Connect with us

Παιδεία

Εκλογές: Επιστολή 23 ακαδημαϊκών υπέρ της κυβερνητικής αυτοδυναμίας Μητσοτάκη

Published

on

Είκοσι τρεις Έλληνες ακαδημαϊκοί από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το ΕΚΠΑ, το Harvard, το MIT και άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα, τάσσονται υπέρ μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, στέλνοντας επιστολή στήριξης στην προοπτική αυτοδύναμης κυβέρνησης με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Τα αποτελέσματα των εκλογών της 21ης Μαΐου, συνιστούν μία σημαντική νίκη των κοινωνικών δυνάμεων του ευρωπαϊκού εκσυγχρονισμού που εντοπίζουν στην πολιτική πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη και, κατ’ επέκταση, στον πολιτικό φορέα του οποίου ηγείται, την κύρια έκφραση των μεταρρυθμιστικών αιτημάτων των οποίων την εφαρμογή θεωρούμε ως αναγκαία προϋπόθεση για την πρόοδο στη χώρα μας.

Συνιστούν, ταυτόχρονα, αμφισβήτηση των δυνάμεων εκείνων που, ανεξάρτητα από το πώς αυτοχαρακτηρίζονται, αποδείχθηκαν εκφραστές της αδράνειας, του άγονου, συντηρητικού και στείρου πολιτικού λόγου, μιας αναχρονιστικής και αδιέξοδης πολιτικής πρακτικής. Τις δυνάμεις που παραμένουν καθηλωμένες στη μνημονιακή εποχή των αγανακτισμένων, της τυφλής οργής αρνούμενες να δουν τις απαιτήσεις της νέας εποχής με τα σύγχρονα χαρακτηριστικά, στην οποία εισέρχεται ήδη η χώρα. Ο ισοπεδωτισμός και η καταστροφολογία τους καλλιέργησαν την αδράνεια, την οπισθοδρόμηση και την άρνηση της προόδου και της δημιουργίας.

Είναι ισχυρή πεποίθησή μας πως αυτό που απαιτείται για να προοδεύσει η πατρίδα μας προκειμένου, σταδιακά, να εξελιχθεί σε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, είναι η αταλάντευτη επιμονή στην εφαρμογή τολμηρών, αποφασιστικών και βαθιών μεταρρυθμιστικών τομών που θα μετασχηματίσουν το κράτος σε ένα σύγχρονο, ανθρώπινο, λειτουργικό και αποτελεσματικό εργαλείο στην υπηρεσία της χώρας και της κοινωνίας των πολιτών ενώ, ταυτόχρονα, θα αναμορφώσουν το παραγωγικό μοντέλο ενθαρρύνοντας τις  δημιουργικές εκείνες δυνάμεις της οικονομίας μας που θα την καταστήσουν ανταγωνιστική και δυναμική, ικανή να αντιμετωπίσει θετικά τις προκλήσεις και απαιτήσεις του ταχύτατα επερχόμενου «αύριο».

Για να γίνουν όλα αυτά και για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι καθηλωτικές παθογένειες και αγκυλώσεις που χαρακτηρίζουν το πολιτικό και οικονομικό μας σύστημα που σε συνδυασμό με τις αναχρονιστικές νοοτροπίες εμποδίζουν και αποτελούν τροχοπέδη σε κάθε προσπάθεια εξέλιξης, χρειάζεται χρόνος, επιμονή, σχεδιασμός μα, πάνω απ’ όλα, αποφασιστικότητα!

Τα σημερινά ζητούμενα είναι μια σύγχρονη θεσμική πολιτική οργάνωση, ένα παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης και παραγωγής πλούτου και η κατανομή του με όρους δικαιοσύνης, κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης.

Το ελπιδοφόρο αποτέλεσμα των εκλογών του Μαΐου επί της ουσίας δεν θα σημάνει τίποτα, εάν δεν επιβεβαιωθεί εκ νέου και αποφασιστικά στις επερχόμενες εκλογές της 25ης Ιουνίου. Οι εκλογές αυτές θα πρέπει να αναδείξουν κυβέρνηση με ισχυρό μεταρρυθμιστικό πρόταγμα και με τέτοια ευρεία κοινοβουλευτική δύναμη ώστε να εφαρμόσει απερίσπαστα και ανεμπόδιστα την αναγκαία μεταρρυθμιστική ατζέντα επωφελή για την κοινωνία αλλά, συνάμα, και όρο επιβίωσης της χώρας μας στους ταραγμένους καιρούς που έρχονται με την υφήλιο σε γεωπολιτική αναδιάρθρωση.

Για τους λόγους αυτούς, στις εκλογές της 25ης Ιουνίου υποστηρίζουμε την μεταρρυθμιστική  ατζέντα όπως αυτή εκφράζεται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη πιστεύοντας στην αναγκαιότητα της ευρείας κοινοβουλευτικής του πλειοψηφίας.

Δημήτρης Βάββας Καθηγητής Παν/μιου Harvard

Γιώργος Βασιλόπουλος, Καθηγητής Παν/μιου Θεσσαλίας

Θάνος Βερέμης, Ομ. Καθηγητής Παν/μιου Αθηνών

Δημήτρης Γεωργόπουλος, Ομ. Καθηγητής Παν/μιου Κρήτης

Ιωάννης Γιαννάς, Καθηγητής ΜΙΤ

Αχιλλέας Γραβάνης, Καθηγητής Παν/μιου Κρήτης/Northeastern/ITE

Ιωακείμ Γρυσπολάκης, Πρώην Πρύτανης Πολυτεχνείου Κρήτης

Μαρία Κωνσταντή, Καθηγήτρια Παν/μιου Ιωαννίνων

Ευάγγελος Μανωλόπουλος, Καθηγητής Δημοκρίτου Παν/μιου Θράκης

Ανδρέας Μαργιωρής, Ομ. Καθηγητής Παν/μιου Κρήτης

Παναγιώτης Μεταξάς, Καθηγητής Παν/μιου Wellesley/Harvard

Γιώργος Παπαζήσης, Καθηγητής ΑΠΘ

Κωνσταντίνος Στρατάκης, Διευθυντής Έρευνας ΙΤΕ/ΝΙΗ

Ελισάβετ Τζόνσον, Κοσμήτορας Ευρωπαϊκού Παν/μιου Κύπρου

Πλάτων Τήνιος, Αν. Καθηγητής Παν/μιου Πειραιώς

Σταυρούλα Τσιάρα, Καθηγήτρια Παν/μιου Ιωαννίνων

Έφη Τσιλιμπάρη. Αν. Καθηγήτρια Παν/μιου Minessota

Κώστας Υφαντής, Καθηγητής Πάντειου Παν/μιου

Ιωάννης Χαραλαμπόπουλος, Αν. Καθηγητής Παν/μιου Κρήτης/ΙΤΕ

Αριστείδης Χαρώνης, Διευθυντής Έρευνας ΙΙΒΕΑΑ

Κίμων Χατζημπήρος, Ομ. Καθηγητής ΕΜΠ

Γιώργος Χρούσος, Ομ. Καθηγητής Παν/μιου Αθηνών/ΝΙΗ\

Κώστας Υφαντής, Καθηγητής Παντείου Παν/μιου»

 

Continue Reading

Copyright © 2021 Rewindmag.gr