Connect with us

Οικονομία

ΙΟΒΕ: Βελτίωση του οικονομικού κλίματος, με σημαντική ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Ιούνιο

Published

on

Σύμφωνα με την  έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), ενισχύθηκε ελαφρά τον Ιούνιο εφέτος ο δείκτης οικονομικού κλίματος και διαμορφώθηκε στις 110,1 μονάδες από 108,2 μονάδες τον Μάιο. Σε επιχειρηματικό επίπεδο, αυτή η εξέλιξη είναι αποτέλεσμα της ενίσχυσης των προσδοκιών στη βιομηχανία και τις υπηρεσίες, καθώς στο λιανικό εμπόριο σημειώνεται μικρή κάμψη, ενώ στις κατασκευές υπάρχει εντονότερη υποχώρηση. Η βελτίωση του κλίματος τροφοδοτείται όμως περισσότερο από την πολύ σημαντική ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Άλλωστε, συνολικά ο δείκτης κλίματος κινείται από την αρχή του έτους σε υψηλά επίπεδα, πολύ υψηλότερα από πέρυσι.

Επίσης,  στην έρευνα αντανακλάται το αποτέλεσμα των εκλογών που του Μάϊου. Αναφέρεται χαρακτηριστικά:  «Είναι φανερή η θετική ανταπόκριση του αποτελέσματος στα νοικοκυριά, καθώς η βελτίωση προσδοκιών είναι καθοριστική για την πορεία του δείκτη τον μήνα αυτό. Επιπλέον, στο επόμενο διάστημα κορυφώνεται η τουριστική περίοδος που, όπως έχει διαπιστωθεί από το παρελθόν, τροφοδοτεί με θετική δυναμική αρκετούς κλάδους της οικονομίας άμεσα ή έμμεσα, εφόσον βεβαία αυτή κινείται ικανοποιητικά. Από την άλλη πλευρά, η προεκλογική περίοδος ολοκληρώθηκε και πλέον νοικοκυριά και επιχειρήσεις αναμένουν τις προγραμματικές δηλώσεις αλλά και τις ουσιαστικές κινήσεις της νέας κυβέρνησης σε όλα τα ζητήματα της οικονομίας και όχι μόνο της πολιτικής, που θα καθορίσουν το οικονομικό και κοινωνικό πλαίσιο στη χώρα το επόμενο διάστημα»

Συνοπτικά κάποια από τα  βασικά στοιχεία της έρευνας είναι τα παρακάτω:

• Άνοδος του ΑΕΠ το α’ τρίμηνο του 2023, κατά 2,1%, από 4,8% στο δ’ τρίμηνο του 2022. Αύξηση στο α’ τρίμηνο ισχυρότερη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (1,2%).
• Άνοδος των εξαγωγών 8,9% το α’ τρίμ. του 2023, από ενίσχυση εξαγωγών υπηρεσιών (6,2%) και αγαθών (10,6%).
• Νέα μείωση της ανεργίας και τον Απρίλιο (y-o-y), στο 11,3% από 12,5% τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.

Μπορείτε να διαβάσετε όλη την έρευνα εδώ:

Continue Reading

Copyright © 2021 Rewindmag.gr