Connect with us

Διεθνή

Διεθνείς εκκλήσεις για παράταση της εκεχειρίας στη Γάζα και πολιτική λύση

Published

on

Διεθνής ειρηνευτική διάσκεψη για το Μεσανατολικό πρέπει να συγκληθεί σύντομα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Αλμπαρές στο πλαίσιο των εργασιών του Φόρουμ της Ενωσης για την Μεσόγειο που διεξάγονται στην Βαρκελώνη προσθέτοντας ότι η Παλαστινιακή Αρχή είναι ο μοναδικός δυνατός και αξιόπιστος εταίρος για την αναζήτηση της ειρήνης στην Μέση Ανατολή.

Η Χαμάς δεν μπορεί να κυβερνά την Γάζα όταν θα σταματήσουν οι εχθροπραξίες, διότι δεν διαθέτει ατζέντα για την ειρήνη, είπε ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών και οικοδεσπότης του Φόρουμ.

Εκκληση για την εφαρμογή διαρκούς εκεχειρίας απηύθυνε από την Βαρκελώνη ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ με στόχο την επεξεργασία «πολιτικής λύσης» στην διένεξη ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους.

Η τετραήμερη αυτή εκεχειρία αποτελεί «ένα σημαντικό πρώτο βήμα» στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, αλλά «πρέπει να παραταθεί» και «να μετατραπεί σε διαρκή ώστε να επιτραπεί η επεξεργασία πολιτικής λύσης στην κρίση», δήλωσε ο Μπορέλ, ο οποίος εξέφρασε την λύπη του για την απουσία του Ισραήλ από τις εργασίες του Φόρουμ της Ενωσης για την Μεσόγειο.

«Μία πολιτική λύση που θα μπορέσει να μας επιτρέψει να σπάσουμε τον κύκλο της βίας μια και καλή», συμπλήρωσε από την πλευρά του ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών. «Δεν θα υπάρξει ειρήνη και ασφάλεια για το Ισραήλ χωρίς παλαιστινιακό κράτος».

Ο δρόμος προς την ειρήνη βρίσκεται ακόμη πολύ μακριά, αλλά δεν είναι άπιαστος. Και οι δύο λαοί έχουν ίσα και νόμιμα δικαιώματα στην ίδια γη, άρα οφείλουν να την μοιραστούν, είπε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, προειδοποιώντας ότι η Λωρίδα της Γάζας δεν πρέπει να επανεποικισθεί από το Ισραήλ.

«Τίποτε δεν μπορεί να δικαιολογήσει την τυφλή κτηνωδία με την οποία η Χαμάς επιτέθηκε αποχαλινωμένη κατά των πολιτών στις 7 Οκτωβρίου. Αλλά μια φρικαλεότητα δεν μπορεί να δικαιολογήσει μια άλλη φρικαλεότητα», δήλωσε ο Μπορέλ αναφερόμενος στον ισραηλινό πόλεμο αντιποίνων που διεξάγει το Ισραήλ στην Γάζα και «στα δεινά του άμαχου πληθυσμού του παλαιστινιακού θύλακα».

Η διαδικασία προώθησης της λύσης των δύο κρατών πρέπει να ξεκινήσει μαζί με την «εξασφάλιση του τερματισμού αυτής της βάρβαρης επίθεσης», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφάντι.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Continue Reading

Copyright © 2021 Rewindmag.gr