Πολιτική
Μαρινάκης: Προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής
«47 ταυτόχρονες εστίες οι οποίες προκλήθηκαν τις τελευταίες 48 ώρες. Ούτε ξεκίνησε φέτος. Είναι απόρροια και της κλιματικής κρίσης, είναι βέβαια και αποτέλεσμα -κάποιες φορές- εγκληματικών ενεργειών είτε εξ αμελείας, είτε εκ δόλου τις οποίες θα κρίνει η Δικαιοσύνη κάθε φορά. Και είναι μια μάχη, που υποχρεώνει το Κράτος να βελτιώνεται από τη μία αντιπυρική περίοδο στην άλλη, μέρα με τη μέρα, μήνα με το μήνα και το κυριότερο να έχει μια έγκαιρη προετοιμασία», δήλωσε ο Παύλος Μαρινάκης σε συνέντευξή του στο Action24.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως πρόκειται για μία διαρκή μάχη η οποία δεν ξεκίνησε τις τελευταίες δύο μέρες, ούτε δυστυχώς θα σταματήσει μόλις σβήσουν όλες αυτές οι εστίες και σημείωσε πως προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και από εκεί και πέρα η προστασία των περιουσιών των πολιτών, των υποδομών και όλων των εκτάσεων.
Αναλυτικά η συνέντευξη του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στην εκπομπή «Πρωινή Ζώνη» του τηλεοπτικού σταθμού Action24 και τους Δημοσιογράφους Γιώργο Κακούση και Άννα Λιβαθυνού
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή είστε ένας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, πολύ κοντά στο πρωθυπουργικό επιτελείο – και επειδή, χθες, δεν είχαμε σχόλιο του Πρωθυπουργού για τις τελευταίες εξελίξεις – από την αντιμετώπιση του όλου φαινομένου, που είναι σε εξέλιξη, είναι ικανοποιημένη η Κυβέρνηση;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο Πρωθυπουργός είναι πάνω από τις εξελίξεις, παρακολουθεί τις εξελίξεις συνεχώς. Μόλις επέστρεψε –νωρίτερα από το προγραμματισμένο- από τις Βρυξέλλες και πήγε κατευθείαν στο Κέντρο Συντονισμού της Πολιτικής Προστασίας. Είναι μια διαρκής μάχη η οποία δεν ξεκίνησε τις τελευταίες δύο μέρες, ούτε δυστυχώς θα σταματήσει μόλις σβήσουν όλες αυτές οι εστίες. 47 ταυτόχρονες εστίες οι οποίες προκλήθηκαν τις τελευταίες 48 ώρες. Ούτε ξεκίνησε φέτος. Είναι απόρροια και της κλιματικής κρίσης, είναι βέβαια και αποτέλεσμα -κάποιες φορές- εγκληματικών ενεργειών είτε εξ αμελείας, είτε εκ δόλου τις οποίες θα κρίνει η Δικαιοσύνη κάθε φορά. Και είναι μια μάχη, που υποχρεώνει το Κράτος να βελτιώνεται από τη μία αντιπυρική περίοδο στην άλλη, μέρα με τη μέρα, μήνα με το μήνα και το κυριότερο να έχει μια έγκαιρη προετοιμασία. Προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, και θα συνεχίσουμε με τη σωστή οργάνωση και την αποτελεσματικότητα των ανθρώπων όλων – του Πυροσβεστικού Σώματος, των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, των εθελοντών – τους οποίους θέλω να ευχαριστήσω γιατί κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, πολλές φορές πέραν των ορίων, που μπορεί κανείς να φανταστεί, για να έχουμε αυτά τα αποτελέσματα και να μην θρηνούμε απώλειες ανθρώπινων ζωών. Από εκεί και πέρα, επόμενη προτεραιότητα είναι η προστασία των περιουσιών των πολιτών και των υποδομών συνολικά. Των κρίσιμων υποδομών, ειδικότερα. Και, βέβαια, η τέταρτη και σημαντικότερη και αυτή προτεραιότητα είναι η προστασία όλων των εκτάσεων. Δεν είναι μια μάχη εύκολη, δεν είναι μια άσκηση εύκολή. Είναι σημαντικό ότι σε σχέση με πέρυσι έχουμε περισσότερα μέσα, αισθητά περισσότερα μέσα και εναέρια μέσα και επίγεια μέσα τα οποία έχουν αυξηθεί. Συνολικά τα οχήματα, από 3.400 περίπου, σε 3.700. Έχουμε αύξηση του προσωπικού από 15.500 στις 16.500 και αυτό είναι σημαντικό. Έχουμε τη νωρίτερη δυνατή χρηματοδότηση των Δήμων για καθαρισμό εκτάσεων και μέτρα πυροπροστασίας. Από τέλος Μαρτίου έχουν δοθεί περίπου 25 εκ. στους Δήμους και μάλιστα υπάρχει και μια νομοθετική παρέμβαση από το 2022, που τους δίνει τη δυνατότητα σε περίπτωση που δεν είναι συνεργάσιμοι ή δεν βρίσκουν τους ιδιοκτήτες οικοπέδων ή εκτάσεων οι Δήμοι να επεμβαίνουν αυτεπαγγέλτως. Όλα αυτά, προφανώς, από μόνα τους δεν αρκούν. Χρειάζεται συντονισμός. Έχουν ξεκινήσει, από φέτος, οι συσκέψεις νωρίτερα από ποτέ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα μας λέτε ότι υπάρχει επάρκεια, λοιπόν, τόσο στα μέσα όσο και στο προσωπικό.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όταν αντιμετωπίζουμε ένα φαινόμενο, το οποίο χρόνο με το χρόνο, λόγω και των συνθηκών του κλίματος γιγαντώνεται σ’ όλο τον κόσμο – το βλέπουμε, δηλαδή, αυτό όχι μόνο στην Ελλάδα, όχι μόνο στην Ευρώπη – ποτέ δεν μπορούμε να πούμε ότι είμαστε μια χαρά, δεν χρειαζόμαστε άλλα μέσα. Όχι. Κάθε χρόνο κοιτάμε τα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων να αξιοποιούνται και στο σκέλος της Πολιτικής Προστασίας με περισσότερα και πιο σύγχρονα μέσα. Και με τη συνδρομή, μάλιστα, πάνω από 200 πυροσβεστών από άλλες χώρες και πολλών μέσων από τις άλλες χώρες και συνεχώς γίνεται αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει ένα ερώτημα το οποίο θέτει ο κόσμος: ότι κάθε χρόνο είμαστε θεατές στο ίδιο έργο. Κάθε χρόνο, λοιπόν, βρισκόμαστε μπροστά σ’ αυτές τις εικόνες καταστροφής. Οπότε, λοιπόν, τι μπορεί να γίνει; Πως μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό, ώστε να σταματήσουμε, κάποια στιγμή, να βλέπουμε και στρέμματα να καταστρέφονται και περιουσίες ανθρώπων να καίγονται και ζώα να καίγονται. Ευτυχώς μέχρι στιγμής δεν έχουμε θρηνήσει θύματα, αλλά αν θυμηθούμε και από παλιότερες περιπτώσεις έχει γίνει και αυτό. Τι μπορεί να γίνει; Ποιος είναι ο τρόπος αντιμετώπισης;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Βεβαίως έχει γίνει με πολύ δραματικές συνέπειες. Και έχει θρηνήσει πολλές φορές στο παρελθόν η χώρα μας, μεγάλο αριθμό θυμάτων, που χάθηκαν τόσο άδικα. Και γι’ αυτό και επιμένουμε και μάλιστα το 112 για μένα και συνολικά, νομίζω, για όλους τους πολίτες είναι μια σπουδαία κατάκτηση της Ελλάδας, τα τελευταία χρόνια. Και δεν πρέπει να υποτιμούμε συνολικά τη διαδικασία εκκένωσης, που ξεκινάει από το 112, τις οδηγίες των αρμοδίων, του Κράτους, της Πολιτικής Προστασίας, αλλά και τη συνεργασία, αν δείτε εικόνες από γυναίκες και άντρες της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, εθελοντές σε δύσκολες περιοχές, σε διαδικασίες εκκένωσης που απέδωσαν και έσωσαν ανθρώπινες ζωές. Έσωσαν ζώα συντροφιάς, μαζί με τη συνεργασία της Ειδικής Γραμματείας Προστασίας των Ζώων. Κοιτάξτε, στην ερώτησή σας, η οποία είναι μια πολύ λογική ερώτηση όλων των πολιτών, που τίθεται ξανά και ξανά κάθε καλοκαίρι. Όποιος βγει και πει, υποσχεθεί ότι με μια διαδικασία, με ένα σχέδιο από το ένα καλοκαίρι στο άλλο, θα σταματήσει τις πυρκαγιές, θα σταματήσει αυτά τα φαινόμενα, το μόνο που κάνει είναι να κοροϊδεύει τους Έλληνες πολίτες και συνολικά να κοροϊδεύει τον κόσμο. Αυτό δεν μπορεί, δυστυχώς, να γίνει γιατί είναι ένα φαινόμενο το οποίο συμβαίνει σ’ όλο τον κόσμο, το οποίο είναι πολυπαραγοντικό. Οφείλεται σίγουρα και στον ανθρώπινο παράγοντα γι’ αυτό και εκεί πρέπει να αυστηροποιούνται οι ποινές, κάτι το οποίο έκανε η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη – συνολικά κάθε αδίκημα το οποίο σχετίζεται με τον εμπρησμό – αύξησε τις ποινές και μάλιστα αυστηροποίησε συνολικά το πλαίσιο. Δεν αρκεί αυτό. Αλλά και αυτό είναι μια κίνηση. Χρειάζονται να γίνονται όλες οι κινήσεις που προανέφερα και ακόμα περισσότερες που γίνονται ακόμα πιο αποτελεσματικά και ακόμα πιο γρήγορα. Δηλαδή περισσότερα μέσα από καλοκαίρι σε καλοκαίρι, από αντιπυρική περίοδο σε αντιπυρική περίοδο και έγκαιρα. Κάτι το οποίο το έχουμε για ένα ακόμα καλοκαίρι όπως και στο προηγούμενο σε σχέση με το προπροηγούμενο. Χρειάζονται περισσότερες γυναίκες και περισσότεροι άντρες στη διάθεση αυτών των διαδικασιών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, θα πάτε σε προσλήψεις; Διαπιστώσατε το πρόβλημα και είπατε «πάμε σε προσλήψεις και τρέχει ο διαγωνισμός». Θα προχωρήσετε και σε προσλήψεις σε επίπεδο Πολιτικής Προστασίας; Και στο Πυροσβεστικό Σώμα;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Την πολιτική προσλήψεων της Πολιτικής Προστασίας, αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σας την ανακοινώσω. Σας λέω, όμως, ότι από το προηγούμενο καλοκαίρι έχουν αυξηθεί κατά περίπου 1000 άτομα το προσωπικό το οποίο διατίθεται για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων. Ξανά λέω, έχουμε 47 ταυτόχρονα μέτωπα, τα οποία εκτυλίχθηκαν σε λιγότερο από 48 ώρες, τα οποία έπρεπε να αντιμετωπιστούν και σε πολλά από αυτά τα μέτωπα υπήρχαν και υποεστίες, που έπρεπε να είναι υπό διαχείριση και σκεφθείτε, μάλιστα, από μία ώρα και μετά, από της μη δυνατότητας να συνδράμουν εναέρια μέσα, τα οποία είναι και αυτά περισσότερα σε σχέση με το προηγούμενο καλοκαίρι. Νομίζω ότι η Κυβέρνηση βλέποντας ότι αυτό το φαινόμενο είναι εδώ και πρέπει να αντιμετωπιστεί για την προστασία των ανθρώπινων ζωών, που γίνεται με επιτυχία και ελπίζουμε να συνεχιστεί, αλλά και των περιουσιών των πολιτών και των δασικών εκτάσεων, εννοείται, όλα είναι μέσα στις άμεσες προτεραιότητες της Κυβέρνησης, θα συνεχίσει να συνδράμει και να ενισχύει συνεχώς, με καλύτερα μέσα, με περισσότερα μέσα, με περισσότερο προσωπικό. Αλίμονο, αν σταματήσουμε αυτήν την προσπάθεια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κατανοητό. Ακούσαμε και τον Πρωθυπουργό να λέει «προτεραιότητα η ανθρώπινη ζωή», αμέσως μετά καταγραφή ζημιών και στη συνέχεια αποζημιώσεις. Εκεί θέλω να πάω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βέβαια, στις 7 του μηνός ο Πρωθυπουργός, πριν από 10 μέρες, είχε πει ότι η χώρα είναι πανέτοιμη από πλευράς πυροπροστασίας.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι, και αυτό που είπε, ήταν απολύτως αληθές, υπό την έννοια ότι δεν είπε ο Πρωθυπουργός ότι δεν θα έχουμε φωτιές, όταν το είπε, μάλιστα, ήδη υπήρχαν κάποια φαινόμενα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτό που λέει το εννοεί και ποτέ δεν έχει την οποιαδήποτε διάθεση να πει κάτι για ν’ ακουστεί ευχάριστο. Είπα κάτι μετεκλογικά, το οποίο φαίνεται, μέρα με τη μέρα κρινόμαστε όλοι, η ετοιμότητα έχει να κάνει με τον χρόνο επέμβασης, έχει να κάνει στον χρόνο αντιμετώπισης ενός φαινομένου, στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, στην προστασία των περιουσιών, στην προστασία των ζώων, στην προστασία των δασικών εκτάσεων και βέβαια, όπως πολύ σωστά είπατε, το οποίο φαίνεται ότι στο μέτρου του λογικού και του δυνατού ―γιατί μιλάμε για ένα τεράστιο φαινόμενο― έχει μία σχετικά κάποιες φορές άμεση κατάληξη. Δηλαδή, η διαδικασία των εκκενώσεων είναι αποτέλεσμα σχεδίου ετοιμότητας. Η διαδικασία προστασίας όλο και περισσότερων περιουσιών είναι αποτέλεσμα σχεδίου ετοιμότητας. Προσέξτε, οι αποζημιώσεις είναι ύψιστη προτεραιότητα, έχει ήδη ξεκινήσει από την πρώτη ημέρα των φαινομένων, όπου κρίνεται ασφαλές έχει ήδη ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών, θα γίνει άμεση αποκατάσταση, αφού ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη διαδικασία. Έχει ήδη δουλέψει το μοντέλο αυτό σε προηγούμενα φαινόμενα φυσικών καταστροφών, όχι μόνο με πυρκαγιές, υπάρχει ειδικότητα αρμόδιος υφυπουργός στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, είναι ένας μηχανισμός που εποπτεύεται και από τους υπουργούς Επικρατείας και τους συνεργάτες του Πρωθυπουργού, δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση, κανένας συμπολίτης μας, να βρεθεί απροστάτευτος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, επειδή είπατε άμεση αποκατάσταση και μας παρακολουθεί πάρα πολύς κόσμος, θέλετε έτσι λιγάκι να γίνετε πιο συγκεκριμένος, πότε θα δοθούν αυτές οι αποζημιώσεις; Γιατί μας είπατε κι εσείς ότι έχει ήδη ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών. Πότε κάποιος δηλαδή ν’ αναμένει αυτήν την αποζημίωση;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μόλις ολοκληρωθεί η πλήρης ταυτοποίηση και αυτή η διαδικασία θα προχωρήσει το Κράτος στις δέουσες καταβολές, όπως προβλέπεται από τον νόμο, δεν θα υπάρχουν δηλαδή γραφειοκρατικές καθυστερήσεις, αυτή είναι προσωπική δέσμευση και του Πρωθυπουργού σε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, ο πρώτο πεντοχίλιαρο της αποζημίωσης πότε θα δοθεί;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μόλις ολοκληρωθεί η ταυτοποίηση και οι τυπικές διαδικασίες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μέσα στην επόμενη εβδομάδα;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μέχρι το τέλος του μήνα; Έτσι να έχει κάποιος μία εικόνα.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το συντομότερο δυνατό. Αυτό είναι μία διαδικασία καθαρά τεχνική, που πρέπει να ολοκληρωθούν όλες κατά το νόμο προβλεπόμενες διαδικασίες, αλλά πιστέψτε με είναι η πρώτη προτεραιότητα, μετά τη βασική προτεραιότητα της προστασίας των συμπολιτών μας, όλων των περιουσιών και όσο το δυνατόν περισσότερων δασικών εκτάσεων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ρωτήσω κάτι άλλο τώρα. Τι θα κάνετε που φαίνεται ότι θα σας λείψει η ψήφος της Ελληνικής Λύσης στο νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, ο Πρωθυπουργός στη δευτερολογία του στις προγραμματικές δηλώσεις έκανε μία πρόταση, η οποία νομίζω δείχνει πολιτική συνέπεια και είναι πρώτο βήμα στη δεύτερη φάση, δηλαδή μετά την πρώτη κίνηση που έγινε το 2019, για να λυθεί μία πολύ άδικη εκκρεμότητα, που με αυτήν την επίλυσή της θα ενωθεί ο Ελληνισμός σε όλον τον κόσμο. Νομίζω ότι είναι ένα ζήτημα το οποίο θα έπρεπε να ενώνει πολιτικές δυνάμεις, κόμματα, βουλευτές. Άνθρωποι οι οποίοι εάν έπαιρναν το αεροπλάνο ή οποιοδήποτε μέσο τη μέρα των εκλογών και έρχονταν στη χώρα μας, στη χώρα τους, στη χώρα που μας ενώνει όλους, στην Ελλάδα, γιατί μιλάμε για Έλληνες πολίτες που είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, θα ψήφιζαν κανονικά. Το ’19 έγινε μια πρώτη προσπάθεια, λόγω της ανάγκης να έχουμε 200 ψήφους στη Βουλή, αναγκάσθηκε η Κυβέρνηση να δεχθεί τους υπερβολικούς και αδικαιολόγητους περιορισμούς που έθεσε η αντιπολίτευση και κυρίως τα κόμματα της Αριστεράς, τότε, μετά από ενάμιση χρόνο, ετέθη ένα σχέδιο νόμου, ακριβώς ίδιο με αυτό το οποίο υπάρχει τώρα στη Βουλή και θα έρθει την επόμενη εβδομάδα προς ψήφιση και που το είχε ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ και η Ελληνική Λύση, πέραν της Νέας Δημοκρατίας. Δεν είχαν ληφθεί οι 200 ψήφοι, ήταν 190, θεωρήσαμε αυτονόητο τα δύο κόμματα αυτά, πέραν ημών, δηλαδή, πέραν της Νέας Δημοκρατίας, το ΠΑΣΟΚ και η Ελληνική Λύση, το ίδιο ακριβώς νομοσχέδιο, για τον ίδιο ακριβώς λόγο, με την ίδια διατύπωση και μάλιστα πολλούς βουλευτές κοινούς στην προηγούμενη και στη νέα σύνθεση της κοινοβουλευτικής ομάδας, ότι θα το ψηφίσουν. Νομίζω ότι η ανακοίνωση της Ελληνικής Λύσης με κάποιες προφάσεις ―εγώ θα τις έλεγα αστείες και πλήρως αστήριχτες και προσβλητικές και για τη χώρα μας― είναι μία άνευ προηγουμένου πολιτική αναδίπλωση και μάλιστα αναρωτιέμαι αν ο πατριωτισμός κάποιων που δήθεν είναι και το βασικό όχημα για να προσεγγίσουν τους πολίτες, μετριέται μόνο στο ποσοστό που παίρνουν σε μία συγκεκριμένη κάλπη συνολικά στην Ομογένεια. Δεν θέλω να πιστέψω δηλαδή ότι κάποιοι οι οποίοι εμφανίζονται με τη σημαία του πατριωτισμού και διεκδικούν το μονοπώλιο σε αυτό. Γιατί εμείς θεωρούμε ότι δεν ανήκει σε κανέναν ο πατριωτισμός, ο πατριωτισμός είναι κάτι ιερό που ανήκει στο σύνολο των Ελλήνων πολιτών και το νοιώθει ο καθένας και είναι περήφανος γι’ αυτό. Για το ΠΑΣΟΚ περιμένουμε ακόμα τη στάση του, δεν μπορούμε να πιστέψουμε ένα κόμμα το οποίο έρχεται ως μία νέα, υπεύθυνη αντιπολίτευση, θα κάνει μια τέτοια αναδίπλωση, ούτε έχουμε μια κάποια τέτοια πληροφορία, ελπίζουμε να κάνει το αυτονόητο και να ψηφίσει κάτι που είχε ψηφίσει και πριν ενάμιση χρόνο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ζήτημα Βελόπουλου και μάλιστα με κάποια επιχειρήματα φαίνεται ότι είναι υπαρκτό. Με ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων δεν περνάει. Θα επιδιώξετε συναινέσεις με τις υπόλοιπες κοινοβουλευτικές δυνάμεις; Υπάρχει η «Νίκη», υπάρχουν οι «Σπαρτιάτες», υπάρχει η κυρία Κωνσταντοπούλου. Πώς το σκέφτεστε;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο Πρωθυπουργός έκανε μία συγκεκριμένη πρόταση με άμεσα αντανακλαστικά. Η κυρία Κωνσταντοπούλου έχει ήδη τοποθετηθεί θετικά για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Έκανε μία τοποθέτηση ο Πρωθυπουργός, μία συγκεκριμένη πρόταση, απευθυνόμενος στο σύνολο των πολιτικών δυνάμεων. Θεωρούμε ότι είναι ένα θέμα που πρέπει να ενώσει συνολικά, για να ενωθεί ο ελληνισμός σε όλο τον κόσμο στην πράξη, για να λυθεί αυτή η άδικη εκκρεμότητα πρέπει να ενωθεί, τουλάχιστον στα αυτονόητα, το πολιτικό σύστημα. Δεν μπορούμε να λέμε όχι σε κάτι το οποίο παρέχει μια διευκόλυνση σε ανθρώπους που έχουν δικαίωμα ψήφου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κοινοβουλευτικά πώς θα σταθεί αυτό;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όλοι θα τεθούν προ των ευθυνών τους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συναινέσεις με «Νίκη» και «Σπαρτιάτες» θα επιδιώξετε για το συγκεκριμένο;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εμείς δεν επιδιώκουμε καμία συγκεκριμένη πλειοψηφία. Επιδιώκουμε να περάσει αυτό το σχέδιο νόμου το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα στους Έλληνες σε όλο τον κόσμο που έχουν δικαίωμα ψήφου, να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους. Από εκεί και πέρα, αυτοί οι οποίοι θα πρέπει να δώσουν απαντήσεις είναι αυτοί οι οποίοι θα είναι απόντες από αυτή την αυτονόητη κίνηση που θα ενώσει τους Έλληνες. Αυτούς θα πρέπει να ρωτήσετε. Αυτούς, οι οποίοι ουσιαστικά τι κάνουν; Κλείνουν τα μάτια σε μία αυτονόητη παρέμβαση. Κλείνουν τα μάτια σε ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται εκτός Ελλάδος, αλλά είναι Έλληνες πολίτες και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Αυτούς θα πρέπει να ρωτήσετε, εφόσον δεν στηρίξουν αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία, γιατί δεν το έκαναν. Εμείς ευελπιστούμε ότι θα υπάρχουν οι 200 ψήφοι και θα περάσει το νομοσχέδιο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποια άλλα νομοσχέδια θα φέρετε μέχρι τέλη Ιουλίου, αρχές Αυγούστου, οπότε κλείνει και η Βουλή;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όπως υποσχέθηκε ο Πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο, πέραν του θέματος της ψήφου των αποδήμων το οποίο έχει ήδη εισαχθεί – είναι προς εισαγωγή στην Ολομέλεια και ψήφιση την επόμενη εβδομάδα – τα δύο πρώτα νομοσχέδια, όπως είχαμε πει, είναι το Οικονομικό Νομοσχέδιο το οποίο είναι ήδη προς ψήφιση, θα τεθεί προς ψήφιση μέχρι τη λήξη των εργασιών της Βουλής για το καλοκαίρι. Άρα, ευελπιστούμε και θα τα καταφέρουμε, θεωρώ, να έχουμε ολοκληρώσει μέχρι την επόμενη εβδομάδα και με το Οικονομικό Νομοσχέδιο το οποίο εισάγει το πενήντα τοις εκατό των οικονομικών εξαγγελιών της Κυβέρνησης για όλη την τετραετία μέσα στον πρώτο κιόλας νόμο. Ένα νομοσχέδιο το οποίο ουσιαστικά απευθύνεται στο σύνολο των πολιτών με έμμεσες ή άμεσες αυξήσεις του εισοδήματός τους. Αυξήσεις εισοδημάτων στους δημοσίους υπαλλήλους, κατά τουλάχιστον 70 ευρώ μηνιαίως, μετά από 14 χρόνια, περαιτέρω μειώσεις φόρων, στήριξη των νοικοκυριών, αύξηση των κοινωνικών επιδομάτων και για τους συμπολίτες μας με αναπηρία. Μια σειρά από παρεμβάσεις. Ουσιαστικά, αυτό το οποίο λέγαμε προεκλογικά – αυτό που μας έλεγε η Αντιπολίτευση ότι δεν είναι εγκεκριμένο και κοστολογημένο – ενώ είναι πλήρως ενταγμένο στο Μεσοπρόθεσμο γίνεται πράξη. Είναι ένα ακόμα στοίχημα αξιοπιστίας το οποίο είναι η μεγαλύτερη υποχρέωση, προσωπικά του Πρωθυπουργού, του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Κυβέρνησης συνολικά απέναντι στους πολίτες. Θέλουμε η λογοδοσία να είναι καθημερινή. Από εκεί και πέρα, το επόμενο ακριβώς νομοσχέδιο, το δεύτερο δηλαδή, το οποίο είναι καθαρά θέμα χρόνου της Βουλής, είναι το Επιτελικό Κράτος. Και βέβαια θα συνεχίσουμε με παρεμβάσεις, με νομοθετικές παρεμβάσεις, με άμεσες παρεμβάσεις για τα ζητήματα της καθημερινότητας και την υλοποίηση του συνόλου του Προγράμματός μας. Αναφερθήκατε πριν στο ΕΚΑΒ, συνολικά την Υγεία. Έχουν τεθεί όλα στις προγραμματικές δηλώσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Βελόπουλος για να αιτιολογήσει την ψήφο του για την ψήφο των αποδήμων είπε, σχετικά με τα εθνικά θέματα, ότι η Κυβέρνηση διαπράττει προδοσία, υφάρπαξε την ψήφο και πάει σε εθνική μειοδοσία και πατάει πάνω στη φράση του Πρωθυπουργού, κατά τη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, για τη σχετική έννοια της απομείωσης της εθνικής κυριαρχίας. Μας διευκρινίζετε τι εννοούσε ο Πρωθυπουργός με αυτή τη φράση;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς, θεωρώ ότι τόσο τοξικές, τόσο αστήρικτες και τόσο ντροπιαστικές για τη χώρα εκφράσεις τις καταδίκασαν πανηγυρικά οι Έλληνες πολίτες κατά συντριπτική πλειοψηφία στις πρόσφατες εκλογές. Και νομίζω πρέπει να τις αφήσουμε πίσω μας. Προφανώς, όλα αυτά τα οποία είπε ο κ. Βελόπουλος, πέραν του ότι δεν ισχύουν, προσβάλλουν κυρίως τη χώρα μας και είναι καλό να μην ακούγονται στον δημόσιο διάλογο, αλλά ο καθένας – Δημοκρατία έχουμε – μπορεί να λέει ό,τι θέλει και αξιολογείται γι’ αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με την ευκαιρία ίσως θα ήταν μια καλή αφορμή να μας το εξηγήσετε.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι. Θα μπορούσε να βρει ένα λιγότερο προσβλητικό και συκοφαντικό πρόσχημα, για να κάνει μία από τις μεγαλύτερες αναδιπλώσεις που θυμόμαστε ποτέ τα τελευταία χρόνια. Για να είμαστε σοβαροί και να απαντήσουμε. Επί των ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα είναι πιο ισχυρή από ποτέ. Αμυντικά, διπλωματικά, με βάση τις Συμφωνίες και όλες τις συμμαχίες τις οποίες έχει εκτός συνόρων, εντός συνόρων. Ο πρωθυπουργός το είπε ξεκάθαρα: «Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω σε καμία από τις κόκκινες γραμμές της χώρας μας». Δεν είναι οι κόκκινες γραμμές της Κυβέρνησης, είναι της χώρας μας. Αλίμονο αν κάνουμε πίσω, ούτε πρόκειται. Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε μία πάγια ελληνική θέση από το 1975. Η οποία ποια είναι; Είναι η επίλυση της διαφοράς μας με την Τουρκία, που είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Δηλαδή πού; Στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Κάτι στο οποίο δεν είμαστε κοντά τώρα, έχουμε δρόμο ακόμα και κυρίως πρέπει να κάνει πολλά βήματα η Τουρκία, για να φτάσουμε εκεί. Εφόσον, όμως, φτάσουμε εκεί, θα έχουμε μία απόφαση η οποία θα συνεπάγεται εκατέρωθεν υποχωρήσεις από τις αρχικές θέσεις της διαπραγμάτευσης. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δεχθούμε οποιαδήποτε λύση θα αμφισβητεί, έστω και κατ’ ελάχιστο, τα ζητήματα κυριαρχίας. Το είπε έτσι ακριβώς ο Πρωθυπουργός, αλλά κάποιοι προσπαθούν – οι πατριώτες όχι της ευθύνης, αλλά οι α λά καρτ πατριώτες –να το εργαλειοποιήσουν. Επαναλαμβάνω, λοιπόν, ότι ο Πρωθυπουργός είπε το αυτονόητο και επανέλαβε μία διαχρονική ελληνική θέση, που υπηρέτησε το σύνολο των ελληνικών κυβερνήσεων. Μια θέση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης την υπηρετεί με αποτελεσματικότητα. Και να σας πω και κάτι; Εμείς επιδιώκουμε τον διάλογο. Θέλουμε να συνεχιστεί αυτό το κλίμα διαλόγου και συνεννόησης. Θα κριθούμε βέβαια όλοι και θα κριθεί και η άλλη πλευρά για την ειλικρίνεια των προθέσεών της. Εμείς δεν είμαστε αφελείς. Όμως, προσερχόμαστε με μία θετική διάθεση. Και καμία διάθεση υποχωρήσεων, επαναλαμβάνω.