Connect with us

Ελλάδα

Μητσοτάκης σε Σακελλαροπούλου: Η Ελλάδα θωρακίζεται με τα F-35 – Ακούμε τους αγρότες, οι πόρτες μας είναι πάντα ανοιχτές

Published

on

Πολλαπλά μηνύματα τόσο για την απόκτηση των F-35 όσο και για τις αγροτικές κινητοποιήσεις αλλά και για τη μεταρρύθμιση στα πανεπιστήμια εξέπεμψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο σήμερα το πρωί.

Αναλυτικά οι δηλώσεις της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την έναρξη της συνάντησής τους στο Προεδρικό Μέγαρο

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κυρία Πρόεδρε, θα ήθελα καταρχάς να σας ενημερώσω για τις σημαντικές εξελίξεις που είχαμε το Σαββατοκύριακο στα ζητήματα που αφορούν την εξωτερική και αμυντική μας πολιτική. Αναφέρομαι προφανώς στην επιστολή την οποία έλαβα από τον Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, τον κ. Blinken, με την οποία και επίσημα η Ελλάδα εντάσσεται στο πρόγραμμα των F-35, λαμβάνει ταυτόχρονα όμως και μία πολύ σημαντική δωρεάν αμυντική βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Θεωρώ ότι η επιστολή αυτή είναι η καλύτερη επισφράγιση του στρατηγικού βάθους των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και επιβεβαιώνει έμπρακτα ότι μία αξιόπιστη αλλά και δυναμική εξωτερική πολιτική μπορεί να έχει πολύ ουσιαστικό αντίκρισμα για τη μελλοντική θωράκιση της χώρας, ειδικά στον τομέα της ενίσχυσης της αποτρεπτικής της δυνατότητας.

Από εκεί και πέρα, κυρία Πρόεδρε, όπως βλέπετε, η Κυβέρνηση ξεδιπλώνει με μεγάλη ταχύτητα το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα. Όπως σας είχα ενημερώσει και την προηγούμενη φορά, κινούμαστε σε πολλά παράλληλα επίπεδα. Η συζήτηση σε μεγάλο βαθμό έχει μονοπωληθεί από το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, όμως πρέπει να σας πω ότι ταυτόχρονα μας απασχολούν μια σειρά από άλλα σημαντικά ζητήματα, όπως η μεταρρύθμιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η οποία -λογικό θα έλεγα ότι είναι, κάθε μεγάλη μεταρρύθμιση προκαλεί και τις αντιδράσεις της- έχει οδηγήσει σε μία σχετική αναταραχή στον χώρο των πανεπιστημίων. Θέλω να επαναλάβω και σε εσάς, κυρία Πρόεδρε, ότι ο σκοπός μας δεν είναι μόνο να ανοίξουμε την τριτοβάθμια εκπαίδευση πια και στα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, αλλά να ενισχύσουμε ουσιαστικά και το δημόσιο πανεπιστήμιο, όπως έχουμε κάνει συστηματικά εδώ και 4,5 χρόνια.

Από εκεί και πέρα, θέλω επίσης να σταθώ στον τρόπο με τον οποίον η κυβέρνηση πορεύεται σχετικά με τη στήριξη των πιο αδύναμων συμπολιτών μας, ειδικά απέναντι στο πρόβλημα της ακρίβειας, μια ακρίβεια η οποία φαίνεται να επιμένει.

Όπως σας έχω πει πολλές φορές, κάθε φορά που θα έχουμε πρόσθετες δημοσιονομικές δυνατότητες -αποτέλεσμα του γεγονότος ότι η οικονομία μας αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς-, θα φροντίζουμε ώστε να αξιοποιούμε αυτό το δημοσιονομικό πλεόνασμα για στοχευμένες κοινωνικές πολιτικές.

Σε αυτήν τη λογική εντάχθηκε και η αύξηση του επιδόματος γέννας, την οποία ανακοινώσαμε την προηγούμενη εβδομάδα, στην οποία αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία. Θυμίζω ότι είναι μια πολιτική η οποία ξεκίνησε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και θα έλεγα ότι έχει διπλό σκοπό. Όχι μόνο προφανώς αποτελεί έναν μόνο πυλώνα της πολιτικής μας για το δημογραφικό, αλλά ταυτόχρονα, ειδικά σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, στηρίζει νέες οικογένειες απέναντι στο αυξημένο κόστος της ανατροφής και της υποστήριξης των βρεφών. Γι’ αυτό κι έχει μεγάλη σημασία το γεγονός ότι τα χρήματα θα δοθούν αναδρομικά από 1.1.2023, για όλα τα παιδιά, δηλαδή, τα οποία γεννήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου του 2023.

Από εκεί και πέρα, θα συνεχίσουμε, όπως έχουμε δεσμευτεί απέναντι στον ελληνικό λαό, στην υλοποίηση των σημαντικών μεταρρυθμίσεων, για τις οποίες εξάλλου θέλω να θυμίσω ότι εκλεγήκαμε. Δεν εκλεγήκαμε για να παραμείνουμε ακίνητοι και να παρατηρούμε την πολιτική μας ισχύ. Εκλεγήκαμε για να μετουσιώσουμε σε πράξη ένα φιλόδοξο πρόγραμμα το οποίο αλλάζει την Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα.

Είμαστε μία κυβέρνηση πάντα ανοιχτή σε όλα τα κοινωνικά αιτήματα, ακούμε την κοινωνία, ακούμε και τους αγρότες οι οποίοι τώρα διαμαρτύρονται, σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένα για ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την αύξηση του κόστους παραγωγής. Δεν είναι εξάλλου μόνο ελληνικό το πρόβλημα, το βλέπετε να εκδηλώνεται σε όλη την Ευρώπη. Θέλω να θυμίσω όμως ότι εμείς ήμασταν το κόμμα το οποίο στήριξε το αγροτικό εισόδημα μέσα από μια σειρά από πολιτικές και οι πόρτες μας είναι πάντα ανοιχτές, στα πλαίσια των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων. Και θα το τονίσω αυτό, θέλουμε πάντα να στηρίζουμε τον πρωτογενή τομέα, έναν πρωτογενή τομέα -και να κλείσω με αυτό- ο οποίος βέβαια, τα τελευταία χρόνια, παρά τις δυσκολίες, έχει επιτύχει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης, καθώς οι εξαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων πηγαίνουν από ρεκόρ σε ρεκόρ. Ας κρατήσουμε λοιπόν και τη θετική πλευρά ενός αγροτικού τομέα που, παρά τις δυσκολίες, αλλάζει και πρέπει να προσαρμοστεί, και οφείλουμε να τον βοηθήσουμε σε αυτήν την προσαρμογή, ώστε κι αυτός να γίνει πιο ανταγωνιστικός.

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Κύριε Πρόεδρε, πράγματι η ενίσχυση της αποτρεπτικής δυνατότητας της χώρας είναι πολύ σημαντική και με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται και ο ρόλος της ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή μας.

Από εκεί και πέρα, για το εσωτερικό και τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες αυτή τη στιγμή προχωράτε, θα έλεγα ότι η κοινωνία πολλές φορές δείχνει τον δρόμο και ο νομοθέτης προσαρμόζεται, γιατί όπως εξελίσσεται η κοινωνία εξελίσσονται και οι μορφές συμβίωσης, υπάρχουν εξελίξεις σε πολλά μέτωπα.

Στη δημοκρατία οι κινητοποιήσεις είναι ένα μέσο έκφρασης της αντίθετης γνώμης και επομένως είναι θεμιτό, είναι κατανοητό. Αυτό όμως που πρέπει, επίσης να δεχόμαστε όλοι είναι ότι, για παράδειγμα στα πανεπιστήμια, δεν πρέπει να σταματάει η λειτουργία τους. Πρέπει να προστατευθεί και το δικαίωμα των σπουδαστών να τελειώσουν τις σπουδές τους, να προχωρήσουν, να μην χάσουν εξεταστική. Αυτό είναι σημαντικό.

Στο θέμα του πρωτογενούς τομέα, του οποίου τη σπουδαιότητα για την Ελλάδα είναι σαφές ότι γνωρίζουμε όλοι, είναι πολύ σημαντικό να ενισχύεται συνεχώς. Όπως λέτε, έχουμε κάποια καλά αποτελέσματα ήδη, πράγματι και εκεί είναι πολύ σπουδαίο να υπάρχει διάλογος, να γίνεται προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων με διάλογο, διότι έτσι εξασφαλίζουμε και την κοινωνική συνοχή. Θα έλεγα ότι αυτό είναι ίσως ένα μάθημα για όλους.

Copyright © 2021 Rewindmag.gr