Connect with us

Οικονομία

Ενεργειακή επάρκεια για τη χώρα και χωρίς ρωσικό αέριο με στρατηγική συμφωνία προμήθειας LNG

Published

on

Τέλος στα σενάρια για την ενεργειακή τροφοδοσία της χώρας στην περίπτωση διακοπής της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία, βάζει η συμφωνία που έκλεισε η ΔΕΠΑ με τη γαλλική TotalEnergies.

Η στρατηγική συμφωνία που υπέγραψε η ΔΕΠΑ Εμπορίας Εμπορίας με τη γαλλική TotalEnergies για την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), αποτελεί καθοριστικής σημασίας βήμα για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας σε περίπτωση μείωσης ή και διακοπής της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Η συμφωνία αυτή που επισφραγίζει τις συντονισμένες ενέργειες του Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της ΔΕΠΑ Εμπορίας Εμπορίας για την ενεργειακή θωράκιση της χώρας, προβλέπει την προμήθεια LNG, συνολικού φορτίου που αντιστοιχεί σε 10 TWh για πέντε μήνες, από τον Νοέμβριο έως τον ερχόμενο Μάρτιο.

Η χώρα έχει ήδη συνάψει συμφωνίες και πραγματοποιεί διαρκώς επαφές διευρύνοντας τον κατάλογο των προμηθευτών της και διαφοροποιώντας τις πηγές και οδεύσεις τροφοδοσίας με φυσικό αέριο.

Ήδη από  το πρώτο εξάμηνο του 2022  η εξάρτηση της Ελλάδας από το ρωσικό φυσικό αέριο μειώθηκε αισθητά, με το μερίδιό του επί των εισαγωγών φυσικού αερίου να διαμορφώνεται στο 34% έναντι 45% το ίδιο διάστημα πέρυσι.

Copyright © 2021 Rewindmag.gr