Connect with us

Διεθνή

Έκθετος ο Σούνακ: Θύμωσε και τους Βρετανούς – «Μικροπρέπεια» η ακύρωση της συνάντησης με Μητσοτάκη

Published

on

«Δυνητικά επιζήμια για τη διεθνή μας φήμη» η στάση του Σούνακ – «Πυρά» των Βρετανών

Η ακύρωση από τον Ρίσι Σούνακ της προγραμματισμένης συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχει προκαλέσει ντόμινο αντιδράσεων, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στη Βρετανία.

Τόσο ο βρετανικός λαός όσο και οι Εργατικοί εκφράζουν την αντίθεσή τους με τη στάση του Σούνακ, την οποία χαρακτηρίζουν από «παράξενη» μέχρι «αξιολύπητη»

Οι Εργατικοί κάνουν λόγο για «αξιολύπητη στάση» του Βρετανού πρωθυπουργού και χαρακτηρίζουν «μικροπρέπεια» την ακύρωση του ραντεβού με τον Μητσοτάκη.

«Ξεκινάει μια διαμάχη για να γίνει πρωτοσέλιδο»

Εκπρόσωπος του Εργατικού Κόμματος επέκρινε την απόφαση του Σούνακ, λέγοντας ότι «το να ξεκινάει μια διαμάχη με έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ για «να γίνει πρωτοσέλιδο», δείχνει πόσο αδύναμος είναι. Ο πρωθυπουργός πρέπει να μιλάει για την οικονομία, τη μετανάστευση, τη Μέση Ανατολή. Αυτά περιμένει η χώρα από έναν ηγέτη, αλλά ο Ρίσι Σούνακ δεν είναι ηγέτης».

Ο λόρδος Εντ Βέιζι, πρόεδρος του συμβουλίου του «Parthenon Project», που έχει ως στόχο την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα, χαρακτήρισε «περίεργη» την ακύρωση της συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Είναι συνδεδεμένο σε κάποιο βαθμό με τους παραδοσιακούς πολιτιστικούς πολέμους, όπου όποιος τολμά να πει ότι η βρετανική ιστορία δεν ήταν τέλεια, είναι κατά κάποιο τρόπο αντιπατριώτης» λέει, επιχειρώντας να εξηγήσει τη στάση του Ρίσι Σούνακ. «Το πρόβλημα με αυτό είναι ότι κάθε δημοσκόπηση δείχνει ότι οι Βρετανοί πολίτες πιστεύουν ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα» τονίζει, σύμφωνα με το BBC.

«Απερισκεψία και μικροπρέπεια – Δυνητικά επιζήμιο για τη διεθνή μας φήμη»

Η Θάνγακαμ Ντέμπονερ, σκιώδης υπουργός Πολιτισμού των Εργατικών, δήλωσε ότι ήταν «μικροπρεπές» και «μικρόψυχο» να ακυρωθεί η συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό και χαρακτήρισε τον Σούνακ «απερίσκεπτο». «Το να αποφασίσει να δημιουργήσει μια διαμάχη εκεί που δεν χρειαζόταν, μου φαίνεται όχι απλώς απερίσκεπτο, αλλά στην πραγματικότητα δυνητικά πραγματικά επιζήμιο για τη διεθνή μας φήμη».

Ωστόσο, παρά τις επικρίσεις για τον Βρετανό πρωθυπουργό, οι Εργατικοί παίρνουν αποστάσεις από τα δημοσιεύματα που τους θέλουν ανοιχτούς σε «νομική φόρμουλα» για την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα.

Διευκρινίζουν, απλά, ότι μια κυβέρνηση του Εργατικού Κόμματος δεν θα στεκόταν εμπόδιο «αν το Βρετανικό Μουσείο και η ελληνική κυβέρνηση καταλήξουν σε συμφωνία δανεισμού των Γλυπτών».

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου είπε ότι «δεν υπάρχουν σχέδια» για αλλαγή του Νόμου για το Βρετανικό Μουσείο του 1963, ο οποίος απαγορεύει την αφαίρεση αντικειμένων από τη συλλογή του ιδρύματος. Αλλά ένα δάνειο δεν απαιτεί αλλαγή του νόμου και έτσι θα μπορούσε να συμβεί ανεξάρτητα από τη θέση οποιουδήποτε πρωθυπουργού.

Η διαμάχη δεν κάνει τον Σούνακ καλύτερο από τον λόρδο Έλγιν»

Η καθηγήτρια Ειρήνη Σταματούδη, πρώην μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του Έλληνα υπουργού Πολιτισμού, δήλωσε ότι η διαμάχη «δεν κάνει τον Ρίσι Σουνάκ καλύτερο από τον Λόρδο Έλγιν» – και τον κατηγόρησε για λαθρεμπόριο αντικειμένων «για να διακοσμήσει το εξοχικό του στη Σκωτία».

Έξι στους δέκα Βρετανούς διαφωνούν με την ακύρωση της συνάντησης Σούνακ – Μητσοτάκη

Σύμφωνα με μία δημοσκόπηση του YouGov, το 66% των Βρετανών διαφωνεί πλήρως με την απόφαση του Ρίσι Σούνακ να μη δεχτεί να συναντήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ μόλις το 11% πιστεύει πως ήταν σωστή η ακύρωση του ραντεβού.

«Το Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο στεγάζει τα Γλυπτά του Παρθενώνα (επίσης γνωστά ως Ελγίνεια Μάρμαρα), ένα σύνολο κλασικών ελληνικών γλυπτών που αφαιρέθηκαν από τον Παρθενώνα στην Αθήνα, πριν από 200 χρόνια από τον Λόρδο Έλγιν.  Ορισμένοι πιστεύουν ότι η Βρετανία πρέπει να επιστρέψει τα Μάρμαρα στην Ελλάδα, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι πρέπει να παραμείνουν εδώ. Εσείς προσωπικά πιστεύετε ότι η Βρετανία πρέπει να επιστρέψει τα Ελγίνεια Μάρμαρα στην Ελλάδα ή να τα κρατήσει στη Βρετανία;»

Σε αυτήν την ερώτηση, το 49% (ένας στους δύο Βρετανούς) θεωρεί ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα, ενώ το 15% θέλει να παραμείνουν στη Βρετανία. Το 26% δεν έχει πρόβλημα με καμία από τις δύο επιλογές, ενώ 10% απαντά πως «δεν γνωρίζει».

Βρετανικό Μουσείο: Αμετάβλητη η θέση μας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου του Βρετανικού Μουσείου στα ΝΕΑ, «Η θέση του Βρετανικού Μουσείου παραμένει αμετάβλητη. Οι συζητήσεις με την Ελλάδα σχετικά με μια «σύμπραξη για τον Παρθενώνα» συνεχίζονται και είναι εποικοδομητικές».

Σημειώνεται ότι τον Νοέμβριο του 2021 ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου, ο οποίος είχε εκφράσει την ελπίδα ότι το μουσείο μπορεί να «καταλήξει σε μια συμφωνία με την Ελλάδα» που θα προβλέπει την προσωρινή επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα με αντάλλαγμα αρχαιότητες που δεν έχουν εκτεθεί ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

ΠΗΓΗ: in.gr

Continue Reading

Copyright © 2021 Rewindmag.gr