Connect with us

Πολιτική

Π. Μαρινάκης: Θα γίνει άμεση διερεύνηση των αιτιών που οδήγησαν στο δυστύχημα στη Λιβύη

Published

on

Για την τραγωδία στη Λιβύη, τις διαδικασίες εκλογής προέδρου στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τη διαχείριση των φυσικών καταστροφών μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης στην εκπομπή «ΣΗΜΕΡΑ» του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ.

Αναλυτικά, η συνέντευξη του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στον Τηλεοπτικό Σταθμό ΣΚΑΪ και την Εκπομπή «ΣΗΜΕΡΑ» με τους Δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν πολλά ερωτήματα για το πώς έγινε η τραγωδία στη Λιβύη. Με ένα κενό και μια καθυστέρηση στην ενημέρωση. Τι έχει συμβεί;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς να εκφράσω και εγώ τη συντριβή μου για την απώλεια των πέντε αυτών ανθρώπων, των τριών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και δύο συμπολιτών μας. Στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής βοήθειας συνέτρεξαν να βοηθήσουν και δεν γύρισαν ποτέ πίσω. Ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες των ανθρώπων αυτών. Ως προς την ενημέρωση, αυτό το οποίο μας λέει το υπουργείο Άμυνας είναι ότι υπήρχε αυτή η ενημέρωση αρχικά από το κράτος της Λιβύης. Δεν υπήρχε η δυνατότητα τηλεφωνικής επικοινωνίας  λόγω της κατάστασης που επικρατεί εκεί. Και επειδή δεν κινείται με δημοσιογραφικούς χρόνους ή όρους, όπως αντιλαμβάνεστε, η υπηρεσιακή ενημέρωση από το ΓΕΕΘΑ και από το υπουργείο Άμυνας, υπήρχε η αντίστοιχη ενημέρωση που λάμβανε από τις κρατικές αρχές. Οι άνθρωποι αυτοί κάνουν το καθήκον τους σε πολύ δύσκολες συνθήκες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συνοδεία ασφαλείας υπήρχε; Η κατάσταση στη Λιβύη είναι χαοτική. Είχαν διασφαλιστεί οι ασφαλείς συνθήκες παρουσίας της ελληνικής δύναμης εκεί; Στα πλάνα που βλέπουμε δεν υπάρχει ούτε πυροσβεστικό. Δεν υπάρχει καμιά δύναμη ασφαλείας γύρω από το λεωφορείο. Κάποιοι εμβρόντητοι κοιτούν το φλεγόμενο λεωφορείο.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα τρομερό αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Από εκεί και πέρα δεν μπορούμε να το πούμε εμείς με βεβαιότητα. Τι συνέβη, τι δε συνέβη ούτε μπορώ εγώ να σας πω πριν γίνει η σχετική έρευνα, πριν δοθούν οι αρμόδιες επίσημες απαντήσεις από το υπουργείο Άμυνας. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι θα γίνει άμεση διερεύνηση των αιτιών και βέβαια του οδηγού. Τι συνέβη, ποια είναι η ευθύνη που οι άνθρωποι αυτοί δεν γύρισαν στην πατρίδα μας μετά από την ανθρωπιστική βοήθεια για την οποία συνέτρεξαν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Τώρα, πάμε στην υπόλοιπη επικαιρότητα. Θα έλεγα να σας ζητήσουμε ένα πρώτο σχόλιο για την εξέλιξη που είχαμε στον ΣΥΡΙΖΑ χτες και τη νίκη του κ. Κασσελάκη. Δεν ξέρω, εσείς το περιμένατε, κ. Εκπρόσωπε; Δεν είχατε κάποια προτίμηση;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι, δεν είχαμε καμία προτίμηση, ούτε προσωπικά εγώ είχα κάποια προτίμηση, ούτε μπορώ να είμαι αυτός ο οποίος θα κάνει ασφαλείς προβλέψεις για έναν άλλο πολιτικό χώρο. Είναι μια δημοκρατική διαδικασία. Είναι σημαντικό που και ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει σε αυτή την λογική εκλογής Προέδρου από τη βάση και τη λογική των δημοκρατικών, ανοιχτών διαδικασιών. Προφανώς, είναι σημαντικό να δούμε τι θα γίνει στο δεύτερο γύρο, γιατί θα μιλάμε για τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτός έχει στοχοποιήσει και τον Μητσοτάκη. Συνεχώς μιλάει «Θέλω απέναντι τον Μητσοτάκη, να τον κερδίσω στις εκλογές». Και χτες το είπε. Που δεν εκπροσωπεί, λέει, τη χώρα επάξια.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό το κρίνουν οι Έλληνες πολίτες. Δηλαδή, αν το θεωρεί ο κ. Κασσελάκης, νομίζω είναι πιο σημαντικό να το πουν οι Έλληνες πολίτες, οι οποίοι κρίνουν καθημερινά και αξιολογούν σε κάθε εκλογική διαδικασία τον κάθε υποψήφιο Πρωθυπουργό και εν προκειμένω αξιολόγησαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ότι σηκώθηκαν 40.000 άνθρωποι και πήγαν και εγγράφηκαν και συμμετείχαν στη διαδικασία, στέλνει κι ένα μήνυμα στην Κυβέρνηση; Ότι υπάρχει μία βάσιμη δυσαρέσκεια;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εμείς δεν υποτιμούμε καμία διαδικασία και κάθε φορά που υπάρχει συμμετοχή των πολιτών το θεωρούμε σημαντικό. Όμως, να το βάλουμε σε ένα μέτρο. Η συμμετοχή ήταν περίπου ίδια με την προηγούμενη εκλογική διαδικασία. Άλλα κόμματα με μικρότερο ποσοστό είχαν μεγαλύτερη συμμετοχή. Όμως είναι σημαντικό ότι ένα κόμμα το οποίο είχε τον ίδιο αρχηγό για 16 χρόνια, έκανε μια εσωκομματική διαδικασία και έχει τις εσωτερικές του διαδικασίες. Εγώ αυτό που θέλω να πω είναι ένα  γενικό σχόλιο, επειδή -ξέρετε- είμαι κι εγώ ένας  άνθρωπος από τη νεότερη γενιά της πολιτικής, που χάρη στην εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού έχω αναλάβει σημαντικές θέσεις μέχρι τώρα για την ηλικία μου και εκφράζω την άποψή μου. Δεν μπορώ να ακούω το «Εντάξει, εσύ είσαι νέος, τι θα μας πεις;». Ένας άτυπος ηλικιακός ρατσισμός μπορεί να υπάρχει σε όλους τους πολιτικούς χώρους. Το χειρότερο από αυτό, ξέρετε ποιο είναι; Να ζητάει κάποιος την ψήφο των πολιτών, σε οποιαδήποτε διαδικασία, μόνο και μόνο επειδή είναι νέος. Όταν, δηλαδή, η ανανέωση δεν συνοδεύεται από περιεχόμενο. Ξέρετε, όλοι κρινόμαστε για τις θέσεις μας, για τις απόψεις μας, για τη δράση μας, για το αν μπορούμε αυτές να τις υποστηρίξουμε και να τις εφαρμόσουμε σε όποιο κόμμα κι αν ανήκουμε. Κι επειδή υπάρχουν πολλοί νεότεροι άνθρωποι οι οποίοι μας ακούν και είναι σημαντικό να βγαίνουν μπροστά και να κάνουν βήματα μπροστά, η ηλικία από μόνη της δεν είναι διαβατήριο για τίποτα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το γεγονός, κ. Εκπρόσωπε, ότι είναι ένας από τους πολιτικούς του μέντορες, απ’ ό,τι φαίνεται, ο  Παύλος Πολάκης,  εσάς τι σας λέει αυτό;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχουμε πει πάρα πολλές φορές ότι η κυρίαρχη ή μία από τις κυρίαρχες ιδεολογίες στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ο «πολακισμός». Δηλαδή να «ξεδοντιάσουμε» συλλήβδην δικαστικούς, δημοσιογράφους, να επιτιθέμεθα, να στοχοποιούμε, να κάνουμε προγραφές. Από αυτή τη διαδικασία ίσως φανεί τι ποσοστό αυτής της τάσης  εκπροσωπείται σε ένα κόμμα. Γιατί ξέρετε αυτή δεν είναι ούτε μια   πολιτική τάση ούτε μια ιδεολογία, στην πραγματικότητα. Είναι κάτι πολύ ρυπαρό, είναι κάτι το οποίο είναι πολύ επικίνδυνο για τη Δημοκρατία, να στοχοποιείς ανθρώπους επειδή έχουν μια οποιαδήποτε ιδιότητα, μόνο και μόνο γιατί δεν σου αρέσουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βέβαια, δεν είναι η θέση του κ. Κασσελάκη αυτή. Συμφώνησε σε μία παρότρυνση ενός εκ των παρισταμένων εκεί και είπε: «Γουστάρω…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αλίμονο,  κ. Παυλόπουλε, αν κάποιος «γουστάρει» να «ξεδοντιάζουμε» τους θεσμούς αυτού του Κράτους, μιας Δημοκρατίας η οποία σε πολύ λίγο συμπληρώνει 50 χρόνια.  Προφανώς μέσα σε αυτά τα 50 χρόνια έχουμε μεγάλους θριάμβους, αλλά και σημαντικές καταστροφές. Έχουμε πέσει, έχουμε ξανασηκωθεί. Όμως, όλοι έχουμε εμπιστοσύνη στη Δημοκρατία αυτή. Μια ισχυρή Δημοκρατία, που ισχυροποιείται συνεχώς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα τον δει ο κ. Μητσοτάκης, αν κερδίσει; Θα τον καλέσει στο Μαξίμου να τον δει;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Απάντησε ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου. Νομίζω ότι έχει αποδείξει τη θεσμική του αντιμετώπιση για τα πράγματα και ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και ως Πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επανειλημμένως, σε όλες τις μεγάλες αφορμές, αλλά και στην καθημερινή δράση του. Προφανώς, λοιπόν, η πρόσκληση αυτή είναι ανοιχτή για όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Από εκεί και πέρα, είναι στο χέρι των πολιτικών αρχηγών αν θα την αποδεχθούν. Αυτή είναι μία άσκηση που έχει δύο μέρη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή ο Πρωθυπουργός χθες έστειλε κάποια μηνύματα και για τη διαχείριση των καταστροφών και για τον ανασχηματισμό, κ.λ.π., είπε ότι από τη μία είναι ψέμα πως δεν αντέδρασε ο στρατός, σώθηκαν άνθρωποι γιατί έγιναν υπεράνθρωπες προσπάθειες, από την άλλη μεριά αναγνωρίζω ότι έγιναν λάθη και θα τα αλλάξουμε αυτά, κ.λ.π.. Αυτό που δεν κατάλαβα είναι ποια λάθη αναγνωρίζει ο Πρωθυπουργός ότι έγιναν.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς, όπως είπε και στην ομιλία του, είδαμε μια σειρά από παθογένειες του Κράτους, τις οποίες έχουμε και εμείς χρέος να τις αλλάξουμε. Δεν είμαστε άμοιροι ευθυνών έχοντας ήδη 4 χρόνια στην εξουσία. Μέσα στο δυσκολότερο καλοκαίρι, στο μεγαλύτερο φυσικό φαινόμενο που έχουμε αντιμετωπίσει, αλλά και μία τεράστια πυρκαγιά, τη μεγαλύτερη στον Έβρο, αντιμετωπίσαμε και τη διάχυση αρμοδιοτήτων, το να μην μπορεί να ξέρει ακριβώς ποιος κάνει τι, τη δυσκολία  συντονισμού, ζητήματα πρόληψης. Είδαμε τον κρατικό μηχανισμό, όμως, να είναι παρών σε πολύ δύσκολες στιγμές, άμεσα παρών –το  συντομότερο δυνατό θα πω εγώ– με περισσότερα μέσα, με περισσότερο προσωπικό. Είδαμε και τις δύο όψεις του Ελληνικού Κράτους. Αυτό, λοιπόν, που θέλει να κάνει ο Πρωθυπουργός, το έχει κάνει σε πολλές άλλες περιπτώσεις: Ότι είπαμε προεκλογικά, το λέμε και μετεκλογικά, γιατί ένα εκλογικό αποτέλεσμα δεν σβήνει τις ευθύνες, ούτε μειώνει τις παθογένειες και όλα όσα πρέπει να αλλάξουμε. Ίσα-ίσα μας δίνει και μεγαλύτερη ευθύνη για να τα αλλάξουμε. Αυτό, λοιπόν, που πρέπει να γίνει είναι να κάνουμε τα πράγματα να είναι πολύ καλύτερα, γιατί, προφανώς, δεν πρόκειται να λυθούν όλα από τη μία μέρα στην άλλη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε αυτό που αναφέρεστε τώρα είναι μια σειρά από παρεμβάσεις, μεγάλες αλλαγές, τομές και μεταρρυθμίσεις. Ένα από αυτά που είπε ότι θα ενισχυθεί είναι η πολιτική προστασία. Και εκεί ενέταξε και την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και το Αστεροσκοπείο. Υπάρχουν, όμως, αντιδράσεις σε αυτό και από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, που τάσσονται αρνητικά απέναντι σε αυτό το ενδεχόμενο, αλλά και από το Αστεροσκοπείο. Άκουσα από τον επικεφαλής του αρνητική τοποθέτηση γι’ αυτό, για την ένταξή του κάτω από την ομπρέλα της Πολιτικής Προστασίας. Λένε ότι θέλετε να τους φιμώσετε. Λένε ότι θέλει να φιμώσει ο Μητσοτάκης τους επιστήμονες, να μην έχουν διαφορετική άποψη.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το αντίθετο ισχύει. Θέλει να τους δώσει ακόμα μεγαλύτερη ισχύ σε αυτά τα οποία λένε και η άποψή τους να έχει ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα. Γιατί ένα από αυτά για τα οποία κατηγορηθήκαμε είναι ότι δεν ακούσαμε τους επιστήμονες, που ισχύει το αντίθετο. Όλα τα επιχειρησιακά σχέδια και όλες οι προβλέψεις ήταν βασισμένα σε πρωτόκολλα ειδικών. Όπως και εσείς εδώ δικαίως μας είπατε αν ακούμε τους ειδικούς. Άρα, αυτό γίνεται για να τους ακούσουμε περισσότερο. Δεύτερον, καμία αλλαγή δεν γίνεται χωρίς αντιδράσεις. Και προφανώς εμείς ακούμε τις αντιδράσεις, ακούμε τα πάντα. Όμως, τι θέλουμε; Θέλουμε όλες αυτές οι προβλέψεις, όλα αυτά τα επιχειρησιακά σχέδια, όλα τα επιχειρησιακά πρωτόκολλα, να βασίζονται σε όσο το δυνατόν περισσότερη και πιο τεκμηριωμένη επιστημονική άποψη. Και νομίζω ότι οι δύο συγκεκριμένες περιπτώσεις είναι οι κατ’ εξοχήν χώροι ανθρώπων με τεκμηριωμένη, επίσημη, θεσμική άποψη για μια νέα πραγματικότητα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, δεν θα τους φιμώσετε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σε καμία περίπτωση. Τους δίνουμε μεγαλύτερη και πιο ισχυρή φωνή.

Continue Reading

Copyright © 2021 Rewindmag.gr