Connect with us

Οικονομία

Πριν από το Πάσχα το επίδομα για τα ευάλωτα νοικοκυριά

Published

on

Τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος ως αντίδοτο στις ανατιμήσεις σε προϊόντα και ενέργεια σχεδιάζει πριν από το Πάσχα η κυβέρνηση με επίκεντρο τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ανέργους, επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας την Τετάρτη στην τηλεόραση του Σκαϊ.

Το ύψος της έκτακτης εισοδηματικής ενίσχυσης και ο αριθμός του δικαιούχων θα καθοριστούν τον Μάρτιο, όταν θα έχει ξεκαθαρίσει η εικόνα για τις εξελίξεις στο μέτωπο των τιμών, την κρίση στην Ουκρανία, τα δημοσιονομικά περιθώρια και την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Το επικρατέστερο σενάριο

H κυβέρνηση θα ακολουθήσει το μοντέλο των Χριστουγέννων που δόθηκε «μέρισμα» σε χαμηλοσυνταξιούχους, ΑμεΑ και υγειονομικούς και διπλό ποσό στους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, συνολικού ύψους 335 εκατ. ευρώ.

Η καταβολή του έκτακτου επιδόματος θα γίνει αυτόματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων και σε συνδυασμό με το πακέτο των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου θα έρθει να καλύψει μέρος των εισοδηματικών απωλειών που έχουν υποστεί τα ευάλωτα νοικοκυριά τους τελευταίους μήνες από την ακρίβεια.

Το εγχείρημα είναι δύσκολο αφού θα πρέπει να εντοπιστούν τα νοικοκυριά που έχουν πραγματική ανάγκη στήριξης. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα πλέγμα κριτηρίων το οποίο θα λαμβάνει υπόψη όχι μόνο τις μηνιαίες αποδοχές αλλά και το σύνολο των εισοδημάτων και των περιουσιακών στοιχείων.

Σε κάθε περίπτωση, όπως ξεκαθαρίζει πηγή του οικονομικού επιτελείου, το κονδύλι που θα διατεθεί για το έκτακτο επίδομα δεν θα επηρεάσει τον φετινό στόχο του προϋπολογισμού για έλλειμμα 1,4%.

Copyright © 2021 Rewindmag.gr