Διεθνή
Κυρ. Μητσοτάκης από Βάρνα: Αυτό το μακελειό στο Ισραήλ πρέπει να τελειώσει το συντομότερο
ε αναφορά στις εξελίξεις στο Ισραήλ, ξεκίνησε την ομιλία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο Κορυφής Ελλάδας – Βουλγαρίας – Ρουμανίας.
«Όπως η Ευρώπη και όλος ο πολιτισμένος κόσμος καταδικάζουμε τις φριχτές εικόνες με πυρά εναντίον αμάχων, με απαγωγές αθώων πολιτών και με περιστατικά σκύλευσης νεκρών. Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα. Αυτό το μακελειό πρέπει να τελειώσει το συντομότερο δυνατόν», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε όσον αφορά την τριμερής ότι επιβεβαιώσαμε τις εξαιρετικά άριστες σχέσεις των χωρών μας και ταυτόχρονα συμφωνήσαμε να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας τόσο σε διμερές επίπεδο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, σημειώνοντας ότι τη συνάντηση επισκίασε η τρομοκρατική επίθεση που δέχτηκε το Ισραήλ στο έδαφός του.
«Αθήνα, Σκόπια και Βουκουρέστι αναγνωρίζουμε όλα τα καίρια θέματα από θέσεις που συγκλίνουν και αποτυπώνονται καθαρά στην διακήρυξη που υπογράψαμε, εστιάζοντας στη νέα μορφή σύμπλευσης που μπορεί να λάβει η τριμερής Σύνοδος Κορυφής και πως μπορεί το νέο σχήμα να αξιοποιηθεί εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Οργανισμών», σημείωσε.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε ότι συζητήσαμε και τη συνεργασία που μπορούμε να έχουμε στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην ενεργειακή διασυνδεσιμότητα μεταξύ των χωρών, προσθέτοντας ότι «ως αποτέλεσμα έχουμε τετραπλασιάσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς τους βόρειους γείτονές μας».
Η Ελλάδα θωρακίζει την ενεργειακή ασφάλεια όλης της νοτιοανατολικής Ευρώπης, ανέφερε, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τις εξαγωγές φυσικού αερίου στη Μολδαβία.
Θα εξακολουθούμε να επενδύουμε σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και επιδιώκουμε να μετατρέψουμε την πατρίδα μας σε ένα κέντρο διεθνών διασυνδέσεων και μεταφοράς πράσινης ενέργειας, τόνισε.
Για τη διεύρυνση της ΕΕ είπε ότι συμφώνησαν πως πρέπει να συνεχιστεί η ευρωπαϊκή πορεία των δυτικών Βαλκανίων και ανατολικών γειτόνων, συμπληρώνοντας ότι μπορεί να αποτελέσει μοχλό σταθερότητας στην περιοχή και η Ελλάδα υποστηρίζει αυτήν την πορεία των χωρών.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική περνάει μέσα από την προσαρμογή των υποψηφίων χωρών στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, κάτι που σημαίνει σεβασμός στο διεθνές Δίκαιο, αλλά και απόλυτη τήρηση των κανόνων του κράτους Δικαίου.
ΠΗΓΗ: Liberal.gr