Connect with us

Οικονομία

Λογαριασμοί ρεύματος: Αύξηση επιδότησης στα 55 ευρώ τον Απρίλιο

Published

on

Την αύξηση της επιδότησης των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για τις καταναλώσεις Απριλίου σχεδιάζει να ανακοινώσει η κυβέρνηση επιδιώκοντας να περιορίσει τις μεγάλες αυξήσεις των τιμών της κιλοβατώρας που προέκυψαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Πληροφορίες θέλουν το ύψος της ενίσχυσης των οικιακών καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας να ανέρχεται στα επίπεδα των 55 ευρώ για τον Απρίλιο. Είναι αυξημένη πάνω από 40% σε σχέση με τον Μάρτιο οπότε και η επιδότηση είναι της τάξης των 39 ευρώ.

Όπως και στο προηγούμενο τρίμηνο η ενίσχυση θα δίνεται κλιμακωτά μέχρι τις πρώτες 300 κιλοβατώρες της μηνιαίας κατανάλωσης. Θα υπάρχουν δύο επιδοτήσεις η μία για τις πρώτες 150 κιλοβατώρες και η δεύτερη για το κλιμάκιο από 151 μέχρι 300 κιλοβατώρες. Οι επιχορηγήσεις θα αφορούν τα τιμολόγια ρεύματος της κύριας κατοικίας των νοικοκυριών.

Υψηλότερη αναμένεται, λένε οι πληροφορίες, να είναι και η επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος για τα μη οικιακά τιμολόγια. Δηλαδή για τους επαγγελματίες, τους αγρότες, τις επιχειρήσεις κ.λπ. Τον Μάρτιο η ενίσχυση είναι στα 65 ευρώ/μεγαβατώρα ανεξάρτητα από το ύψος της κατανάλωσης.

Άγνωστο παραμένει αν θα συνεχιστεί η επιδότηση των λογαριασμών φυσικού αερίου των νοικοκυριών για τον μήνα Απρίλιο, παρότι ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θέλουν τους οικιακούς καταναλωτές αερίου να συνεχίζουν να λαμβάνουν ενίσχυση. Δεδομένη θεωρείται η συνέχιση της ενίσχυσης για τους επαγγελματίες, τις επιχειρήσεις και τις βιομηχανίες που καταναλώνουν φυσικό αέριο.

Το πακέτο της ενίσχυσης των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου αφορά πάνω από 4,2 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Τα έσοδα προέρχονται από τα δικαιώματα εκπομπών αερίων ρύπων αλλά και από το πλεόνασμα του Ειδικού Λογαριασμού των ΑΠΕ. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο έως και τον Μάρτιο το συνολικό ύψος επιχορηγήσεων που έχει διαθέσει η κυβέρνηση ξεπερνά τα 2,5 δισ. ευρώ, ενώ η έχει αναγγείλει πως θα συνεχίσει αυτήν την πολιτική για όσο διάστημα διαρκεί η ενεργειακή κρίση.

Copyright © 2021 Rewindmag.gr