Connect with us

Οικονομία

ΔΕΣΦΑ: Μειώσεις στα τιμολόγια φέρνει ο εφοδιασμός των Βαλκανίων μέσω Ελλάδας

Published

on

Μειώσεις στα τιμολόγια χρήσης των δικτύων μεταφοράς φυσικού αερίου, φέρνει τα επόμενα χρόνια η ανάδειξη της χώρας σε πύλη διαμετακόμισης φυσικού αερίου για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ο λόγος είναι ότι η αύξηση της χρήσης του συστήματος για εξαγωγή αερίου προς τα Βαλκάνια επιμερίζει το κόστος λειτουργίας του δικτύου σε περισσότερους χρήστες με αποτέλεσμα να μειώνεται η χρέωση ανά μεγαβατώρα που πληρώνουν οι καταναλωτές με τους λογαριασμούς αερίου. Ήδη, τα προκαταρκτικά αιτήματα χρήσης του ελληνικού δικτύου ξεπερνούν σε όγκο την κατανάλωση όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Αυτό επεσήμαναν η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Μαρία Ρίτα Γκάλλι και τα στελέχη της διοίκησης του Διαχειριστή. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν η μέση χρέωση που ήταν 1,78 ευρώ ανά μεγαβατώρα το 2022 και αυξήθηκε σε 2,1 ευρώ το 2023, υποχωρεί σε 19 ευρώ το 2024, 1,77 ευρώ το 2025, 1,73 ευρώ το 2026 και διαμορφώνεται σε 1,89 ευρώ το 2027. Είναι ενδεικτικό ότι βασική αιτία της αύξησης των τιμολογίων το 2023 ήταν κατά κύριο λόγο η μεγάλη πτώση της κατανάλωσης που προηγήθηκε, λόγω της ενεργειακής κρίσης και της αύξησης των τιμών.

“Η μείωση των τιμολογίων οφείλεται στο ότι τα νέα έργα θα χρησιμοποιηθούν και για διαμετακόμιση αερίου”, ανέφερε ο διευθυντής Στρατηγικής & Ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ, Μιχάλης Θωμαδάκης. “Το κόστος αυξάνεται λόγω των επενδύσεων αλλά μειώνεται εξαιτίας των αυξημένων ποσοτήτων φυσικού αερίου που θα διακινούνται από το σύστημα”.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Copyright © 2021 Rewindmag.gr