Connect with us

Διεθνή

H Ευρώπη ανησυχεί και προετοιμάζεται για τον Τραμπ

Published

on

Η πιθανή επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο αντιπροσωπεύει μια υπαρξιακή απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια που μπορεί να επιλυθεί μόνο εάν η Βρετανία γίνει σαφής αμυντικός εταίρος με την υπόλοιπη Ευρώπη, δήλωσε ένας από τους στενούς συνεργάτες  του Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Μπέντζαμιν Χαντάντ (Benjamin Haddad) διευθυντής του Future Europe Initiative του Atlantic Council στην Washington D.C. των ΗΠΑ και στενός συνεργάτης του Εμανουέλ Μακρόν πρώην επικεφαλής του προγράμματος Ατλαντικού Συμβουλίου Ευρώπης και ένας από τους πιο κοντινούς στη σκέψη της γαλλικής εξωτερικής πολιτικής, έχει υποστηρίξει εδώ και καιρό ότι θεμελιώδεις αλλαγές στην πολιτική των ΗΠΑ που συμβολίζονται από τη δημοτικότητα του Τραμπ απαιτούν την ευρωπαϊκή άμυνα να γίνει πιο αυτόνομη από τις ΗΠΑ.

Το μέλος της ευρωπαϊκής επιτροπής του γαλλικού κοινοβουλίου δήλωσε σε συνέντευξή του: «Το 2024 είναι υπαρξιακό για την Ευρώπη. Εάν καταλήξουμε σε μια κατάσταση όπου η Αμερική σταματήσει να βοηθά την Ουκρανία, κάτι που είναι πιθανό σενάριο, έχουμε δύο επιλογές. Είτε λέμε ότι δεν έχουμε τα μέσα για να βοηθήσουμε πλέον την Ουκρανία και πηγαίνουμε σε μια διαπραγμάτευση που είναι πιο ευνοϊκή για τον Πούτιν και κοιτάμε από την άλλη πλευρά, και ως αποτέλεσμα ενθαρρύνουμε περαιτέρω επιθετικότητα στην πορεία όχι μόνο στην Ουκρανία αλλά και αλλού. Ή θέσαμε σε κίνηση τα μέσα για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να μπορέσει να αμυνθεί χωρίς τις ΗΠΑ, και αυτό υποστήριξε πρόσφατα ο Μακρόν».

Οι κυβερνήσεις της Πολωνίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας έχουν δεσμευτεί να κάνουν την Ευρώπη δύναμη ασφάλειας και άμυνας με μεγαλύτερη ικανότητα να στηρίξουν την Ουκρανία. Η κίνηση έχει γίνει επείγουσα καθώς αυξάνονται οι φόβοι ότι ο πρώην Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο και να επιτρέψει στη Ρωσία να επεκτείνει την επιθετικότητά της.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος συναντήθηκε με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι και τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς στο Βερολίνο τη Δευτέρα, δήλωσε ότι ήθελε να «αναζωογονήσει» τις σχέσεις του έθνους του με τους βασικούς ευρωπαίους εταίρους του.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να είμαστε τόσο στρατιωτικά πιο αδύναμοι από τη Ρωσία, και επομένως η αύξηση της παραγωγής και η εντατικοποίηση της συνεργασίας μας είναι απολύτως αδιαμφισβήτητες προτεραιότητες», είπε ο Τουσκ υποστηρίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα γίνει «στρατιωτική δύναμη» από μόνη της.

Επίσης, ο Μακρόν, μιλώντας μαζί με τον Τουσκ στο Παρίσι, είπε ότι η βούληση της Ευρώπης «για περαιτέρω προμήθεια και κάλυψη των ουκρανικών αναγκών είναι ζωτικής σημασίας», αφού οι ηγέτες των 27 χωρών-μελών της ΕΕ υπέγραψαν συμφωνία για την παροχή 50 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία για την υποστήριξη της κατεστραμμένης από τον πόλεμο οικονομίας της.

Αυτό «θα μας επιτρέψει να κάνουμε από την Ευρώπη μια δύναμη ασφάλειας και άμυνας που θα είναι συμπληρωματική του ΝΑΤΟ και πυλώνας της Ατλαντικής συμμαχίας», είπε ο Μακρόν.

 

Continue Reading

Copyright © 2021 Rewindmag.gr