Connect with us

Πολιτική

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι τα σύνορα της Ευρώπης – Χρειάζονται πιο καινοτόμες πολιτικές κατά των διακινητών

Published

on

Ο πρωθυπουργός Kυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες υπογράμμισε τη  σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στη φύλαξη των συνόρων της που αποτελούν και τα εξωτερικά σύνορα της ευρωπαϊκής ένωσης και την ανάγκη  για μία συνεκτική ευρωπαϊκή πολιτική στο μεταναστευτικό.

Αναλυτικά, η δήλωση του Πρωθυπουργού:

Αναμφίβολα το πιο σημαντικό θέμα στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αφορά την ευρωπαϊκή πολιτική στα ζητήματα μετανάστευσης και ασύλου.

Θέλω να χαιρετίσω την πρόοδο η οποία έχει επιτευχθεί, την οποία η πατρίδα μας αναζητούσε εδώ και πολύ καιρό, καθώς αποτελεί ευρωπαϊκή υποχρέωση, η αντιμετώπιση ενός προβλήματος που τελικά αφορά ολόκληρη την ήπειρό μας.

Θέλω να τονίσω, για ακόμα μία φορά, τη μεγάλη σημασία που η πατρίδα μας αποδίδει στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι μία αποστολή, την οποία η ελληνική Πολιτεία, το Ελληνικό Λιμενικό, η Αστυνομία με τη συμπαράσταση των Ενόπλων Δυνάμεων, έχει επιτελέσει στο ακέραιο, μειώνοντας κατά 90% τις μεταναστευτικές ροές προς τα ελληνικά νησιά.

Και αποδεικνύοντας ότι ναι, υπάρχει τρόπος να κατεδαφίσουμε τα δίκτυα των άθλιων διακινητών, οι οποίοι εμπορεύονται τον ανθρώπινο πόνο για να μεταφέρουν κατατρεγμένους ανθρώπους σε βάρκες και πλοιάρια, τα οποία δεν θα έπρεπε ποτέ να αποπλέουν από καμία απολύτως ακτή.

Και με αφορμή το πρόσφατο τραγικό ναυάγιο στα διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου, θέλω να επαναλάβω για ακόμα μία φορά ότι είναι απολύτως άδικο να στοχοποιείται από κάποιους ευρωπαϊκούς κύκλους το Ελληνικό Λιμενικό, το οποίο έχει σώσει χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα και το οποίο έσπευσε και σε αυτό το ναυάγιο να προσφέρει, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τις υπηρεσίες του.

Όλη μας η ενέργεια θα πρέπει να κατευθύνεται προς την εξαφάνιση και την απόλυτη στοχοποίηση των άθλιων διακινητών. Αυτών, δηλαδή, οι οποίοι είναι και αποκλειστικά υπεύθυνοι για το γεγονός ότι άνθρωποι επιβιβάζονται, όπως είπα, σε πλοιάρια τα οποία δεν θα έπρεπε ποτέ να πλέουν στη Μεσόγειο.

Από εκεί και πέρα, θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και ζητήματα τα οποία αφορούν την οικονομία και την ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εγώ χαίρομαι που ως επανεκλεγείς Πρωθυπουργός της Ελλάδος συμμετέχω σε αυτή τη συζήτηση εποπτεύοντας μία εθνική οικονομία η οποία αναπτύσσεται με ρυθμούς ανάπτυξης πολύ γρηγορότερους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Θα εξακολουθούμε να επενδύουμε σε αυτή την πολιτική ανάπτυξης, η οποία είναι και η μόνη που μπορεί όχι μόνο να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, αλλά να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και κυρίως να αυξήσει τους μισθούς για όλους τους εργαζόμενους, κυρίως τους χαμηλόμισθους, οι οποίοι και σήμερα έχουν ανάγκη τη στήριξή μας για να αντιμετωπίσουν την επίμονη ακρίβεια, η οποία εξακολουθεί και τους ταλανίζει, ειδικά στο ζήτημα των τροφίμων.

Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, πώς σχολιάζετε την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί από Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και να μην είναι εκ νέου υποψήφιος;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θεωρώ ότι ήταν μια αναμενόμενη απόφαση μετά από τρεις συντριπτικές ήττες που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ, και ο Αλέξης Τσίπρας προσωπικά, σε εθνικές εκλογές. Από εκεί και πέρα επιτρέψτε μου μια μόνο ευρύτερη τοποθέτηση. Θεωρώ ότι με την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα κλείνει ένας κύκλος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα κόμμα που τα τελευταία χρόνια, και στην κυβέρνηση αλλά και στην αντιπολίτευση, ταυτίστηκε με την τοξικότητα, με τον διχαστικό λόγο αλλά και με την εκκωφαντική αναποτελεσματικότητα όταν τελικά κλήθηκε να διαχειριστεί τις τύχες του τόπου. Τα κόμματα, πρέπει να ενώνουν τους πολίτες και πρέπει, πρώτα και πάνω από όλα, να προτείνουν ρεαλιστικές, κοστολογημένες και εφαρμόσιμες λύσεις για τα προβλήματα των πολιτών. Σε αυτόν τον δρόμο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πορεύτηκε ποτέ. Ελπίζω να τον βρει. Του το εύχομαι ειλικρινά.

Δημοσιογράφος (ανεπίσημη μετάφραση από τα αγγλικά): Κύριε Μητσοτάκη, φαίνεται ότι διανύετε μια πολύ καλή εβδομάδα, ξεκινώντας ήδη από τις εκλογές, αλλά πότε θα αποκτήσετε επενδυτική βαθμίδα; Πότε βλέπετε να συνεχίζεται μια καλή εβδομάδα για εσάς; Είναι μια καλή εβδομάδα για εσάς;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πιστεύω ότι διανύουμε μια καλή εβδομάδα, δεδομένου ότι κερδίσαμε και πάλι με πολύ μεγάλη πλειοψηφία. Έχω επισημάνει πολλές φορές ότι το μόνο εμπόδιο για την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας ήταν η πολιτική αβεβαιότητα γύρω από τις εκλογές. Έχουμε μια σταθερή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας, με μια άνετη απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και είμαι βέβαιος ότι θα φτάσουμε σύντομα στην επενδυτική βαθμίδα. Σας ευχαριστώ.

Στην τοποθέτησή του για το μεταναστευτικό στη Σύνοδο Κορυφής που είναι σε εξέλιξη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε – όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές – ότι χρειάζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο πιο καινοτόμες πολιτικές καταπολέμησης των διακινητών, ώστε να αποτρέπονται οι αναχωρήσεις που θέτουν ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο.

 

 

 

Continue Reading

Copyright © 2021 Rewindmag.gr