Connect with us

REWIND

ΣΥΡΙΖΑ για Μ. Θεοδωράκη

Published

on

Η τελευταία πολιτική πράξη του συνθέτη Mίκη Θεοδωράκη ήταν η συμμετοχή του στο αθηναϊκό συλλαλητήριο του Ιανουαρίου του 2018 για τη Μακεδονία, που προκάλεσε αντιδράσεις από την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του κόμματος Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ, σημείωσε ότι «η μετατόπιση του κ. Θεοδωράκη σε θέσεις μισαλλόδοξες και πολιτικά ακραίες, είναι μια θλιβερή εξέλιξη. Δεν θεωρώ ότι ήταν μια ορθή επιλογή να εμφανιστεί και να μιλήσει με τον τρόπο που μίλησε στο συλλαλητήριο. Δεν ξέρω αν αναφερόμενος στον αριστερόστροφο φασισμό αναφερόταν και στον εαυτό του και το παρελθόν του. Δεν ξέρω αν τον τιμά ο τρόπος που τον χαιρέτησαν ακροδεξιά στοιχεία και γνωστοί φασίστες αυτού του τόπου».

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος εξέφρασε τη διαφωνία του με την ομιλία που εκφώνησε ο μουσικοσυνθέτης, κάνοντας λόγο για μία «αρνητική στιγμή στην ιστορία του δημιουργού» και συμπλήρωσε ότι «Οποιοσδήποτε συμμετέχει σε συλλαλητήρια που συμμετέχουν ακροδεξιοί νομιμοποιεί και τον ακροδεξιό λόγο».

«Προφανώς και δεν συμφωνώ σε καμία στιγμή του λόγου του» είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και συμπλήρωσε: «Ως πολιτικό πρόσωπο δεν θέλω να τον κρίνω γιατί ποτέ δεν συμφώνησα με τις πολιτικές του επιλογές. Εξάλλου είναι γνωστό, ίσως σε όλους τους Έλληνες, το πολιτικό  βιογραφικό του Μίκη».

«Αφήνω στην άκρη τον δημιουργό και τα τραγούδια του και τις στιγμές που έχει δώσει στους αγώνες των Ελλήνων. Θέλω να πω ότι αυτά τα τραγούδια έχουν χαρακτηρίσει τους αγώνες κατά των ναζί αλλά οι ναζί ήταν χθες κάτω από την εξέδρα και έκαναν μετά και tweet για τον Μίκη. Έπρεπε να τους δοθεί η δυνατότητα να μην το κάνουν» συνέχισε ο κ. Φάμελλος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς, σε συνέντευξή του στον Real Fm επεσήμανε: «Εγώ αισθάνθηκα πάρα πολύ πικραμένος και για τους χαρακτηρισμούς, που νομίζω ήταν τουλάχιστον ακραίοι, αλλά και για έναν άνθρωπο, ο οποίος έχει δώσει αγώνες για την Αριστερά, αγώνες ενάντια στον φασισμό, αγώνες για την πατρίδα να γίνεται ένα σύμβολο, να επιτρέπει να γίνει και σύμβολο ενός κόσμου που φαντάζομαι ότι δεν συμφωνεί σε καμία περίπτωση, πολιτικά μαζί του».

Ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Ζαχαριάδης, είπε από την πλευρά του στον ΣΚΑΪ ότι «η χώρα τον 20ό αιώνα έχει ταλαιπωρηθεί και έχει ματώσει και έχει πληγωθεί από τον φασισμό, το 1940-44 που αιματοκυλίστηκε όλη η Ευρώπη και το 1967-73 με τη χούντα. Και οι πολιτικοί συνεχιστές, δεν λέω ότι όλοι ήταν τέτοιοι, ήταν χθες λίγα μέτρα από τον τεράστιο Μίκη Θεοδωράκη».

Η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου ανέφερε στον ALPHA ότι «τα περί εθνικής μειοδοσίας, τα περί αριστερόστροφου φασισμού, νομίζω ότι αυτά είναι πράγματα τα οποία δεν θα περιμέναμε να τα ακούσουμε.

«Άθλια» χαρακτήρισε από τη πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κυρίτσης, την ομιλία του Θεοδωράκη. «Επρόκειτο για ομιλία αίσχιστου είδους» ανέφερε μιλώντας στο «Θέμα FM», ενώ συμπλήρωσε ότι οι αναφορές του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη «βασίζονταν σε θεωρίες συνωμοσίας ότι οι κακοί ξένοι θα μας πάρουν τη Μακεδονία».

Και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σχολίασε τα όσα είπε ο Μίκης Θεοδωράκης χαρακτηρίζοντας τον λόγο του «εμπρηστικό». «Δεν διέφερε πολύ από την ομιλία του κ. Φραγκούλη στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης» τόνισε επισημαίνοντας ότι ο Μίκης Θεοδωράκης είναι ένας μύθος αλλά αυτό που έκανε ήταν λάθος. «Πιστεύω ότι δεν έπρεπε να είναι εκεί» τόνισε.

 

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ μετά την είδηση για το θάνατο του δημιουργού:

«Ο Μίκης Θεοδωράκης πέρασε σήμερα στην αιωνιότητα. Όσο κανένας Έλληνας σύνδεσε το όνομά του με ολόκληρη τη σύγχρονηπολιτιστική και πολιτική Ιστορία της χώρας.

Συμμετείχε ήδη από την κατοχή στους λαϊκούς αγώνες για Ελευθερία, Δημοκρατία και Ανεξαρτησία, σε μια περίοδο που είχε αρχίσει να γράφει τα πρώτα μουσικά του έργα.

Συνεχίζει τη μουσική του πορεία στο Παρίσι κυρίως συνθέτοντας κλασικά έργα, διατηρώντας ζωντανό το ενδιαφέρον του για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Επιστρέφει στην Αθήνα τη δεκαετία του 1960, όπου και ηχογραφείται ο Επιτάφιος σε ποίηση του Γιάννη Ρίτσου. Πρόκειται για τον ελληνικό δίσκο που άλλαξε οριστικά την πορεία της ελληνικής μουσικής.

Συνδέει το μουσικό του έργο με τα παλλαϊκά αιτήματα της εποχής που σχετίζονταν με την Παιδεία, τη Δημοκρατία και την ελευθερία της έκφρασης. Ιδρύει τους Λαμπράκηδες, όπου υπήρξε ο πρώτος Πρόεδρος τους. Εκείνα τα χρόνια παρουσιάζει τα έργα Επιφάνεια σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη και Άξιον Εστί σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη. Η μουσική του στην ταινία Αλέξης Ζορμπάς του Μιχάλη Κακογιάννη αποτελεί για όλον τον πλανήτη διαχρονικά τον ύμνο της Ελλάδας και της χαράς της ζωής.

Ο Μίκης Θεοδωράκης καταφέρνει το ακατόρθωτο: μια χειμαζόμενη Ελλάδα από τη φτώχεια τραγουδάει σε μορφή λαϊκών τραγουδιών ό,τι πιο μοντέρνο εμφανιζόταν στην ελληνική, και όχι μόνο, ποίηση. Η συνθετική του εργασία επάνω στον Νερούδα συγκλόνισε τη Λατινική Αμερική. Το έργο του γρήγορα απέκτησε παγκοσμιότητα και έγινε το αναμφίβολο μουσικό συνώνυμο της Ειρήνης και της Δημοκρατίας.

Κατά τη δικτατορία ο Μίκης Θεοδωράκης φυλακίστηκε και εξορίστηκε. Μετατράπηκε σε παγκόσμιο σύμβολο αντίστασης κατά της δικτατορίας των συνταγματαρχών, για τη Δημοκρατία και την Κοινωνική Δικαιοσύνη.

Ο Μίκης Θεοδωράκης ταυτίστηκε με τα νιάτα, τις προσδοκίες και τους αγώνες για ένα καλύτερο μέλλον εκατομμυρίων Ελλήνων ανά τον κόσμο για τρεις γενιές. Αποτέλεσε μια μουσική ιδιοφυΐα χωρίς κανένα προηγούμενο. Έφτασε την ελληνική μουσική σε ανυπέρβλητες κορυφές, με όπερες, συμφωνίες, εκκλησιαστικά έργα και λαϊκά τραγούδια.

Σήμερα είναι ημέρα εθνικού πένθους. Αντίο, Μίκη».

«Ο Μίκης Θεοδωράκης υπήρξε ένας ποιητής της μουσικής. Μας χάρισε περισσότερα από όσα θα μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε. Τον ευχαριστούμε» τονίζει σε ανάρτησή του στο Facebook, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος. « Μία μουσική ιδιοφυία, ένας παγκόσμιος καλλιτέχνης. Συνδεδεμένος με τους μεγάλους αγώνες του ελληνικού λαού στην αντίσταση και κατά της στρατιωτικής δικτατορίας. Αγώνες που πλήρωσε προσωπικά με διώξεις, φυλακίσεις και εξορίες. Μέσα από τις μελωδίες του ο ελληνικός λαός τραγούδησε τα όνειρα και τις πίκρες του. Μέσα από το μοναδικό του έργο ο κόσμος της εργασίας τραγούδησε τον Ρίτσο, τον Σεφέρη και τον Αναγνωστάκη. Ο Μίκης Θεοδωράκης υπήρξε ένας ποιητής της μουσικής. Μας χάρισε περισσότερα από όσα θα μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε. Τον ευχαριστούμε. Αντίο Μίκη!»

 

Copyright © 2021 Rewindmag.gr