν σε πράξη ή παράλειψη που ανάγεται στην άσκηση των καθηκόντων τους.

Υπενθυμίζεται ότι στις 10 Ιανουαρίου 2022 πρόκειται να δικαστούν για το σκάνδαλο της Folli Follie ο ιδρυτής της εταιρείας Δημήτρης Κουτσολιούτσος, ο γιος του Τζώρτζης, η σύζυγός του Καίτη και άλλοι 10 κατηγορούμενοι, που αντιμετωπίζουν σωρεία κακουργημάτων για απάτη επενδυτών με παραποιημένους ισολογισμούς και ψεύτικα οικονομικά στοιχεία.

Η δίκη τους ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας προσδιορίστηκε, μέσα σε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, λόγω του κινδύνου αποφυλάκισής των προφυλακισθέντων κατηγορουμένων τον ερχόμενο Μάρτιο, οπότε συμπληρώνεται το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης (18μηνο).

Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν κατά περίπτωση τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της πλαστογραφίας (και της ηθικής αυτουργίας), από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία άνω των 120.000 ευρώ, της απάτης κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση τελεσθείσας (και της συνέργειας), κατά φυσικών και νομικών προσώπων, ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ, με προξενηθείσα ζημία άνω των 120.000 ευρώ, της χειραγώγησης της αγοράς από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση (και της συνέργειας), της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατά συναυτουργία και κατ΄ εξακολούθηση.

Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος θα δικαστεί και για το κακούργημα της κατάχρησης προνομιακής πληροφορίας κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα.

Το σκάνδαλο της Folli Follie απασχόλησε τις δικαστικές αρχές από το 2018, ενώ η σχηματισθείσα δικογραφία κάνει λόγο για «εγκληματική οργάνωση» που δρούσε σε Ασία και Ευρώπη, υπό τη διεύθυνση του πατέρα και του υιού Κουτσολιούτσου, οι οποίοι βρίσκονται προφυλακισμένοι από το Σεπτέμβριο του 2020.

Σύμφωνα με τους δικαστές, η ζημία από τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης ανέρχεται στα 413.078.346,17 ευρώ, αν και, όπως εξηγείται, το συνολικό μέγεθος της οικονομικής βλάβης δεν είναι δυνατόν να αποτιμηθεί επακριβώς.

Copyright © 2021 Rewindmag.gr