Την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκαν στο ΓΕΕΘΑ διμερείς συνομιλίες επί αντικειμένων αμυντικού σχεδιασμού, μεταξύ αντιπροσωπείας αρμόδιων επιτελών του ΓΕΕΘΑ και των Γενικών Επιτελείων, και αντίστοιχων αξιωματούχων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (European Defence Agency – EDA).

Η δραστηριότητα οργανώθηκε από την Διεύθυνση Στρατηγικής – Αμυντικού Σχεδιασμού και Δυνατοτήτων του ΓΕΕΘΑ (ΓΕΕΘΑ/ΔΙΣΑΣΔ), και συμμετείχαν 25 αξιωματικοί από το ΓΕΕΘΑ, τους 3 Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων και την Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, καθώς και από τις αρμόδιες Διευθύνσεις του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης συμμετείχαν 6 αξιωματούχοι από τον EDA και 2 από το Στρατιωτικό Επιτελείο (European Union Military Staff – EUMS).

Οι εν λόγω συζητήσεις λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο της Ετήσιας Συντονισμένης Ανασκόπησης για την Άμυνα (Coordinated Annual Review on Defence – CARD) και αφορούν στην ανάδειξη συνεργατικών ευκαιριών με έτερα κράτη – μέλη της ΕΕ. Σκοπός είναι η υλοποίηση έργων ανάπτυξης δυνατοτήτων, με έμφαση στη διασύνδεση αυτών με προγράμματα της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (Permanent Structured Cooperation – PESCO) και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας (European Defence Fund – EDF) της ΕΕ.